Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Συζητήσεις για παράταση της τουριστικής σεζόν μέχρι το Δεκέμβριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πρωτόκολλα επανεκκίνησης, πότε και πώς θα ανάψει το «πράσινο φως» για ταξίδια και πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία.

Τα πρωτόκολλα σταδιακής επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού μετά την πανδημία της Covid-19, οι καθοριστικές προϋποθέσεις που θα κρίνουν το εγχείρημα, οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, το σχέδιο «μάχης» για τη διάσωση μέρους της φετινής σεζόν, αλλά και τα σενάρια ολικής ανάκαμψης του τουριστικού τομέα της οικονομίας, αποτέλεσαν την ατζέντα της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Με τις πέντε κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού (Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία) να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού και τις αεροπορικές εταιρείες να έχουν καθηλώσει στο έδαφος τους στόλους τους, οι παράγοντες του ΣΕΤΕ φέρονται να εξέφρασαν την εκτίμηση πως η φετινή τουριστική περίοδος θα πρέπει να θεωρείται χαμένη κατά 60% (αισιόδοξο σενάριο) έως και 80%.

Ο Γιάννης Ρέτσος, ωστόσο, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, φέρεται να εξέφρασε στον πρωθυπουργό την εκτίμηση πως, εφόσον βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 στους επόμενους 12 μήνες, το 2021 αναμένεται να ανακτηθεί μεγάλο μέρος των φετινών απωλειών. Εκτός άλλων απροόπτων, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε πως το 2022 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να επανέλθει στα μεγέθη του 2018 και 2019.

Όπως εξηγούσαν στο Euro2day.gr κορυφαίες ξενοδοχειακές πηγές, οι πιθανές απώλειες 60%-80% της φετινής χρονιάς μεταφράζονται σε μείωση άμεσων ταξιδιωτικών εισπράξεων της τάξης των 10,8-14,5 δισ. ευρώ με βάση τις εισπράξεις του 2019 (18,1 δισ. ευρώ). Με βάση τον «πολλαπλασιαστή» που ισχύει για τον τουρισμό (2,1-2,4), ο αντίκτυπος στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας -εφόσον επαληθευτούν οι πιο πάνω εκτιμήσεις- υπολογίζεται πως θα μπορούσε να φθάσει  τα 21-30,5 δισ. ευρώ κατ’ ελάχιστο, συνυπολογίζοντας τις απώλειες επιχειρήσεων κάθε είδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική δραστηριότητα (από εταιρείες τροφοδοσίας μέχρι καφέ, μπαρ και εστιατόρια).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ περιέγραψαν στον πρωθυπουργό ένα σενάριο επανεκκίνησης που θεωρούν ρεαλιστικό για τη φετινή χρονιά και υπό την προϋπόθεση πως θα εξελιχθεί ομαλά ο έλεγχος της πανδημίας και θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά οι σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να μπουν σε διαδικασία επανεκκίνησης τον Ιούλιο, στοχεύοντας σε μια περίοδο λειτουργίας 3 + 2 μηνών για φέτος. Πρακτικά, δηλαδή, τα ξενοδοχεία θα στοχεύσουν να απορροφήσουν την όποια ζήτηση εκδηλωθεί για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου, με την προοπτική να επεκταθεί η σεζόν σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Κρήτη και προορισμοί του Νότιου Αιγαίου, όπου οι κλιματικές συνθήκες και η υψηλή συγκέντρωση ξενοδοχείων επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν γίνει διερευνητικές επαφές με επιχειρηματίες της Κρήτης, η πλειοψηφία των οποίων εμφανίζονται διατεθειμένοι να παρατείνουν τη λειτουργία των ξενοδοχείων τους το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Το σενάριο αυτό, ωστόσο, εδράζεται σε  δύο βασικές προϋποθέσεις: αφενός, να υπάρχει ικανή ζήτηση που να καλύπτει το κόστος λειτουργίας των μονάδων για επιπλέον δύο μήνες. Αφετέρου, να υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις με φόντο την κρατική στήριξη που αναζητούν, ήδη, ισχυρές αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να διασωθούν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο flashnews.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ