Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Ξεμένει η αγορά από στοκ λόγω… Χούθι

πλοίο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε μια σειρά βιομηχανικών προϊόντων, όπως ανταλλακτικά αυτοκινήτων, έχει προκαλέσει ελλείψεις για την αγορά της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα η νέα κρίση στην Υεμένη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης δεν κρύβει, μιλώντας στο neakriti.gr, την έντονη ανησυχία του, αυτές οι ελλείψεις να οδηγήσουν άμεσα σε ανατιμήσεις στην αγορά, που να έρθουν και να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες!

«Λόγω του αποκλεισμού της διώρυγας και της έντασης που επικρατεί στην περιοχή, έχουμε σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς, τα πλοία που μεταφέρουν τα εμπορεύματα πρέπει να κάνουν μεγάλο κύκλο, προκειμένου να προσεγγίσουν την Ευρώπη και να αφήσουν τα εμπορεύματα που μεταφέρουν, είτε σε ανταλλακτικά είτε σε πρώτες ύλες, είτε σε έτοιμα προϊόντα. Και γι’ αυτό υπάρχει μια καθυστέρηση στις παραλαβές στην αγορά», σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης.

«Αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ή σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Και ας ελπίσουμε να μην έχουμε και αύξηση των τιμών των προϊόντων αυτών, λόγω του υψηλού κόστους που παρουσιάζεται στις μεταφορές. Γνωρίζουμε ότι ήδη υπάρχει μία αύξηση στο κόστος των μεταφορικών. Δεν ξέρουμε αν αυτό μεταφραστεί το επόμενο διάστημα και σε αυξήσεις των τιμών»…

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ουσιαστικά έχουμε, μεταξύ των άλλων, προϊόντα τεχνολογίας που παράγονται στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στις χώρες αυτές στις οποίες έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό».

Τι γίνεται στα τρόφιμα

Αναφορικά με τον τομέα των τροφίμων, ο Μπάμπης Λεκάκης απαντά: «Σε τρόφιμα όχι τόσο πολύ. Δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Περισσότερο πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το πρόβλημα υπάρχει στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σιγά-σιγά μεταφέρεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δε θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα, αν οι προμήθειες αυτών των προϊόντων γίνονταν από επιχειρήσεις εντός της Ευρώπης».

Τι ζητάνε όμως η ΓΣΒΕΕ και η ΟΕΒΕΝΗ; Υπάρχει κάποια λύση; Ο Μπάμπης Λεκάκης απαντά: «Αιτήματα δεν μπορούμε να εκφράζουμε. Εμείς ζητάμε να επανέλθει η ειρηνική διαδικασία. Να σταματήσει αυτός ο άτυπος πόλεμος εκεί. Και να μπορεί να γίνεται η διέλευση των πλοίων, που μεταφέρουν τα προϊόντα με ασφάλεια από την περιοχή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών και να ομαλοποιηθεί η αγορά».

Αυξημένα ναύλα

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα είναι πολύ σοβαρά για την ίδια την αγορά και οι καταστροφές εξελίσσονται διαρκώς, όσο διαρκεί η κρίση στην Υεμένη. Εξάλλου, όλοι όσοι εμπλέκονται στην παγκόσμια ναυτιλία, ιδίως στις αλυσίδες εφοδιασμού που συνδέονται με τη διώρυγα του Σουέζ, προσπαθούν να μάθουν πού βρίσκονται τα εμπορεύματά τους και πού κατευθύνονται, από την πρώτη στιγμή της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι υπάρχουν ορισμένοι ναύλοι στη ναυτιλία που, εξαιτίας της κρίσης και της αναταραχής στην Υεμένη, έχουν ήδη αυξηθεί κατά 20% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Ένα μέρος αυτού του πρόσθετου κόστους θα μπορούσε να μετακυλιστεί στους καταναλωτές, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, σύμφωνα με τις ίδιες ανησυχίες που κάθε μέρα και για όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή πραγματικά φουντώνουν.

Οι γεωργικές ροές, στο μεταξύ, είναι λιγότερο πιθανό να διαταραχθούν από τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Πάντως, την ίδια ώρα, αυξημένες ποσότητες αμερικανικών σιτηρών ακολουθούν τη μεγαλύτερη διαδρομή μέσω της διώρυγας του Σουέζ και στη συνέχεια προς την Ασία, αντί για τη διώρυγα του Παναμά.

Επιπλέον, στην Ερυθρά Θάλασσα υπάρχουν αρκετά αυτόνομα διυλιστήρια ζάχαρης, τα οποία ενδέχεται να δυσκολευτούν να εξάγουν λευκή ραφιναρισμένη ζάχαρη σε εμπορευματοκιβώτια λόγω της αποφυγής της περιοχής από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποια στενότητα σε αρκετές εγχώριες αγορές στην περιοχή και σε μέρη της Αφρικής. Προφανώς, αυτό δεν ισχύει μόνο για τη ζάχαρη. Μια σειρά από αγροτικά εμπορεύματα που μεταφέρονται με εμπορευματοκιβώτια θα μπορούσαν να υποστούν διαταραχές ως αποτέλεσμα.

Υπάρχουν, επίσης, πιθανές έμμεσες επιπτώσεις από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα στις αγροτικές αγορές. Εάν επιμείνουν και οδηγήσουν σε αυξημένες καθυστερήσεις, οι αγρότες θα μπορούσαν να δουν το κόστος των εισροών τους να αυξάνεται. Αυτό θα εκδηλωθεί με τη μορφή υψηλότερων τιμών ντίζελ και ενδεχομένως υψηλότερων τιμών λιπασμάτων, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες.

Δε φτάνουν τα κοντέινερ στα λιμάνια…

Οι ανατιμήσεις στο κόστος εμπορευμάτων λόγω του αυξημένου κινδύνου διέλευσης από τη διώρυγα του Σουέζ εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης άρχισαν να γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά δεν έμειναν ανεπηρέαστα, όπως δήλωσε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρωτόγνωρη κατάσταση και το πώς επηρεάζει την αγορά, εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή, 200.000 κοντέινερ δεν έχουν έρθει στον Πειραιά λόγω του αποκλεισμού (της διώρυγας του Σουέζ) και ουσιαστικά αυτό που υποχρεώνονται τα πλοία αυτά είναι να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, κάτι που σημαίνει 15 έως 20 μέρες καθυστέρηση».

Σημείωσε, επίσης, ότι η καθυστέρηση αυτή, εκτός από τον μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης, έχει επιπτώσεις και στο κόστος μεταφοράς, τονίζοντας ότι κάθε κοντέινερ επιβαρύνεται πλέον με 6.000 δολάρια, αλλά και αυξημένα ασφάλιστρα.

Και όπως επισήμανε, η χώρα μας εισάγει καύσιμα με δεξαμενόπλοια που μέχρι πρόσφατα περνούσαν από το Σουέζ, γεγονός που σημαίνει ότι όσο το πλοίο καθυστερεί, τα καύσιμα θα πωληθούν σε αυξημένη τιμή.

«Η αύξηση και ο πληθωρισμός θα είναι παντού», σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ