Τη “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία αφορούν 6 στα 10 πρόστιμα που επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας σε επιχειρήσεις το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024. Αξιοπρόσεκτο είναι το στοιχείο ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση παράνομων πράξεων, καθώς από το σύνολο των 1.039 παραβάσεων, οι 206 αφορούν επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει το μοντέλο της ψηφιακής κάρτας, ήτοι το 19,82%.
Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, που είναι επιφορτισμένες με το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας, και η έλλειψη εντατικών ελέγχων ενισχύουν τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα.
Ο παράγοντας των αδήλωτων υπερωριών εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παραβατικότητας από πλευράς εργοδοσίας, αφού μεγάλο μέρος των εργαζομένων εξακολουθεί να απασχολείται περισσότερες ώρες από τις συμφωνημένες, όπως προβλέπει η σύμβαση που υπογράφει ο εργαζόμενος. Ειδικότερα, τον μήνα Αύγουστο εντοπίστηκαν 609 παραβάσεις, οι οποίες αφορούν τα ωράρια εργασίας, που αυτό αντιστοιχεί στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 58,61% του συνόλου των ελέγχων.
Αντίστοιχη κατάσταση εντοπίζεται και στα στοιχεία οκταμήνου, αφού σε σύνολο 8.153 παραβάσεων, εντοπίστηκαν 4.694 παραβάσεις που αφορούν στο ωράριο.
Καθημερινά τα περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας και στην Κρήτη
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς, σχολιάζοντας τα στοιχεία που προέκυψαν μέσα από τους ελέγχους που έκανε το σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα θεωρούνται αναμενόμενα και συστήνει εντατικότερους ελέγχους στους χώρους εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες σήμερα στελεχώνονται από ένα πολύ περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων.
«Δε μας παραξενεύουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δυστυχώς καθημερινά συναντάμε αρκετά περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας. Όταν βλέπεις μέσα στον “ΕΡΓΑΝΗ” ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, περίπου 60%, δηλώνεται για τετράωρη απασχόληση, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν ισχύει απολύτως, εφόσον υπάρχουν εργοδότες που επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους ένα διαφορετικό ωράριο από αυτό που έχουν δηλώσει στις συμβάσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει και στους κλάδους που ζητούν επίμονα εργατικά χέρια, όπως στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού. Πίσω απ’ όλα αυτά βέβαια κρύβονται τα παράνομα σχέδια που προωθεί μία μερίδα της εργοδοσίας, όπως εισφοροδιαφυγή και μικρότερες οικονομικές απολαβές προς τους εργαζομένους».