Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Δείτε τις τιμές που πωλήθηκε το Κρητικό ελαιόλαδο σε δημοπρασίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα 3,50 έως 3,60 ευρώ το κιλό κυμαίνεται ο μέσος όρος των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου στην Κρήτη, με την κατώτερη τιμή να μην πέφτει κάτω από τα 3,40 ευρώ το κιλό και την ανώτερη να φτάνει μέχρι τα 3,70 ευρώ το κιλό στις πληρωμές τοις μετρητοίς, αλλά και μέχρι τα 3,95 ευρώ το κιλό σε μαζική πώληση λόγω δημοπρασίας.

Τα χθεσινά στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης δείχνουν μια σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού της φετινής χρονιάς, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τιμές των δημοπρασιών από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα, αφού αυτές κυμαίνονται από 3,75 μέχρι και 3,95 ευρώ το κιλό.

Πιο αναλυτικά, στην καταγραφή τιμών που κάνει ο ΣΕΔΗΚ μέσω της συνεργασίας που έχει με ιδιωτικές και συνεταιριστικές μονάδες από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη (πηγή πληροφόρησης το www.sedik.gr), φαίνονται τα εξής: Η ΕΑΣ Ηρακλείου, που δεν αγόραζε λάδι με βάση τις πρόσφατες απαντήσεις της προς το ΣΕΔΗΚ, με βάση τη χθεσινή εξέλιξη επανέρχεται στην αγορά με 3,50 ευρώ το κιλό, μέσω της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται στο Τυποποιητήριο Ελαιολάδου της ΒΙΠΕΗ.

Από 3,88 στις 21 Φεβρουαρίου, ανέβασε την τιμή στα 3,95 ευρώ το κιλό χθες, μία μέρα πριν λήξει ο Φεβρουάριος, από διαγωνισμούς ελαιολάδου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ζάκρου.

Από ‘κει και πέρα έχουμε και σταθερά υψηλές τιμές τοις μετρητοίς, όπως του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς και άλλων, αλλά και τη σταθερά υψηλή τιμή των 3,60 ευρώ το κιλό από την εταιρεία “Αγγελιδάκης Α.Ε.”, που τιμολογεί τα λάδια όχι με τρεις γραμμές, αλλά με βάση τις 7-8 γραμμές οξύτητας, πληρώνοντας πιο πολύ τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

 

Οι δημοπρασίες

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες που έγιναν μέχρι τώρα εντός του 2017, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, αυτές έχουν ως εξής:

– Στις 20 Φεβρουαρίου ο Α.Σ. Ζάκρου πούλησε 60 τόνους, ποιότητας 0,28%, στην τιμή των 3,95 ευρώ το κιλό.

– Στις 12 Φεβρουαρίου ο Α.Σ. Αγγελιανών πούλησε 125 τόνους, ποιότητας 0,36%, στην τιμή των 3,75 ευρώ το κιλό (+ΦΠΑ).

– Στις 9 Φεβρουαρίου ο Α.Σ. Εμπάρου πούλησε 50 τόνους ελαιολάδου, ποιότητας 0,38%, στην τιμή των 3,80 ευρώ το κιλό (+ΦΠΑ).

– Στις 8 Φεβρουαρίου ο Α.Σ. Νιπιδιτού πούλησε 70 τόνους ελαιολάδου, ποιότητας <0,42%, αξίας 3,75 το κιλό (+ΦΠΑ).

– Στις 18 Ιανουαρίου ο Α.Σ. Ζάκρου πούλησε 30 τόνους ελαιολάδου, ποιότητας 0,4%, στην τιμή των 3,875 ευρώ το κιλό.

– Στις 15 Ιανουαρίου ο Α.Σ. Κυριάννας πούλησε 19 τόνους ελαιολάδου, ποιότητας 0,6%, στην τιμή των 3,75 ευρώ το κιλό.

Ιταλία-Ισπανία

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το “ράλι” των τιµών παραγωγού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ιστορικά μειωμένες σοδειές της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η μεγάλη μείωση της παραγωγής ήλθε ως άμεσο επακόλουθο των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής σεζόν του 2016-2017, στις δύο αυτές χώρες.

Μόνο στη γειτονική Ιταλία η παραγωγή μειώθηκε στο μισό. Ούτε όμως και στην Ελλάδα η παραγωγή βγήκε αλώβητη από τις καιρικές συνθήκες. Τα δυνατά κύματα καύσωνα που επικράτησαν την περασμένη άνοιξη συνετέλεσαν καταλυτικά σε μείωση τουλάχιστον κατά 1/4 της παραγωγής σε σχέση µε πέρυσι.

Η μέση τιμή παραγωγού αγγίζει τα 6 ευρώ το κιλό στο Μπάρι, ενώ στην Απουλία έχει εκτοξευτεί στα 6,65 ευρώ το κιλό, σύμφωνα µε το παρατηρητήριο τιμών του ιταλικού Ινστιτούτου Ismea.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία οι τιμές για το έξτρα παρθένο έχουν αυξηθεί πάνω από 7% από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

«Χρειαζόμαστε ελαϊκή πολιτική»

«Το ελαιόλαδο είναι το εθνικό μας προϊόν. Είναι το προϊόν που φέρνει στην Κρήτη πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ και συνεισφέρει στην οικονομία του νησιού μας», τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

Και πρόσθεσε ότι «μετά τον τουρισμό, έρχεται το ελαιόλαδο ως η κινητήριος δύναμη του νησιού μας. Αυτό λοιπόν το προϊόν θέλει στήριξη. Χρειάζεται να υπάρξει μια ελαϊκή πολιτική, που δεν είχε ποτέ η χώρα μας. Μέχρι τώρα, αν κάτι πάει καλά, τυχαίνει και πάει καλά. Όμως, η χώρα πρέπει να στηρίξει το ελαιόλαδο μέσα από μέτρα που θα σηματοδοτούν μια ελαϊκή πολιτική και μέσα σε αυτή την προσπάθεια είμαστε κι εμείς».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «το συνεταιριστικό κίνημα, αν το αφήσουν, θα παίξει το ρόλο του» και ξεκαθάρισε ότι, αν δεν έβγαινε φέτος η ΕΑΣΗ με την τιμή των 3,50 ευρώ το κιλό στην αγορά, οι ιδιώτες θα συμπίεζαν τις τιμές χαμηλότερα, ενώ δεσμεύεται για μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες παρεμβάσεις από τώρα και μετά, αφού η οργάνωση αλλάζει σελίδα αναφορικά με τα χρέη της και τις παρενέργειες που αυτά της προκαλούσαν ως προς τις πληρωμές των προϊόντων.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

 

Αδυνατούν να καλλιεργήσουν

Για τις αδυναμίες του ίδιου του παραγωγού, ο Ανδρέας Στρατάκης τόνισε: «Ο παραγωγός αδυνατεί να καλλιεργήσει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την οικονομική αδυναμία. Διότι καλλιέργεια σημαίνει και ότι θα βάλω χρήματα. Άρα υποκαλλιεργούμε. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν καλλιεργούμε και καθόλου».

Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Στρατάκης επισήμανε ότι «όπου βλέπετε ένα καλλιεργημένο λιόφυτο, συνήθως αυτό ανήκει σε έναν παραγωγό που κάνει και άλλη δουλειά. Τα πιο παρατημένα λιόφυτα είναι αυτά των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα καλλιεργήσουν».

«Η αλήθεια είναι ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν ένα θέμα. Δεν τα περιποιούνται τα δέντρα τους όπως θα έπρεπε», διαπιστώνει από τις καθημερινές του επαφές με τους παραγωγούς και ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής. Όμως, ξεκαθαρίζει ότι είτε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, είτε όχι, ένας παραγωγός που έχει πολλά στρέμματα ελαιοδέντρων μαζεμένα σε ένα μεγάλο κτήμα, συνήθως δεν αδιαφορεί. Και ασχολείται βάζοντας λιπάσματα στις ελιές του, ενώ την περίοδο αυτή γίνονται και διαφυλλικά ψεκάσματα σε ποτιστικά ελαιόδεντρα με φύκια ή αμινοξέα, που αλλάζουν το μεταβολισμό του δέντρου και το βοηθούν πάρα πολύ στην παραγωγική του διαδικασία.

Όσο για το αν μπορούν από τώρα και μετά να λιπάνουν τις ελιές τους όσοι το επιθυμούν, ο Άρης Κοζής απαντάει πως «κάθε στιγμή υπάρχει αυτή η δυνατότητα όταν η ελιά είναι ποτιστική. Αν όμως η ελιά δεν ποτίζεται, μπορούμε στην παρούσα φάση να βάλουμε αμμωνία, που απορροφάται πιο εύκολα από το έδαφος. Έτσι κι αλλιώς, όλο και κάποια μπόρα θα κάνει από τώρα και μετά», καταλήγει ο κ. Κοζής.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

 

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ