Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες για ελεύθερο κάμπινγκ στην Κρήτη | ΦΩΤΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Καλοκαίρι σημαίνει ελευθερία! Λιγότερο άγχος, λιγότερες υποχρεώσεις, πολύ χαλάρωση και όμορφες στιγμές με δικούς μας ανθρώπους. Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν και οι διακοπές τους να έχουν περισσότερες δόσεις ελευθερίας και φυσικά ο λόγος για όσους επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ. Ύπνος κάτω από τα αστέρια, φωτιά στην παραλία και οι ήχοι της φύσης για μουσική υπόκρουση.

Το μοναδικό ίσως πρόβλημα για όσους επιλέξουν αυτό το «πακέτο» διακοπών είναι ο τόπος που θα στηθεί η σκηνή καθώς επιτρέπεται σε συγκεκριμένα σημεία. Το νησί της Κρήτης παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για τους ανθρώπους που προτιμούν να κατασκηνώσουν με το πιο παραδοσιακό στιλ «ξενοδοχείου».

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού που επιλέγουν αρκετοί κατασκηνωτές, σύμφωνα με το neakriti.

Παραλίες Αγίας Ρουμέλης, Μασχάλη

Η Αγία Ρουμέλη βρίσκεται νότια των Χανίων, σε ένα μεγάλο κόλπο που σχηματίζεται στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς. Η μεγάλη παραλία που βρίσκεται μπροστά από τις ταβέρνες του χωριού δυτικά από το λιμάνι, ο Γιαλός είναι η πιο οργανωμένη και παρέχει τις περισσότερες ανέσεις (ταβέρνες, ντους, ομπρέλες, ποδήλατα θαλάσσης κλπ). Στο δυτικό άκρο του κόλπου της Αγίας Ρουμέλης, στην τοποθεσία Μασχάλη, βρίσκεται μια δεύτερη προβλήτα για σκάφη και μια μοναχική ταβερνούλα με δωμάτια.

Δίπλα σε αυτή την προβλήτα (δυτικά και ανατολικά της), σχηματίζονται δύο όμορφες παραλίες. Σε αυτές υπάρχουν δωρεάν ξαπλώστρες, ομπρέλες και κανό, τις οποίες παρέχει η ταβέρνα. Λίγο πιο ανατολικά από το λιμανάκι και ακριβώς κάτω από την ταβέρνα – δωμάτια Μασχάλης, σύντομο κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί σε μια πανέμορφη κρυφή παραλία με ψηλούς βράχους που παρέχουν σκιά και απομόνωση. Επίσης, αν κολυμπήσετε ή κάνετε ένα κανό μετά το δυτικό άκρο της παραλίας, θα συναντήσετε 3 σπηλιές, μπροστά από τις οποίες σχηματίζονται μικροσκοπικές παραλίες με ψιλό βοτσαλάκι. Είναι γνωστές κι ως Σπηλιές στο Μάρμαρο.

Παραλίες Βιάννου, Ξεροκάμπι

Η παραλία Ξεροκάμπι βρίσκεται περίπου 70 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και ανήκει στην περιφέρεια του οικισμού Καστρί Βιάννου.

Το Ξεροκάμπι σχηματίζεται ακριβώς ανατολικά από τον εντυπωσιακό βράχο του Ληστή και εκτείνεται στα ανατολικά ως την ήρεμη παραλία του Σκούρου. Εδώ δημιουργούνται διάφορες μικρές παραλίες κάτω από γκρεμούς, με την ωραιότερη να είναι αυτή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Ληστή με τον πανύψηλο βράχο του να ορθώνεται επιβλητικός και τη μικρή πηγή νερού (που κάποιες χρονιές στερεύει το καλοκαίρι).

Στις παραλίες μπορεί να φτάσει κανείς περπατώντας παραλιακά από το Σκούρο ή κατηφορίζοντας ως τη θάλασσα, ξεκινώντας περίπου 100μ πριν από το σημείο που παρκάρουν όσοι επισκέπτονται το Ληστή.

Παραλίες Αστερουσίων, Γλυκός Κόλυμπος

Η παραλία Γλυκύς Κόλυμπος (ή Γλυκός Κόλυμπος) είναι η δυτικότερη από όλες τις παραλίες της περιοχής των Τριών Εκκλησιών στα Αστερούσια Όρη. Είναι ένα ιδιαίτερο μέρος με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς μέσα στο νερό, που από ψηλά φαίνονται σαν ραβδώσεις. Το όνομα του το παίρνει από τις υποθαλάσσιες πηγές που αναβλύζουν γλυκό νερό.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει το Γλυκύ Κόλυμπο είναι τα τρία εκπληκτικά σπήλαια στο ανατολικό τέρμα, που επικοινωνούν μεταξύ τους σαν δωμάτια. Το μεγαλύτερο σπήλαιο έχει ύψος 20 μέτρα, ενώ το πρώτο σπήλαιο θυμίζει πισίνα, όπου ο παφλασμός των κυμάτων εκτινάσσει το νερό σαν υδρομασάζ. Στο σημείο αυτό δημιουργείται και μια εντυπωσιακή πέτρινη γέφυρα.

Η πρόσβαση γίνεται κυρίως με βάρκα, λόγω της δύσκολης προσέγγισης από τη στεριά. Ωστόσο, με αρκετή προσοχή μπορεί κάποιος να κατηφορίσει ως την παραλία μέσω μιας απότομης ρεματιάς που κατεβαίνει μετά το δυτικό τέρμα της παραλίας. Η ρεματιά αυτή βρίσκεται κάτω από μια μικρή στάνη, στο σημείο όπου τελειώνει ο χωματόδρομος που διασχίζει το χαρουπόδασος των Τριών Εκκλησιών. Λόγω της κακής κατάστασης του χωματόδρομου, η πρόσβαση με τα πόδια γίνεται συνήθως περπατώντας από την παραλία του Όρνιου προς τα δυτικά, κατά μήκος των απόκρημνων ακτών, όπου παράλληλα θαυμάζει κανείς τους απότομους γκρεμούς με τις φυσικές καμάρες που δημιουργούνται. Πάνω από το σημείο που τελειώνει ο χωματόδρομος σχηματίζεται ένα μοναδικό φυσικό μπαλκόνι, μια βραχοσκεπή, με πολύ όμορφη θέα στη θάλασσα.

Παραλίες Σητείας, Καρούμες

Οι Καρούμες βρίσκονται 110 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 29 χλμ. νοτιοανατολικά της Σητείας, σε μια μικρή πεδιάδα στην έξοδο του φαραγγιού των Χοχλακιών, το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού πεζοπορικού μονοπατιού Ε4. Το όνομα είναι παραφθορά του Καρούμπες, το οποίο σημαίνει χαρούπια και προέρχεται από το αραβικό karub. Δίπλα στην παραλία υπάρχει μεγάλος υγρότοπος με βούρλα, που πλημμυρίζει το χειμώνα με νερό από το φαράγγι και ξηραίνεται το καλοκαίρι. Σε διάφορα σημεία γύρω από την περιοχή υπάρχουν πηγάδια, αναβαθμίδες από παλιές καλλιέργειες, ενώ διακρίνονται και ίχνη μινωικών κτισμάτων, με πιο γνωστό την αρχαία οχύρωση σε λόφο πάνω από το φαράγγι.

Η παραλία έχει ψιλό βοτσαλάκι και τα νερά είναι ήρεμα, καθώς έχει ανατολικό προσανατολισμό. Επίσης, υπάρχουν μερικά δέντρα που προσφέρουν σκιά, όπως και κάποιοι βράχοι στη βόρεια πλευρά της. Είναι ιδανική για απόλυτη απομόνωση, καθώς η μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα και η δύσκολη πρόσβαση, την κάνουν μια από τις πιο απόμερες παραλίες του νησιού. Αν θέλετε να απομονωθείτε ακόμη περισσότερο, υπάρχουν δυο μυστικές μικροσκοπικές παραλίες μήκους μόλις 3-5μ. που βρίσκονται στο Αυλάκι, 300μ. και 400μ. νότια της κύριας παραλίας.

Η πρόσβαση στην παραλία μπορεί να γίνει αποκλειστικά με τα πόδια καθώς η έντονη μορφολογία της περιοχής έχει κρατήσει τους δρόμους (ευτυχώς) μακριά. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να έρθετε ως την παραλία είναι η πεζοπορία μέσα στο Φαράγγι των Χοχλακιών, αφήνοντας το αυτοκίνητο σας στο χωριό Χοχλακιές, όπου μπορείτε να δείτε τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι διαρκεί συνήθως 1:30 ώρα και μπορεί να σας κουράσει η ζέστη, καθώς η βλάστηση είναι χαμηλή (λυγαριές και πικροδάφνες). Εναλλακτικά, μπορείτε να περπατήσετε στο μονοπάτι Ε4 από τη Ζάκρο ως τις Καρούμες, το οποίο περνάει από το εντυπωσιακό σπήλαιο των Πελεκητών και το αρχαίο λατομείο εξόρυξης υλικού για την κατασκευή του Μινωικού Ανακτόρου στην Κάτω Ζάκρο.

Παραλίες Γαύδου, Τρυπητή

Η παραλία της Τρυπητής βρίσκεται 7 χλμ. νότια της Καραβέ, στο νοτιότερο σημείο της Γαύδου, αλλά και της Ευρώπης. Στο ανατολικό της κομμάτι έχει άμμο, ενώ στο δυτικό, ως τη «μύτη» της Γαύδου έχει μεγάλες στρογγυλές πέτρες και βότσαλα.

Το τοπίο στη νοτιότερη παραλία της Ευρώπης είναι υπέροχο με σήμα κατατεθέν τις τρεις μεγάλες φυσικές καμάρες, τις Καμαρέλλες, που σχηματίζονται στο ανατολικό άκρο της παραλίας. Από αυτές τις τρύπες παίρνει και το όνομα Τρυπητή. Πάνω από τις Καμαρέλλες υπάρχει μια τεράστια καρέκλα που έφτιαξαν κάποιοι Ρώσοι επιστήμονες, στη οποία μπορείτε να σκαρφαλώσετε και να αγναντέψετε το απέραντο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Παραλίες Μονοφατσίου, Σκιαδάκι

Το Σκιαδάκι είναι μια πολύ μικρή παραλία που σχηματίζεται στην έξοδο του άγριου φαραγγιού Κακοπέρατου, το οποίο ξεκινάει 10 χλμ. νότια του χωριού Αχεντριάς, στην ανατολική μεριά των Αστερουσίων.

Η παραλία, η οποία βρίσκεται σε μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές του νησιού, έχει πανέμορφο βοτσαλάκι και περιτριγυρίζεται από ψηλά βράχια. Την παραλία μπορείτε να επισκεφτείτε με σκάφος, αλλά και με δύσκολη πεζοπορία μιας ώρας από τις παραλίες στο Καλάμι κοντά στον Άγιο Νικήτα. Η τριγύρω περιοχή είναι ιδανική για ψάρεμα. Επίσης, αν έρθετε με βάρκα, μην ξεχάσετε να περπατήσετε μέσα στο φαράγγι και να θαυμάσετε το άγριο φυσικό τοπίο.

Το όνομα Σκιαδάκι η περιοχή το παίρνει από τη σκιά που προσφέρουν οι ψηλοί βράχοι του φαραγγιού. Πράγματι, αν έρθετε εδώ δεν θα χρειαστείτε ομπρέλα, καθώς θα βρείτε σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παραλίες Μονοφατσίου, Άσπες

Βγαλμένη σαν από παραμύθι, η μαύρη παραλία Άσπες βρίσκεται περίπου 58 χλμ. νότια του Ηρακλείου, σε μια από τις πιο απομονωμένες και δύσβατες περιοχές των Αστερουσίων Ορέων.

Βρίσκεται 4 χλμ. ανατολικά από τον οικισμό των Τριών Εκκλησιών, που είναι και το κοντινότερο λιμανάκι για ρίξιμο βάρκας. Η πρόσβαση στην παραλία είναι πολύ δύσκολη καθώς μπορείτε να έρθετε μόνο με βάρκα. Λόγω της απομονωμένης της θέσης, είναι πάντα έτοιμη πάντα να υποδεχτεί τους επισκέπτες της, οι οποίοι δένουν τις βάρκες ψηλά στα βράχια της παραλίας και έτσι δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό «πλέγμα» από σχοινιά.

Οι Άσπες έχουν σκούρα μαύρη χοντρή άμμο, είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά βράχια πάνω στα οποία σχηματίζονται μεγάλες σπηλιές, οι οποίες έχουν ορθογώνιες πλευρές, σαν κάποιος να τις έχει σμιλέψει. Τα χρώματα της θάλασσας έχουν ένα έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα, ενώ η παραλία, χρόνο με το χρόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αλλάζει όψη και μέγεθος. Όταν έχει λίγο κύμα η παραλία σχεδόν χάνεται.

Παραλίες Σητείας, Κρινάκια

Αν από τον κεντρικό οικισμό του Ξερόκαμπου κατευθυνθείτε βορειοανατολικά και περάσετε τη μεγάλη αλυκή της περιοχής και μετά το ποτάμι που διαρρέει το φαράγγι Κατσουνάκι, θα φτάσετε σε ένα σημείο με εκτεταμένες αμμοθίνες με πιο χαρακτηριστικό φυτό το λευκό κρινάκι που ανθίζει το φθινόπωρο.

Αφού σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας στο τελευταίο πλάτωμα , περπατήστε στο μονοπάτι που διασχίζει τις αμμοθίνες προσέχοντας να μην προκαλέσετε ζημιά στο εύθραυστο οικοσύστημα, και φτάνετε σύντομα στην εκπληκτική παραλία της Αλώνας, γνωστή κι ως Κρινάκια. Η παραλία έχει άμμο και ρηχά καταγάλανα νερά, ενώ στα ανατολικά η παραλία διακόπτεται απότομο από υπέροχους βράχους. Στην παραλία δεν υπάρχει καθόλου φυσική σκιά, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε μαζί σας ομπρέλα.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από CretanBeaches

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version