ΛΑΣΙΘΙ
Κρήτη: Το καταπράσινο φαράγγι με τον πανέμορφο καταρράκτη | ΦΩΤΟ
Το συναντάμε στα βόρεια του νομού Λασιθίου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φαράγγια της Κρήτης, το οποίο ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά του.
Πρόκειται για το φαράγγι του Ρίχτη, το οποίο ξεκινάει μετά το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στο Κρητικό Πέλαγος. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 2,9 χλμ. και η υψομετρική διαφορά εισόδου- εξόδου 320 μέτρα. Πλούσια βλάστηση, μεγάλη ποικιλία δέντρων αλλά και ειδών χαμηλής βλάστησης, δημιουργούν ένα σύμπαν ξεχωριστό, με μυρωδιές και αρώματα. Το ποτάμι συνήθως έχει νερό όλο τον χρόνο, μετατρέποντας την κίνηση σας στο φαράγγι σε μία μοναδική εμπειρία.
Η προσέγγιση
Ανάλογα με τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας, η επίσκεψη στο φαράγγι του Ρίχτη και στον καταρράκτη μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος είναι να οδηγήσετε μέχρι τα Έξω Μουλιανά, όπου αφήνοντας το αυτοκίνητό σας, στο πλάι του κεντρικού δρόμου, θα ξεκινήσετε το περπάτημα στο μονοπάτι, όπου θα χρειαστείτε σχεδόν 3μιση με 4 ώρες για τα το ολοκληρώσετε. Μία άλλη εκδοχή, είναι να οδηγήσετε μέχρι τη γέφυρα του Λαχανά, και στη συνέχεια να περπατήσετε για περίπου 1μιση ώρα για να προσεγγίσετε τον καταρράκτη. Μετά από 30 λεπτά θα φτάσετε στην έξοδο του φαραγγιού, δίπλα στην παραλία.
Σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή θα κερδίσετε σχεδόν μισή ώρα περπάτημα. Μια τρίτη εκδοχή, με το λιγότερο περπάτημα, είναι να περάσετε οδικώς μέσα από τον οικισμό των Έξω Μουλιανών και να προσεγγίσετε την παραλία του Ρίχτη. Από εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε αντίστροφα την πορεία και σε σχεδόν μισή ώρα θα βρίσκεστε στον καταρράκτη, ο οποίος αποτελεί και το highlight της διαδρομής.
Η εμπειρία στο μονοπάτι
Κατά την αφετηρία του μονοπατιού, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τους παλιούς νερόμυλους και παράλληλα να περιηγηθείτε σε μία κατάφυτη περιοχή, με πλατάνια, πικροδάφνες, κισσούς και αγριελιές. Στη συνέχεια θα συναντήσετε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά, το οποίο χρονολογείται στον 19ο αιώνα, ενώ εδώ λέγεται ότι έγιναν μάχες ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς το 1922.
Λίγο μετά το μέσο της διαδρομής μια ξύλινη σκάλα μας οδηγεί στον πανέμορφο καταρράκτη ύψους 15 μ. και στη λιμνούλα που δημιουργείται από τα νερά του. Το φαράγγι καταλήγει στην παραλία του Ρίχτη με θέα το Κρητικό πέλαγος. Στην παραλία υπάρχει μια πέτρινη βρύση που τρέχει νερό, αλμυρίκια και πέτρινα καθίσματα με τραπέζια.
Ο καταρράκτης, το highlight
Μια στιγμή που κόβει την ανάσα κατά την εμπειρία της διάσχισης του φαραγγιού είναι όταν θα βρεθείτε μπροστά στον καταρράκτη, ο οποίος πέφτει από μεγάλο ύψος δημιουργώντας μια μικρή φυσική πισίνα. Γύρω από αυτό το σημείο υπάρχει χώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει το μπάνιο του στα δροσερά νερά. Ένα ξύλινο τραπέζι με πάγκους μπορεί να σας φιλοξενήσει σε μια σύντομη στάση, ενώ ψιχάλες από τον καταρράκτη θα σας δροσίζουν καθώς κάθεστε.
Πρόκειται για μια διαδρομή μέτριας δυσκολίας, η οποία μάλιστα έχει σημανθεί και την περίοδο του καλοκαιριού η είσοδος και η έξοδος γίνεται ελεγχόμενα ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι πόσα άτομα βρίσκονται μέσα στο φαράγγι κάθε στιγμή. Η έξοδος από το φαράγγι βρίσκεται δίπλα στην παραλία του Ρίχτη, η οποία αποτελεί ιδανική συνέχεια για μπάνιο.
travel.gr – photos: Αμαλία Κωβαίου
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Οι 7 τύποι Κρητικών που θα συναντήσεις σε ένα Ρακοκάζανο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Άγιος Μηνάς: Ο πολιούχος του Ηρακλείου και το θαύμα του πριν 200 χρόνια | ΦΩΤΟ
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Οι τελευταίες στιγμές του 73χρονου Κρητικού που «έσβησε» στο φαράγγι του Βίκου
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Ηράκλειο: Έφευγε φαντάρος και έριχναν μπαλοθιές σε γλέντι!