Διαφήμιση

ΛΑΣΙΘΙ

Νήσος Χρυσή: Παράταση δύο χρόνια στο σχέδιο για να σωθεί το κεδρόδασος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Την ώρα που το σχέδιο δράσεων για τη Χρυσή έλαβε παράταση δύο χρόνων, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αποφάσεις που θα ληφθούν ενόψει της επόμενης τουριστικής σεζόν για τους όρους επισκεψιμότητας που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πηγή αντιδράσεων, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV μίλησε για αναβλάστηση του κεδροδάσους και μια εικόνα που μόνο αισιοδοξία δημιουργεί για το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το σχέδιο για την υγεία του δάσους και του οικοσυστήματος.

Από τη μια το σχέδιο δράσης και η παράτασή του που συνδέεται και με τα όρια σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα και από την άλλη η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για απαγόρευση οποιασδήποτε εγκατάστασης πάνω στο νησί, έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο αντιδράσεων που εκτείνονται από τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στο νησί οι επισκέπτες, μέχρι και το τι μπορούν να έχουν ως υπηρεσίες στο νησί, στη βάση του ότι η Χρυσή στο παρελθόν έπαιξε σημαντικό ρόλο όπως λένε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς όμως όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι να προκρίνουν ως ιδανική μια λύση που θα προωθεί την αυθαιρεσία και την καταστροφή του δάσους.

Παράταση δύο ακόμα χρόνων για το σχέδιο δράσεων

Με αργά όπως όλα δείχνουν αλλά σταθερά βήματα και με βάση το σχέδιο δράσεων που υλοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια, αλλάζει η όψη της Χρυσής, με το δάσος να έχει αναβλαστήσει και την αμμοθίνα που είναι ο βιότοπος του δάσους να δείχνει να επανακάμπτει.

Με την συντονίστρια της αποκεντρωμένης διοίκησης να ανακοινώνει ότι το σχέδιο δράσεων έλαβε παράταση δύο χρόνια, η απάντηση των κατοίκων της περιοχής έρχεται να αποτυπώσει την αγωνία τους από τη μια για το νησί και την ανάγκη προστασίας του μεν , από την άλλη όμως το ρόλο που μπορεί να παίξει στην τουριστική οικονομία του νησιού.

Με το κεδροδάσος να έχει υποστεί μέσα σε τρεις έως τέσσερις δεκαετίες καταστροφές έως και 80%, οι πολίτες λένε ότι δεν επικροτούν μεν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, προκρίνουν όμως όπως εξηγούν μια πιο ευέλικτη πραγματικότητα στην επισκεψιμότητα και πως φτάνουν στο νησί οι επισκέπτες, αλλά και ήπιες υποδομές για την εξυπηρέτηση με τα υποτυπώδη για τους επισκέπτες, που όταν φτάνουν με μεγάλα σκάφη πρέπει να κολυμπήσουν κάποια απόσταση μέχρι την παραλία και δεν έχουν πρόσβαση ούτε για ένα σκιερό μέρος ή ένα μπουκάλι νερό.

Ξεκάθαρη η κ. Κοζυράκη, ανέφερε ότι οι όροι της επισκεψιμότητας που λήγουν στα τέλη του Οκτώβρη θα τεθούν εκ νέου επι τάπητος για την επόμενη σεζόν, με τη σημείωση ότι επίκεντρο θα δοθεί στην υγεία του δάσους, ενώ σχολιάζοντας τις απαγορεύσεις της οποιασδήποτε δραστηριότητας πάνω στο νησί, αυτή ανήκει όπως τόνισε στο υπουργείο πολιτισμού.

Η συντονίστρια της αποκεντρωμένης διοίκησης πάντως ζήτησε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην προσπάθεια αναγέννησης του κερδοδράσους σχολιάζοντας ότι τα αποτελέσματα απλά δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση, αφού προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές απαιτείται χρόνος και σωστός σχεδιασμός.


Πηγή: neakriti

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version