Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: «Πονοκέφαλος» το λιομάζωμα–Έπεσαν τα πρώτα 300άρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Τα πρώτα παρατράγουδα στη μετάβαση ελαιοπαραγωγών και εργατών γης στα λιόφυτα της Κρήτης ξεκίνησαν από τη Σητεία, όπως ανέφεραν στη “Νέα Κρήτη” ελαιοπαραγωγοί, που λένε ότι δεν ήταν ενήμεροι ως προς την απαγόρευση της ύπαρξης άνω των δύο ατόμων στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου. Ήδη υπάρχουν βεβαιώσεις τσουχτερών προστίμων (300 ευρώ) για το θέμα αυτό, ενώ γενικότερα ο κόσμος είναι μπερδεμένος και υπάρχει μεγάλη ανησυχία από σήμερα, αφού κάθε σαββατοκύριακο πολλοί παραγωγοί που κάνουν μία άλλη δουλειά, βρίσκουν την ευκαιρία να βγουν στα λιόφυτά τους για να μαζέψουν τις ελιές, με τη βοήθεια συγγενών, φίλων και εργατών γης!
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης θέλησε να στείλει μήνυμα προς τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο της Κρήτης, προκειμένου το λάδι που θα βγάλει να μην το… πληρώσει χρυσάφι αντί να το πληρωθεί.
«Πάνω από δύο άτομα απαγορεύεται να είναι μέσα στο αυτοκίνητο. Στην καρότσα επίσης απαγορεύεται έστω και ένας άνθρωπος, αφού η καρότσα είναι μόνο για προϊόντα και γεωργικά εφόδια. Για να καθίσει στην καρότσα ένας άνθρωπος, χρειάζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το αυτοκίνητο έχει άδεια μεταφοράς αγροτικών προϊόντων. Δεν έχει άδεια μεταφοράς προσωπικού», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.
Στο σημείο αυτό, ο ίδιος συμφωνεί με τα παράπονα που έχουμε καταγράψει από την περιοχή της Σητείας. «Είναι πρόβλημα, όντως. Αλλά αυτά αναφέρει ο νόμος»…

Τα απαραίτητα έγγραφα

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης ενημερώνει επίσης τους παραγωγούς ότι «τα συνοδευτικά έγγραφα που επιβάλλονται είναι: Η δήλωση ΟΣΔΕ για τον παραγωγό όταν παίρνει αγροτική επιδότηση. Αλλιώς το Ε9 αρκεί. Και οι εργάτες γης θα πρέπει να έχουν βεβαίωση εργοδότη και να έχουν και αντίγραφο του ΟΣΔΕ του εργοδότη, για να φαίνεται πού πάνε για να δουλέψουν»…
Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ ξεκαθαρίζει: «Αν η βεβαίωση εργοδότη δε συνοδεύεται και με το εργόσημο, δηλαδή δεν είναι ασφαλισμένος ο εργάτης, τότε θα τιμωρηθεί ο παραγωγός με πρόστιμο 10.500 ευρώ! Το τονίζουμε για να μην παρεξηγούμαστε»…
Τι γίνεται όμως αν ο παραγωγός πάρει μαζί του τη γυναίκα του ή έναν συγγενή του για να μαζέψει τις ελιές; «Στην περίπτωση αυτή, δε χρειάζεται να υπάρχει βεβαίωση εργοδότη, αλλά χρειάζεται μία υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 105, που θα λέει ότι ο τάδε ή η τάδε έρχεται να βοηθήσει τον τάδε ελαιοπαραγωγό στην τάδε περιοχή»…
Επομένως, τις βεβαιώσεις μετακίνησης (τυπωμένες ή χειρόγραφες) μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι καλλιεργητές, προκειμένου να μετακινηθούν προς τις εργασίες τους μετά τους περιορισμούς ελεύθερης μετακίνησης που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο 7 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, όσοι είναι ιδιοκτήτες, κληρονόμοι ή και ετεροεπαγγελματίες ιδιοκτήτες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από τις βεβαιώσεις μετακίνησης, και το Ε9. Στη σχετική φόρμα οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τη θέση/θέσεις στην οποία θα μετακινηθούν και στην οποία/οποίες θα παραμείνουν μέχρι το πέρας των εργασιών τους, καθώς επίσης και το ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα απασχοληθούν στις αγροτικές τους εργασίες. Είναι υποχρεωμένοι, εφόσον τους ζητηθεί, να επιδεικνύουν την ταυτότητά τους και τη σχετική βεβαίωση κυκλοφορίας και να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για την αποφυγή συνωστισμού.
Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, για τη μετακίνησή τους αρχικά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις βεβαιώσεις μετακίνησης, ενώ οι εργοδότες θα πρέπει να τους παρέχουν τη “Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου” (https://forma.gov.gr/), στην οποία πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του εργάτη, το σημείο απασχόλησης και το ωράριό του μαζί με την υπογραφή του εργοδότη αγρότη.
Σε περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση στο έντυπο, οφείλουν να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία σε χειρόγραφη βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον εργοδότη αγρότη.
Σχετικά με την κίνηση των αγροτών με οχήματα, ισχύουν όσα έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή ο περιορισμός των επιβαινόντων σε 2 άτομα ανά όχημα.
Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση, ενώ στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης για τον εργαζόμενο ή τον εαυτό του, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη, ύψους 500 ευρώ.
Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

“Ένοχο” το λιομάζωμα!

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η χθεσινοβραδινή “εικασία” ότι, για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κρήτη, προφανώς φταίει… και το λιομάζωμα!
Στην ενημέρωση συμμετείχε, εκτός από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία δήλωσε συγκεκριμένα: «Είμαστε στο peak του δεύτερου κύματος». Όπως είπε, παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, πιθανότατα λόγω της συγκομιδής της ελιάς.
Πηγή: neakriti

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version