Βρειτε μας στα Social Media

ΛΑΣΙΘΙ

Γεμάτα ξενοδοχεία όχι όμως οι ταβέρνες: Μεγάλες απώλειες έως 50% στην εστίαση

ESTIASI1
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι επαγγελματίες της εστίασης αποδίδουν τα αίτια της πτώσης σε διάφορες παραμέτρους, που όλες έχουν τη βάση τους στην οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν λόγω της ενεργειακής κρίσης όλοι οι λαοί της Ευρώπης

Σπανίζουν αυτό το καλοκαίρι οι εικόνες των γεμάτων ταβερνών και των εστιατορίων από την παραλιακή ζώνη της ευρύτερης τουριστικής Ιεράπετρας, παρότι οι μεγάλες all inclusive ξενοδοχειακές μονάδες έχουν από τις αρχές του Ιούλη πολύ μεγάλες πληρότητες, που φτάνουν ακόμη και στο 90%.

Ο κλάδος του καφέ και της εστίασης καταγράφει μεγάλες απώλειες, που είναι κατά μέσο όρο γύρω στο -30%. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν μια μικρή πτώση της τάξης του -10% και άλλες που φτάνουν έως και το -50%. Οι επαγγελματίες της εστίασης αποδίδουν τα αίτια της πτώσης σε διάφορες παραμέτρους, που όλες έχουν τη βάση τους στην οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν λόγω της ενεργειακής κρίσης όλοι οι λαοί της Ευρώπης, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.

«Η εστίαση στην ευρύτερη Ιεράπετρα καταγράφει αυτήν την περίοδο μια μεγάλη πτώση στον τζίρο της, που φτάνει κατά μέσο όρο το -30%. Υπάρχουν επιχειρήσεις μετρημένες στα δάχτυλα, που έχουν καταφέρει να μείνουν σταθερές, αλλά οι περισσότερες έχουν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και στο -50%.

Τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, αλλά ο κόσμος δε βγαίνει έξω για φαγητό ή ποτό, αφού έχει προπληρώσει για όλα αυτά, τα οποία του παρέχονται μέσα στα ξενοδοχεία. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις διαμερισμάτων, καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων είναι πιο κάτω από πέρυσι, γιατί οι τεράστιες αυξήσεις που έχουν βάλει στα αεροπορικά εισιτήρια οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αποτρέψει ένα μεγάλο ποσοστό των ταξιδιωτών να κάνει ελεύθερες διακοπές, στρέφοντάς τους στα φτηνά πακέτα που προσφέρουν οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί. Αν δούλευαν τα διαμερίσματα, τα καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως πέρυσι, θα είχαν περισσότερη δουλειά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

Ρωτώντας επιχειρηματίες από τον κλάδο της τροφοδοσίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανακαλύψαμε ότι κατ’ εξαίρεση φέτος δουλεύει καλύτερα από πέρυσι το βόρειο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας και ο γραφικός Μύρτος στον Νότο.

«Αυτό που διαπιστώνω αυτό το καλοκαίρι, κάνοντας τροφοδοσίες φρούτων και λαχανικών σε όλη την ευρύτερη Ιεράπετρα, είναι ότι η Παχιά Άμμος, το Καβούσι και ο Μόχλος στη βόρεια πλευρά του νομού Λασιθίου έχουν περισσότερη κίνηση από περαστικούς σε σχέση με πέρυσι, ενώ από τη νότια πλευρά της Ιεράπετρας καλύτερα από πέρυσι δουλεύει μόνο ο Μύρτος.

Η κίνηση είναι πιο πεσμένη στην παραλιακή ζώνη της πόλης της Ιεράπετρας, στη Δημοτική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννου και στη Δημοτική Ενότητα του Μακρύ Γιαλού, όπου ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, ο κόσμος δε βγαίνει στα μαγαζιά», μας είπε ο έμπορος κ. Κώστας Ζαμπετάκης.

Μέτρια η κατάσταση στον Μακρύ Γιαλό

Ενώ έχουμε εισέλθει στη high season και κανείς θα περίμενε να βλέπει γεμάτα κάθε βράδυ τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα καφέ στη Δημοτική Ενότητα του τουριστικού Μακρύ Γιαλού, αφού τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν 100% πληρότητα, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

«Η κατάσταση από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού είναι από μέτρια έως κακή, αν και είχαμε ξεκινήσει καλά στην αρχή της περιόδου και δουλέψαμε ικανοποιητικά οι περισσότεροι.

Από τα μεγάλα ξενοδοχεία που είναι γεμάτα αυτήν την περίοδο δε βγαίνουν έξω οι περισσότεροι τουρίστες, γιατί δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν για ποτό και φαγητό. Το μεγάλο πρόβλημα, μας λένε οι ίδιοι οι ξένοι, είναι φέτος οι τεράστιες αυξήσεις που έχουν μπει στα αεροπορικά εισιτήρια και για τον λόγο αυτό δεν πάνε καθόλου καλά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα διαμερίσματα και οι βίλες, απ’ όπου εμείς είχαμε στα μαγαζιά μας πάρα πολύ κόσμο πέρυσι, γιατί αυτοί τρώνε όλοι έξω. Δεν έχουν all inclusive, να τρώνε και να πίνουν όλη μέρα τσάμπα.

Ο κλάδος της εστίασης γενικά στον Μακρύ Γιαλό είναι κάτω παραπάνω από -20% και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το +30% των αυξήσεων στις πρώτες ύλες, έχοντας βάλει στις τιμές μας μόνο το 10% για να κρατήσουμε τους πελάτες μας. Πιστεύω ότι η χρονιά έχει χαθεί ήδη.

Δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες τουρίστες θα μπορέσουν να σώσουν την παρτίδα, γιατί αυτοί θα κάνουν διακοπές φέτος μόνο τον Δεκαπενταύγουστο. Σε 15 μέρες δεν προλαβαίνει κανείς να αναπληρώσει τους χαμένους τζίρους όλης της θερινής περιόδου», μας είπε ο ταβερνιάρης-πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού κ. Φάνης Εικοσιπεντάκης.

 

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ