ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: «Ένοχο» το Τσέρνομπιλ για τους καρκίνους του θυροειδή
Το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986 ενοχοποιείται πλέον άμεσα για την έξαρση των περιστατικών καρκίνου του θυροειδούς αδένα στην Κρήτη, όπως αποδείχτηκε σε μεγάλη έρευνα Ιατρικής Σχολής – ΠΑΓΝΗ σε δείγμα πάνω από 5.000 περιπτώσεων.
Στα καλά νέα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι αν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι ένας τύπος καρκίνου πλήρως ιάσιμος γι’ αυτό είναι απαραίτητη για όλους η τακτική επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο, καθώς πρόκειται για μια νόσο ύπουλη που μπορεί να εξαπλώνεται χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.
Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Χανίων υπάρχει μόνο ένας ενδοκρινολόγος, καθώς η θέση έχει προκηρυχθεί δύο φορές και έχει μείνει άγονη ενώ περίπου έξι ιδιώτες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του νομού.
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν, μεταξύ άλλων σημαντικών ανακοινώσεων στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων» που διεξάγεται σήμερα Σάββατο στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Χρυσόστομος» από την ΩΡΛ Κλινική και τις Α ́ και Β ́ Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
Κρήτη: 7 στους 10 θυροειδείς που χειρουργούνται είναι καρκίνοι
Στις δηλώσεις του, ο Εμμανουήλ Προκοπάκης, διευθυντής ΩΡΛ κλινικής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναφέρθηκε στην σοκαριστική αύξηση των περιστατικών καρκίνου θυροειδούς στο νησί: «Έχουμε μια τεράστια αύξηση: Αυτή τη στιγμή 7 στους 10 θυροειδείς που χειρουργούμε, είναι καρκίνος, όταν στις αρχές του 1992 ήταν 1 στους 20» τόνισε.
«Έχουμε αποδείξει βιβλιογραφικά ότι σιγουρότατα έχει επηρεάσει τον αριθμό των καρκίνων του θυροειδούς το πυρηνικό εκείνο ατύχημα του Τσέρνομπιλ» τόνισε, εξηγώντας πως αυτό έγινε με την μεταφορά του ίδιου του νέφους το οποίο πέρασε πάνω από την Ελλάδα μετά το Πάσχα του 1986, έφτασε στην Β. Αφρική, ξαναγύρισε πίσω.
«Είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Σε ένα τυχαίο ακτινολογικό έλεγχο σε όλον τον πληθυσμό, μπορεί να αποδειχθεί ότι 1 στους 2 έχουν όζους. Οι πιο συχνές παθήσεις εδώ στην Κρήτη, έχουν να κάνουν με τον υποθυροειδισμό, τον υπερθυροειδισμό, την αυτοάνοση θυροειδίτιδα Χασιμότο και με τον καρκίνο του θυροειδούς» τόνισε.
«Το πρόβλημα με αυτές τις παθήσεις είναι ότι είναι ασυμπτωματικές, οπότε πολλές φορές διαγιγνώσκονται σε τυχαίο έλεγχο με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει ένας καρκίνος, ο οποίος να προχωρά χωρίς να δίνει κανένα σύμπτωμα» συμπλήρωσε. «Ο καρκίνος του θυροειδούς σε ποσοστό 90% θεραπεύεται πλήρως. Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση που θα πρέπει να γίνεται από τον ενδοκρινολόγο» τόνισε.
Νοσοκομείο Χανίων: Σε αναμονή για τις θεραπείες με ιώδιο
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι στο νοσοκομείο Χανίων χειρουργικά αντιμετωπίζονται πλήρως τόσο στις χειρουργικές κλινικές όσο και στην ΩΡΛ κλινική όπου έχουν γίνει πάνω από 1.150 επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο δυστυχώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η χορήγηση θεραπευτικού ιωδίου στο τμήμα πυρηνικής ιατρικής με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται στο ΠΑΓΝΗ.
πηγη: zarpanews.gr
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Οι «κούπες» της Κρήτης και το τίμημα της ανευθυνότητας
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Οικογενειακή τραγωδία: Θρήνος για τον 20χρονο Άκη – Εγκεφαλικά νεκρή η 17χρονη αδερφή του
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Αμαλιάδα: To ηχητικό ντοκουμέντο με την Ειρήνη Μουρτζούκου που σόκαρε – «Κλείσ’ το θα το μετανιώσεις»
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Θρήνος για το θάνατο του Κρητικού δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη