ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: Έρχονται 1.785 έλεγχοι για «μαύρη« εργασία – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Το σχέδιο της Δόμνας Μιχαηλίδου για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας στο νησί – «Με μόλις 7 στελέχη στην Επιθεώρηση Εργασίας της Κρήτης έλεγχοι δεν μπορούν να γίνουν» απαντούν οι συνδικαλιστές.
1.785 έλεγχοι στην Κρήτη επί συνόλου 67.700 σε ολόκληρη τη χώρα, προβλέπονται από το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης, με στόχο την πάταξη της «μαύρης» ή υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Την σχετική απόφαση υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Όμως, από την πλευρά των στελεχών του εργατικού κινήματος στο νησί μας, γίνεται λόγος για καθαρά “επικοινωνιακό παιχνίδι” του υπουργείου Εργασίας, καθώς όπως λένε, «αν νομίζει η αρμόδια υπουργός, ότι θα μπορέσει η Επιθεώρηση Εργασίας να ελέγξει την Ανατολική Κρήτη με 5 μόλις άτομα και τη Δυτική Κρήτη με μόλις 2 άτομα… είναι βαθιά γελασμένη»!
Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία καθώς και την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, κατά το έτος 2024, καθορίζεται σε 67.700 με βάση το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο.
Ο σχεδιασμός των ελέγχων γίνεται στη βάση της αξιολόγησης κινδύνου (risk analysis), που αποσκοπεί στην αποτελεσματική εποπτεία των επιχειρήσεων – οικονομικών δραστηριοτήτων, ως προς τη συνεπή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, την καταπολέμηση κάθε παραβατικότητας, την προστασία των εργαζομένων, τη δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας.
Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος αριθμητικός στόχος αποτελεί τον ελάχιστο συνολικό αριθμό προγραμματισμένων ελέγχων που θα διενεργηθούν το 2024 από τους Επιθεωρητές Εργασίας, ενώ μπορεί να αναθεωρηθεί εντός του έτους, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τα ευρήματα των ελέγχων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Για τον καθορισμό του αριθμού των ελέγχων που θα διενεργήσουν οι Επιθεωρητές Εργασίας, σε ετήσια βάση, ανά Περιφερειακή Διεύθυνση της Επιθεώρησης ως κάτωθι, λαμβάνονται υπόψη ιδίως:
Ο αριθμός των υπηρετούντων Επιθεωρητών Εργασίας, η απαραίτητη διοικητική εργασία που συνοδεύει κάθε έλεγχο, οι λοιπές δραστηριότητες των Επιθεωρητών Εργασίας, όπως η διενέργεια εργατικών διαφορών, η έρευνα εργατικών ατυχημάτων και η συμμετοχή τους σε συλλογικά όργανα της Διοίκησης.
Σε ποιες περιοχές θα γίνουν οι έλεγχοι
Οι περισσότεροι έλεγχοι θα διενεργηθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ακολουθούν η Αττική και η Κεντρική Ελλάδα.
Αναλυτικότερα: Στην Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προγραμματίζεται να γίνουν 2.250 έλεγχοι. Στην Κεντρικής Μακεδονίας 6.370 έλεγχοι. Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας 3.899 έλεγχοι. Κεντρικής Ελλάδας 4.382 έλεγχοι. Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων 2.856 έλεγχοι. Πελοποννήσου 1.445 έλεγχοι. Κρήτης 1.785 έλεγχοι. Αθηνών 5.299 έλεγχοι. Πειραιώς και Δυτικής Αττικής 2.779 έλεγχοι. Ανατολικής Αττικής 2.625 έλεγχοι. Αιγαίου 2.653 έλεγχοι. Σύνολο: 36.343 έλεγχοι.
Ποιοι κλάδοι είναι στο στόχαστρο
Σύμφωνα με την απόφαση, οι ανωτέρω έλεγχοι αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με κύρια προτεραιότητα σε:
– Επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας.
– Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία.
– Επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και βρέθηκαν παραβατικές με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης.
– Επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση.
– Κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών.
– Επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας.
– Επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλή συγκέντρωση ανήλικης εργασίας.
– Κατασκευές – τεχνικά έργα.
– Υγιεινή και ασφάλεια.
Συγχρόνως, έχουν προγραμματιστεί 27.707 έλεγχοι, οι οποίοι αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο οι προτεραιότητες του ελέγχου είναι οι ακόλουθοι κλάδοι επιχειρήσεων:
Κατασκευές – Τεχνικά Έργα (στόχος αύξηση ελέγχων κατά 10% από το 2023.
Βιομηχανία Τροφίμων (στόχος αύξηση ελέγχων κατά 10% από το 2023)
Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία
Επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς με δίκυκλο.
«Δεν γίνονται έλεγχοι» – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην αγορά
Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, δήλωσε στο neakriti.gr: «Με την υποστελέχωση που υπάρχει στην Επιθεώρηση Εργασίας, αυτό που ανακοίνωσε η υπουργός δεν μπορεί να γίνει. Και για να μιλήσουμε επί της ουσίας, οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται δε γίνονται. Με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης. Δε γίνεται να μιλάμε για ελέγχους σε αυτό το μέγεθος που ανακοινώνει το υπουργείο, με τους 5 εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας στο Ηράκλειο και άλλους 2 στο Λασίθι. Οι εργαζόμενοι αυτοί βέβαια καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια. Δουλεύουν ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Αυτά λοιπόν που ανακοινώνει η υπουργός Εργασίας δεν μπορεί να γίνουν και αυτά ανακοινώνονται για επικοινωνιακούς λόγους»!
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Νεκτάριος Μωυσάκης, «η κατάσταση έχει γίνει πλέον ανεξέλεγκτη ειδικά στον τουρισμό και επισιτισμό. Πραγματικά σε αυτόν τον χώρο επικρατεί ένα χάος. Ενώ υπάρχει η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων, νομίζω ότι επειδή δεν γίνονται οι έλεγχοι, ο καθένας κάνει ό, τι νομίζει. Είναι ανεξέλεγκτη η αγορά. Το έχουμε τονίσει ως Εργατικό Κέντρο πάρα πολλές φορές. Και δυστυχώς μένουμε μόνο στα λόγια. Και αυτά τα ξέρουν και οι παραβάτες εργοδότες και έτσι συνεχίζουν να παρανομούν χωρίς να φοβούνται, γιατί ξέρουν ότι δεν κινδυνεύουν να εντοπιστούν από ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Και όλα αυτά, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, με όλον αυτό τον όγκο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί μας»…
Πηγή: neakriti
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Τα αδέρφια Σαριδάκη οι επιβαίνοντες του τροχαίου στον ΒΟΑΚ ενώ γυρνούσαν από γλέντι
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Κύπρος: Σπούδαζε Νομική η 20χρονη Ελληνίδα φοιτήτρια που σκοτώθηκε στο τροχαίο – Σε λίγες ημέρες θα είχε γενέθλια
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Φωτιά σε σπίτι 48χρονου τα ξημερώματα
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Ξεσπά η μητέρα της Έμμας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης: «Ντροπή σας»