ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: 11 εκατομμύρια αβγά παραγωγή και δε μας φτάνουν!
Πάνω από 200 χιλιάδες αβγά την ημέρα από οργανωμένες μονάδες και πάνω από 100 χιλιάδες αβγά την ημέρα από οικόσιτες κότες σε σπίτια, όχι μόνο στα χωριά αλλά και σε συνοικίες των πόλεων, παράγονται στην Κρήτη, με βάση τα στοιχεία που αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, μέσα από την προσωπική του έρευνα, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέκος Στεφανάκης.
Άρα, συνολικά φτάνουμε κάθε χρόνο τα 11 εκατομμύρια αβγά και οι αριθμοί αυξάνονται διαρκώς. Σε επίπεδο χώρας, η ετήσια παραγωγή αβγών για κατανάλωση προσεγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια αβγά, εκ των οποίων το 76% προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής και το υπόλοιπο από τη χωρική πτηνοτροφία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η αβγοπαραγωγή μάλιστα στην Κρήτη αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο, αλλά μόνο τον χειμώνα είμαστε αυτάρκεις, αφού το καλοκαίρι οι τουρίστες εκτινάσσουν την κατανάλωση στα ύψη και δεν καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού χωρίς τις εισαγωγές!
Τα παραγόμενα στην Ελλάδα αβγά καλύπτουν σε ποσοστό γύρω στο 88% με 90% τη ζήτηση. Σε πρόσφατο εγχειρίδιο ίδρυσης μονάδας εκτροφής πουλερικών για παραγωγή αβγών κατανάλωσης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η ετήσια παραγωγή αβγών για κατανάλωση το 2018 εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στα 1.717 εκατ. αβγά, εκ των οποίων το 76%, δηλαδή περίπου 1.305 εκατ. αβγά, υπολογίζεται ότι προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής και το υπόλοιπο από τη χωρική πτηνοτροφία. Η παραγωγή αβγών συστηματικής εκτροφής πραγματοποιείται από περίπου 649 επιχειρήσεις κατανεμημένες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 13 μόλις από αυτές παράγουν περίπου το 41% των συνολικά παραγομένων αβγών στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τους τρόπους εκτροφής των ορνίθων, βάσει στοιχείων του 2017 το 37,3% περίπου των επιχειρήσεων ακολουθούν το συμβατικό σύστημα εκτροφής (σε κλωβοστοιχίες), ενώ το υπόλοιπο 62,7% τα εναλλακτικά συστήματα (28,1% ως αχυρώνες, 30,9% ως ελευθέρας βοσκής και 3,7% ως βιολογικά). Σε ό,τι αφορά τους εκτρεφόμενους πληθυσμούς, από το σύνολο των περίπου 4,5 εκατ. ορνίθων αβγοπαραγωγής που διατηρούνται, το 81% εκτρέφονται σε κλωβοστοιχίες και μόλις το 19% περίπου στα υπόλοιπα συστήματα εκτροφής (11% ως αχυρώνες, 5% ως ελευθέρας βοσκής και 3% ως βιολογικά)».
«Είμαστε αυτάρκεις αλλά όχι όλο τον χρόνο»
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στην Κρήτη, αν βάλουμε τα οικόσιτα και τις μονάδες αβγοπαραγωγής, έχουμε αυτάρκεια για τον κρητικό πληθυσμό. Για την κάλυψη των αναγκών του τουρισμού, ούτε γι’ αστείο. Το αβγό είναι το φαγητό του φτωχού και του πλούσιου. Είναι ένα από τα δυνατότερα ζωικά τρόφιμα. Είναι πλήρες. Άρα, νομίζω ότι η Ελλάδα διατηρεί την αυτάρκειά της σε αυτό το κομμάτι και θα πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρηθεί»…
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο Αλέκος Στεφανάκης μάς είπε ότι είναι δύο οι μεγάλες μονάδες: μία στο Ρέθυμνο, που είναι και η μεγαλύτερη, και μία στο Ηράκλειο. Και υπάρχουν και άλλες πέντε μικρότερες μονάδες παραγωγής αβγών. Μάλιστα, στο Ρέθυμνο παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των αβγών της Κρήτης.
«Έχουμε 7 μονάδες συνολικά, συμβατικές και βιολογικές εκτροφές. Αλλά έχουμε και τα οικόσιτα αβγά, που είναι πάρα πολλά. Σίγουρα έχουμε πάνω από 200 χιλιάδες αβγά την ημέρα από τις οργανωμένες μονάδες, χωρίς τα οικόσιτα, που ξεπερνούν τα 100 χιλιάδες αβγά»!
Η συνέχεια στο neakriti
-
ΚΡΉΤΗ19 ώρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ