ΚΡΉΤΗ
5 Κρητικοί απαντούν: Πώς είναι να δουλεύεις ακόμη και με 50 βαθμούς Κελσίου;
Ο υδράργυρος στα ύψη και τα κλιματιστικά στο φουλ! Εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, επαγγελματίες στα Χανιά, προσπαθούν να μετατρέψουν τον χώρο εργασίας σε μια… όαση δροσιάς, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ακραίες συνθήκες. Δεν έχουν όμως όλοι οι εργαζόμενοι αυτή την… πολυτέλεια.
Τα “Χανιώτικα νέα”, συνομίλησαν ενδεικτικά με συμπολίτες μας, που παραμένουν στη γραμμή του καθήκοντος ασχέτως θερμοκρασίας, καταγράφοντας τη δύσκολη καθημερινότητά τους.
Τρύγος μελισσιών στον καύσωνα!
«Το περασμένο Σάββατο, είπα πραγματικά πως θα μείνω στον τόπο από τη ζέστη». Η κουβέντα αυτή του Αντώνη Παπαγιαννάκη αρκεί, για να αντιληφθούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών.
Νομάς μελισσοκόμος από το 1990 με έδρα το Πολεμάρχι και μέλι εξαιρετικής ποιότητα, ο Αντώνης μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” για τις δυσκολίες του επαγγέλματος εν μέσω καύσωνα:
«Δεν γίνεται να αφήσεις το μελίσσι μοναχό του. Τελειώνει το θυμάρι και οι μέλισσες θ’ αρχίσουν να τρώνε το μέλι που έχουν παράξει. Όταν μάλιστα έχεις προγραμματίσει και τρύγο, δεν μπορείς να αλλάξεις καθόλου το πρόγραμμα».
Ο ίδιος μας εξηγεί ότι είναι απαραίτητο να μεταφέρεις το μελίσσι “κυνηγώντας” το φαγητό, δηλαδή να τρέχεις στη Σπάθα για καλοκοιμηθιά, αργότερα στα Π. Ρούματα για το ρείκι.
Αυτή την περίοδο, ο καύσωνας τον βρήκε στη συγκομιδή του θυμαρίσιου μελιού. «Είχα κανονίσει τρύγο με 2 βοηθούς μελισσοκόμους και 7 ακόμη ανθρώπους για επιπλέον βοήθεια. Η δουλειά αυτή πρέπει να γίνει σφαίρα και μάλιστα με την πλήρη εξάρτησή μας, δηλαδή καπέλο μελισσοκόμου, μακρύ παντελόνι, μακριά μπλούζα και αρβύλες. Δεν μπορείς να πας με το σορτσάκι και τη σαγιονάρα στις μέλισσες», μας αναφέρει.
Κι αν δεν μπήκατε ακόμα στο… κλίμα, ο Αντώνης μας περιγράφει ένα ακόμη χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από μια δύσκολη μέρα με ζέστη: «Το μελισσοκομικό ξέστρο το έπιανες στο χέρι και έβραζε! Προχθές που δεν φορούσα γάντια καιγόταν το χέρι μου. Το ίδιο και το καπάκι της κάθε κυψέλης».
Τι γίνεται όμως με τις κυριολεκτικά ακούραστες εργάτριες, τις μέλισσες; Τις επηρεάζει η ζέστη; Ο έμπειρος μελισσοκόμος, μας απαντά: «Τις ίδιες δεν τις επηρεάζει. Είναι σοφά έντομα κι έχουν την εντυπωσιακή ικανότητα να διατηρούν ίδια τη θερμοκρασία τους χειμώνα – καλοκαίρι».
Ρεπορτάζ παντός καιρού
«Στο ρεπορτάζ δεν υπάρχει δεν μπορώ, κουράστηκα, ίδρωσα. Βάζεις στην άκρη τη ζέστη και κάνεις τη δουλειά σου. Η δημοσιογραφία είναι παντός καιρού». Αυτό επισημαίνει η προϊσταμένη της ΕΡΤ Χανίων Ευτυχία Πενταράκη, μια από τις πλέον “μάχιμες” Ελληνίδες δημοσιογράφους.
Μιλώντας για το ρεπορτάζ μέσα στον καύσωνα, ανατρέχει σε στιγμιότυπα όπως «τα ρεπορτάζ σε παραλίες ή πισίνες, όπου φορώντας ένα μακρυμάνικο πουκάμισο βρίσκεται δίπλα σε αυτούς που απολαμβάνουν τον ήλιο και τις βουτιές τους». Αντίστοιχα θυμάται και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι φωτιές στην Πεντέλη στα τέλη της δεκαετίας του 90. «Τρομερή ζέστη και θυμάμαι αξέχαστα το ελικόπτερο να αδειάζει τον κάδο με το νερό πάνω μας. Παραλίγο να σκοτωθούμε».
Η Ευτυχία εξηγεί πως «στη δουλειά μας δεν υπάρχει η πολυτέλεια να απέχεις λόγω καιρικών συνθηκών. Αντιθέτως πρέπει να ‘σαι πάντα προετοιμασμένος για όλα. Να έχεις στο αμάξι σου για παράδειγμα κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό. Θυμάμαι μια συνάδελφο στην Αθήνα που στη βάρδια της ξέσπασε δασική πυρκαγιά και πήγε για ρεπορτάζ με σαγιονάρα!».
Όσο για την ανταμοιβή, η Ευτυχία εξηγεί ότι είναι «η αγάπη του κόσμου, που αναγνωρίζει την πίστη στο δημοσιογραφικό καθήκον».
Διαβάστε τη συνέχεια στα Χανιώτικα Νέα
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Κύπρος: Σπούδαζε Νομική η 20χρονη Ελληνίδα φοιτήτρια που σκοτώθηκε στο τροχαίο – Σε λίγες ημέρες θα είχε γενέθλια
-
LIFESTYLE2 ημέρες πριν
Η Κρητικιά Δέσποινα Ασπρά ενθουσίασε τους κριτές του The Voice με το μαντολίνο της
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ24 ώρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Το χωριό του Ρεθύμνου που βρίσκεται μέσα στα 55 καλύτερα χωριά του κόσμου για το 2024!