ΚΡΉΤΗ
Πανώλη: Άμεσες αποζημιώσεις στην Κρήτη για τα θανατωμένα αιγοπρόβατα
Η επικοινωνία του Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Πρωθυπουργό, το βράδυ της Πέμπτης, απέδωσε καρπούς. Η διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, στην διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης για τα κρούσματα πανώλης, υλοποιείται άμεσα. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, έπεσαν ήδη οι υπογραφές για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων πρόκειται προληπτικά – όπως επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο – να θανατωθεί.
Οι δύο κτηνοτρόφοι στα Αστερούσια, στα κοπάδια των οποίων εντοπίστηκαν τα κρούσματα, πρόκειται να αποζημιωθούν βάσει του “θεσσαλικού μοντέλου”. Θα λάβουν δηλαδή 125 ευρώ ανά ζώο, ενώ σε βάθος πέντε μηνών θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο αριθμός των κοπαδιών τους και μάλιστα με αιγοπρόβατα ίδιας φυλής. Αυτό το τελευταίο, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που τέθηκε από τον Περιφερειάρχη, καθώς στα Αστερούσια διαβιούν φυλές Αιγών, αλλά και προβάτων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως γηγενείς ράτσες της Κρήτης και δεν συναντώνται σε άλλα μέρη του ελλαδικού χώρου. Μετά την θετική αυτή εξέλιξη, όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηρακλείου, Γιώργος Καργάκης, δεν θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική συνάντηση που είχαν ζητήσει με στελέχη της Περιφέρειας.
Παρακολουθούν ωστόσο στενά και μετέχουν στις προσπάθειες να περιοριστεί η νόσος στα σημεία όπου εντοπίστηκε. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Καργάκης, μόνο στην ζώνη αυστηρής καραντίνας, ακτίνας τριών χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί στα Αστερούσια, διαβιούν περίπου 20.000 αιγοπρόβατα, ενώ συνολικά στην Κρήτη διαβιεί ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων ζώων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Σήμερα θανατώθηκαν 350 αιγοπρόβατα
Σε ταχύτατες δράσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανώλης στα αιγοπρόβατα με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων σε ποιμνιοστάσια στην Εθιά και Παρανύμφους του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων προχωρούν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια Κρήτης. Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς το ενδεχόμενο να μολυνθούν και άλλα ζώα θα επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή στην κτηνοτροφία του νησιού.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη η προϊσταμένη της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρεια Κρήτης Σοφία Λαμπρινίδου περιέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειες για να στηθεί ο μηχανισμός που θα προχωρήσει όλες τις κατεπείγουσες διαδικασίες δηλ το επιτελείο διαχείρισης της κρίσης αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και στο εξής.
Ειδικότερα η κ. Λαμπρινίδου είπε ότι το επιχειρησιακό κέντρο στήθηκε στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενώ ακόμη και σήμερα βρίσκεται στο Ηράκλειο ο γ.γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος που συντονίζει όλο το σχέδιο αντιμετώπισης της πανώλης ενώ έχει κατέβει από την Αθήνα και ειδική επιδημιολόγος που θα συνδράμει στην επιχείρηση.
Η κ. Λαμπρινίδου τόνισε ότι άμεσα σήμερα δηλ θα θανατωθούν τα 350 ζώα που βρίσκονται στα δύο ποιμνιοστάσια και στη συνέχεια θα ταφούν υγειονομικά. Παράλληλα σήμερα ξεκίνησαν και οι έλεγχοι σε 1000 εκτροφές αιγοπροβάτων δηλ σε πάνω από 20.000 ζώα, στις περιοχές που έχουν οριοθετηθεί σε ζώνες πέριξ της περιοχής που έχει μολυνθεί με την πανώλη. Αρχικά οι έλεγχοι από τους κτηνιάτρους θα γίνει στη ζώνη των τριών χιλιομέτρων και στη συνέχεια θα επεκταθούν στα δέκα χιλιόμετρα. Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση την οποία συνδράμουν κτηνίατροι από Αθήνα Κρήτη και άλλες περιοχές.
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε