ΚΡΉΤΗ
Αισιόδοξα μηνύματα για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη – Πλησιάζει η ώρα της απόφασης
Η ExxonMobil λένε οι πληροφορίες ετοιμάζει τη λήψη επενδυτικής απόφασης για γεώτρηση στα κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Την ίδια στιγμή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) με το τελευταίο report του τονίζει την ανάγκη συνέχισης των επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα παράλληλα με την πράσινη μετάβαση.
Οι υδρογονάνθρακες και η ExxonMobil
Για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης καταγράφεται έντονη κινητικότητα. H ExxonMobil που είναι ο operator της κοινοπραξίας με την Helleniq Energy στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και «Δυτικά της Κρήτης» αναμένεται να “κλειδώσει” την απόφασή της για πιθανή γεώτρηση στο πρώτο υπεράκτιο μπλοκ ίσως και μέχρι το τέλος του 2024. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πώς το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2025 η ExxonMobil θα έχει καταλήξει στην επιλογή της.
Αν οι Αμερικανοί πατήσουν το κουμπί… της επενδυτικής απόφασης, αυτό σημαίνει με βάση τον προγραμματισμό που είχε ανακοινώσει το 2022 η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), πως είναι πιθανόν στο τέλος του 2025 με αρχές του 2026 να έχουμε την έλευση γεωτρύπανου για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση σε στόχο στο θαλάσσιο «οικόπεδο» «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Αξίζει να τονιστεί πώς και στην ετήσια έκθεση για το 2023 της ΕΔΕΥΕΠ τονίζεται ότι ως πιθανός χρόνος για τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων αναφορικά με την πραγματοποίηση γεώτρησης ή όχι ορίζεται το δεύτερο μισό του 2024.
Ο χρησμός του IEA
Το ελληνικό εγχείρημα για τους υδρογονάνθρακες αποκτά άλλη διάσταση μετά και την τελευταία εκτίμηση του ΙΕΑ. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή του και τις εκτιμήσεις των στελεχών του ο ΙΕΑ τονίζει πώς θα πρέπει να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αυτό, όπως αναφέρει ο ΟΤ που επικαλείται σχετικές πηγές με το θέμα, επιβεβαιώνει και την αναγκαιότητα της συνέχισης των ερευνών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες στη χώρα μας. Η πλέον ελπιδοφόρα περιοχή για τον εντοπισμό αξιόλογων κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες είναι στα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης.
Η δεύτερη φάση των ερευνών
Όπως είχε ανακοινώσει η ΕΔΕΥΕΠ στις 10 Οκτωβρίου «Οι μισθώτριες εταιρείες ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY γνωστοποίησαν στην ΕΔΕΥΕΠ την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για το οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, και υπέβαλαν το αίτημά τους για έναρξη της β’ φάσης του σταδίου ερευνών που θα είναι και το καθοριστικό για την τελική απόφαση διεξαγωγής γεωτρήσεων». Η δεύτερη φάση που τυπικά ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων.
Ωστόσο, η κοινοπραξία έφερε νωρίτερα αυτές τις εργασίες καθώς όπως είναι γνωστό τον Φεβρουάριο του 2024 ολοκλήρωσε προκαταρκτικές τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο συγκεκριμένο θαλάσσιο «οικόπεδο». Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και της έρευνας, ενημέρωνε επίσης η ΕΔΕΥΕΠ στην προαναφερόμενη ανακοίνωσή της.
Άρα, σημειώνουν στον ΟΤ οι αρμόδιες πηγές, η ExxonMobil κινείται ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι τρισδιάστατες σεισμικές κάλυψαν έκταση 874 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Ενδεικτική της αισιοδοξίας που επικρατεί και για την επικείμενη επενδυτική απόφαση της ExxonMobil είναι και η δήλωση του CEO της ΕΔΕΥΕΠ Άρη Στεφάτου: «Το γεγονός ότι οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεχίζουν με αδιάκοπο ρυθμό τις ερευνητικές εργασίες τους, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Και αυτό γιατί επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».
Σε αντίθεση με το μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», το άλλο μπλοκ της κοινοπραξίας «Δυτικά της Κρήτης» πήρε παράταση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνών. Κάτι που φανερώνει, όπως ερμηνεύουν πηγές αλλά όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του κ. Στεφάτου, ότι η ExxonMobil σημαδεύει… την περιοχή «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» ως πολλά υποσχόμενο μπλοκ για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Τα κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα
Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί ως προς το πιθανό μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα μπλοκς που έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Αυτά βρίσκονται στην Κρήτη και το Ιόνιο.
Η ΕΔΕΥΕΠ για πρώτη φορά στην ετήσια οικονομική της έκθεσης επιχειρεί και κάνει μία πρώτη προσέγγιση. Βασίζεται βέβαια σε γεωλογικά δεδομένα και σε στοιχεία από παλιότερες έρευνες που έχουν γίνει στη χώρα μας: «Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας».
Αν όντως επιβεβαιωθούν αυτά τα μεγέθη τότε θα μιλάμε για ποσότητες φυσικού αερίου που πλησιάζουν τα αποθέματα του μεγαλύτερου κοιτάσματος της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Πρόκειται για το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακάλυψε το 2013 ο ιταλικός κολοσσός στο upstream, η Eni. Τα αποθέματα του σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 30 τρισ. κυβικά πόδια ή 850 δισ. κυβικά μέτρα. Στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, οι συντηρητικές εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ δείχνουν 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ1 ημέρα πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Γιατί η πόλη του Ρεθύμνου έχει γεμίσει με δεκάδες μικρά καφέ;