ΚΡΉΤΗ
Ρίχνουν… αβέρτα 300άρια στο λιομάζωμα: Κρητικός καλείται να πληρώσει 10.500 ευρώ!
Τα πρόστιμα σε ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και γενικότερα σε πολίτες που εντοπίστηκαν να μην τηρούν τις απαγορεύσεις για την COVID-19 δεν έχουν τέλος.
Μάλιστα, ένας ελαιοπαραγωγός – σύμφωνα με πληροφορίες – δέχτηκε πρόστιμο 10.500 ευρώ για εργάτη γης που απασχολούσε στο λιομάζωμα και δεν είχε ασφαλίσει, ενώ σε όλη την Κρήτη έχουν επιβληθεί τις τελευταίες μέρες αρκετά πρόστιμα για μετάβαση στο λιόφυτο χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα ή και για περισσότερους επιβαίνοντες από τους προβλεπόμενους στο αγροτικό αυτοκίνητο.
Εξάλλου, τις τελευταίες μέρες, στο πλαίσιο των ελέγχων από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, καταγράφηκαν και βεβαιώθηκαν παραβάσεις που αφορούν την παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά και τη χρήση μάσκας κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.
Ραντεβού στα ελαιουργεία
Την ίδια ώρα τίποτα δε θυμίζει σήμερα εικόνες που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια, όπου η χαρά, οι παρέες, τα κεράσματα και η ρακή κυριαρχούσαν στο λιοτρίβι. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τα ελαιοτριβεία προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, με την είσοδο στον χώρο να γίνεται κατόπιν… ραντεβού, με μάσκες και αποστάσεις… Ελαιοτριβεία σαν… χειρουργεία ελέω κορωνοϊού, με τις λίστες για το άλεσμα των καρπών της ελιάς ολοένα να μεγαλώνουν και με το προσωπικό ασφαλείας να βάζει τα δυνατά του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ελαιοπαραγωγών.
Το βοήθημα προς ελαιοπαραγωγούς
Εξάλλου, μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από εθνική μάλιστα και όχι κοινοτική επιλογή, προορίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, το “κορωνοβοήθημα”, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου… «Να μην αποκλειστεί κανείς παραγωγός από την έκτακτη στήριξη στον τομέα του ελαιολάδου που επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία», αναφέρει σε επίκαιρη ερώτησή του ο Ηρακλειώτης βουλευτής, που μιλώντας χθες στη “Νέα Κρήτη” διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος με την ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών, αλλά ζητάει δεύτερη λίστα πληρωμών για τους ετεροεπαγγελματίες. «Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η άδικη και προβληματική κυβερνητική απόφαση για τη στήριξη του τομέα της ελαιοπαραγωγής, αφού, εκτός του αποκλεισμού της μεγάλης πλειοψηφίας των ελαιοπαραγωγών που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του κατ’ επάγγελμα αγρότη, είναι ασφυκτική η προθεσμία των μόλις 10 ημερών (17-27 Νοέμβρη) για την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα λόγω μεγάλης επιβάρυνσης εμφάνισε δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα πολλές αιτήσεις να μην οριστικοποιηθούν», σύμφωνα με την ερώτηση Κεγκέρογλου.
Και συνεχίζει: «Επιπλέον, όπως σας επισημάναμε ήδη, υφίστανται και οι στρεβλώσεις που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασία, με τη διαφοροποίηση της αποζημίωσης ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων, καθώς με την απόφασή σας ο παραγωγός με δέκα στρέμματα αποζημιώνεται με 30 ευρώ το στρέμμα και λαμβάνει 300 ευρώ, ενώ ο παραγωγός με 11 στρέμματα λαμβάνει 600 ευρώ, ήτοι από 55 περίπου ευρώ το στρέμμα.
Επειδή πρόκειται για μια άδικη και προβληματική απόφαση όπως υποβλήθηκε προς έγκριση στην Ε.Ε και επειδή (ορθώς) στην ενίσχυση των παραγώγων για βρώσιμη ελιά μάλλον δε θα υφίσταται αποκλεισμός και διαχωρισμός τους σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ:
– Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσετε ότι θα λάβουν την ενίσχυση όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, που ως τέτοιοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους, ανεξάρτητα από τα συμπληρωματικά εισοδήματά τους από άλλη πηγή;
– Θα φροντίσετε, και πώς, ώστε να μην αποκλειστεί κανείς δικαιούχος, ακόμη και σύμφωνα με την απόφασή σας, από τις δυσλειτουργίες του συστήματος;».
«Όλοι έχουν πληγεί»
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ξεκαθάρισε ότι όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού και όχι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει πως για την Κρήτη υπάρχει μείζον θέμα, δεδομένου ότι στο νησί μας η μεγαλύτερη πλειοψηφία ελαιοπαραγωγών είναι ετεροεπαγγελματίες.
«Αυτό δεν το επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα υπέβαλε αυτή την απόφαση. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αντίστροφη προτεραιότητα: να ενισχύει όλους τους παραγωγούς», λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Εμείς λοιπόν τι λέμε στην κυβέρνηση; Να βρει και άλλους πόρους, ούτως ώστε να ενισχύσει όλους τους παραγωγούς της χώρας. Γιατί όλοι έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού, τόσο για την περυσινή τους σοδειά ως προς τις εμπορικές πράξεις του Φεβρουαρίου και Μαρτίου, όσο και στη νέα ελαιοκομική περίοδο», κατέληξε ο βουλευτής.
Τεράστιο το ενδιαφέρον για τις αιτήσεις
Την ίδια ώρα, από το πρωί της Τρίτης που άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αιτήσεις του έκτακτου επιδόματος για τους επαγγελματίες παραγωγούς ελαιολάδου και δύο 24ωρα αργότερα, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 25.000. Τα ποσά ενίσχυσης θα κυμανθούν από 300 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα τα στρέμματα με ελαιόδεντρα.
Συγκεκριμένα, η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση που προβλέπεται να χορηγηθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 126,3 εκατ. ευρώ και το ύψος ενίσχυσης για κάθε κλάση επιλέξιμης έκτασης ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο έκτασης ως εξής:
– Για καλλιεργούμενη έκταση από 0 έως 10 στρέμματα έως 300 ευρώ,
– Για καλλιεργούμενη έκταση από 10 έως 15 στρέμματα έως 600 ευρώ,
– Για καλλιεργούμενη έκταση από 15 έως 30 στρέμματα έως 1.100 ευρώ,
– Για καλλιεργούμενη έκταση από 30 έως 50 στρέμματα έως 1.600 ευρώ,
– Για καλλιεργούμενη έκταση από 50 έως 70 στρέμματα έως 2.000 ευρώ,
– Για καλλιεργούμενη έκταση από 70 έως 100 στρέμματα έως 2.500 ευρώ,
– Για καλλιεργούμενη έκταση από 100 έως 150 στρέμματα έως 3.000 ευρώ,
– Για καλλιεργούμενη έκταση από 150 έως 200 στρέμματα έως 3.500 ευρώ,
– Για καλλιεργούμενη έκταση από 200 στρέμματα και πάνω έως 4.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις γίνονται σε πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την προθεσμία για τις αιτήσεις να λήγει στις 27 Νοεμβρίου. Στόχος είναι η διασφάλιση της συνέχισης της επιχειρηματικής δράσης των γεωργών του τομέα της ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία COVID-19.
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται εφάπαξ για να αποζημιώσει τους δικαιούχους, λόγω της σοβαρής μείωσης του εισοδήματός τους από τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.
Κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης-πληρωμής όσο και κατά την καταβολή της ενίσχυσης.
Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Πηγή: neakriti
-
ΚΡΉΤΗ5 ώρες πριν
Οι «κούπες» της Κρήτης και το τίμημα της ανευθυνότητας
-
ΚΡΉΤΗ1 ημέρα πριν
Άσπες: H πιο καλά κρυμμένη παραλία της νότιας Κρήτης! ΦΩΤΟ
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Το Ρέθυμνο αποχαιρετά σήμερα τον 21χρονο Ρονάλντο
-
Κόσμος3 ημέρες πριν
Τραγωδία στη Bαλένθια: Πνίγηκε με το νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της