Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Ρεκόρ αφίξεων και ρεκόρ κερδών για την Κρήτη

Κρήνη Ριμόντι Ρέθυμνο παλιά πόλη Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Θετικός φαίνεται να είναι ο πρώτος απολογισμός της φετινής τουριστικής σεζόν. Καθώς ημερολογιακά ολοκληρώνεται η περίοδος του θέρους και περίπου δύο μήνες πριν κλείσει και τυπικά η τουριστική σεζόν, ουσιαστικά η εικόνα έχει διαμορφωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη, Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο των ξενοδοχείων ALLSUN HOTELS & Σύμβουλος Ανάπτυξης του DANAOS TRAVEL η φετινή χρονιά δίνει νούμερα νέων ρεκόρ σε αφίξεις τουριστών και εσόδων για ολόκληρο το χρόνο.

Μάλιστα, η συζήτηση που κυριαρχεί περί «φτωχών τουριστών» ή επισκεπτών χωρίς οικονομική δυναμική, που σημαίνει, λίγα έσοδα σε σχέση με τις αφίξεις, δεν επαληθεύεται από τον κ. Βαμιεδάκη, ο οποίος το μόνο αρνητικό που διακρίνει σε σχέση με τα κέρδη, είναι η μείωση της περιόδου διαμονής του κάθε επισκέπτη στην Κρήτη. Και αυτό γιατί οι οικονομικές συγκυρίες στην Ευρώπη και τον κόσμο, προφανώς επηρέασαν τους ανθρώπους που ναι μεν δεν διαπραγματεύτηκαν το αν θα κάνουν διακοπές, αλλά διαπραγματεύτηκαν το πόσες ημέρες θα μείνουν στον προορισμό τους και βέβαια έψαξαν τα πακέτα σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες τους.

Επίσης, τα πρώτα στοιχεία της φετινής τουριστικής σεζόν, δείχνουν πως οι αφίξεις στην Κρήτη δεν συνάδουν με τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία. Αυτό σημαίνει πως πολλοί επέλεξαν ενοικιαζόμενα σπίτια, δηλαδή airbnb αλλά και γενικότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες και εξοχικές ή παραθαλάσσιες κατοικίες.

Ο ίδιος δεν θεωρεί πως τίθεται θέμα υπερτουρισμού για την Κρήτη ενώ σε πρώτο πλάνο βάζει και από την πλευρά του το θέμα των δημόσιων υποδομών για το νησί μας, καθώς «χτυπούν καμπανάκια» όπως τονίζει και ο ίδιος για το σοβαρό αυτό θέμα που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Κρήτης αλλά και των επισκεπτών μας, οι οποίοι το επισημαίνουν συνεχώς και με κάθε πρόσφορο μέσο. Δρόμοι, αεροδρόμια και λοιπές δημόσιες υποδομές συνεχίζουν να θέτουν προ των ευθυνών τους, κάθε επαΐοντα της ελληνικής πολιτείας.

Θετικές οι πρώτες εκτιμήσεις

Ερωτηθείς ο Μιχάλης Βαμιεδάκης για το πώς εκτιμά το σύνολο της τουριστικής περιόδου από τον Απρίλιο που ξεκίνησε έως τα τέλη Αυγούστου που διανύουμε, έδωσε θετικά απολογιστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος», ότι «Η εικόνα για το Ρέθυμνο είναι η ίδια εικόνα η οποία αφορά και την υπόλοιπη Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα γενικότερα. Αυτό το οποίο είδαμε είναι ότι και ο Αύγουστος και γενικότερα η σεζόν μέχρι τώρα έχει κλείσει με θετικό πρόσημο, άρα σε θέμα αφίξεων έχει έρθει περισσότερος κόσμος απ΄ ότι είχε έρθει πέρυσι, που ήταν μια χρονιά ρεκόρ, άρα σίγουρα είναι θετική τόσο και σε έσοδα, όσο και αφίξεις».

Ο ίδιος, σημείωσε, ότι έχουν διαφοροποιηθεί δύο βασικοί παράγοντες στα απολογιστικά στοιχεία της σεζόν, εξηγώντας: «ο ένας παράγοντας είναι ότι λόγω του οικονομικού προβληματισμού που υπάρχει στην Ευρώπη έχει μειωθεί ο μέσος όρος διαμονής των επισκεπτών, άρα μένουν λιγότερες διανυκτερεύσεις απ ότι έμεναν πριν αφενός, αφετέρου η αύξηση των διαθέσιμων κλινών είτε σε επίπεδο ξενοδοχείων που έχουν γίνει διάφορες επεκτάσεις και νέες επενδύσεις, όσο και σε επίπεδο airbnb που έχουν δημιουργηθεί πολλές βίλες και διαμερίσματα, η μέση πληρότητα του εκάστοτε καταλύματος έχει σε ένα βαθμό μειωθεί. Άρα, δηλαδή, η ζήτηση δεν έχει ακολουθήσει την αύξηση της προσφοράς. Αυτό λοιπόν το βλέπουμε και στο Ρέθυμνο που έχουν δημιουργηθεί νέες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες προφανώς είναι θετικό γιατί δίνουν μια υπεραξία, έχουν δημιουργηθεί και βίλες και διάφορες άλλες μονάδες, απλά, αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι υπάρχει μια μείωση στην πληρότητα της τάξεως του 10-25% σε κάποιες περιπτώσεις στα ξενοδοχεία. Δηλαδή ενώ έρχονται περισσότεροι πελάτες αυξάνονται και τα κρεβάτια, άρα και η πληρότητα μειώνεται, το οποίο δεν συμβαίνει οριζόντια, δηλαδή, δεν είναι ότι μειώνεται η πληρότητα σε όλα τα ξενοδοχεία. Όπως συμβαίνει πάντα στην αγορά μειώνεται περισσότερο η πληρότητα σε ξενοδοχεία, τα οποία είναι λιγότερο ανταγωνιστικά και δεν επηρεάζεται η ποιότητα στα ανταγωνιστικά ξενοδοχεία, ως αποτέλεσμα κάποια από τα ξενοδοχεία τα οποία έχουν θέμα πληρότητας αναγκάζονται να βγάζουν ειδικές προσφορές, να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους για να μπορέσουν να πάνε παραπέρα.»

«Είναι μύθος ότι οι τουρίστες δεν έχουν λεφτά»

Σύμφωνα με τον έμπειρο τουριστικό παράγοντα, όλο αυτό που συζητείται, ότι ναι μεν έχουμε πολλούς τουρίστες αλλά δεν έχουν λεφτά, είναι μύθος. Συγκεκριμένα ο κ. Βαμιεδάκης σχολίασε: «Αυτό το ότι έχουμε τουρίστες αλλά δεν έχουν λεφτά, είναι ένας μύθος που τον ακούω την τελευταία δεκαετία και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό το οποίο βλέπουμε, καθώς οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, είναι πως «ούτε κλαίνε ούτε γελάνε». Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: πρώτον σε σύνολο προορισμού έχουν αυξηθεί και οι αφίξεις και τα έσοδα και αυτό είναι το λογικό, διότι από τη στιγμή που το επίπεδο του προορισμού σε επίπεδο ξενοδοχείων έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ, έχουν ανέβει οι τιμές των ξενοδοχείων, έχουν γίνει πολύ σοβαρές επενδύσεις, τα πακέτα είναι ακριβότερα, οι επισκέπτες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και είναι πολύ υψηλότερου επιπέδου σε σχέση με τους επισκέπτες που ερχόντουσαν 10-15 χρόνια πριν. Αυτό λοιπόν είναι δεδομένο και αναμφισβήτητο. Τι συμβαίνει; Συμβαίνει το εξής: υπάρχει μια γκρίνια σε επιχειρήσεις εκτός ξενοδοχείων, υπάρχουν κάποια θέματα στην βιωσιμότητά τους, το οποίο όμως αυτό έχει να κάνει πιο πολύ με προσφορά και ζήτηση, να το πω δηλαδή διαφορετικά. Αν μια περιοχή μπορεί να σηκώσει 20 ταβέρνες, εάν έχει 40, προφανώς θα έχουν πρόβλημα αφενός και αφετέρου το επίπεδο της εξέλιξης, της βελτίωσης, της αναβάθμισης των επιχειρήσεων εκτός ξενοδοχείων δεν έχει ακολουθήσει την αγορά. Άρα τα ξενοδοχεία αξιοποιώντας επιδοτήσεις αναπτυξιακούς νόμους κλπ, έχουν αναβαθμιστεί έχουν βελτιωθεί, ενώ οι άλλες επιχειρήσεις δεν είχαν τα αντίστοιχα εργαλεία ή δεν τα αξιοποίησαν σε ένα βαθμό, έχουν μείνει πίσω, οπότε δεν είναι ελκυστικές για τον επισκέπτη να ξοδέψει λεφτά, να ψωνίσει, να αφήσει χρήματα, άρα από εκεί προέρχεται αυτός ο μύθος που είναι μύθος, όχι η πραγματικότητα γιατί τα νούμερα είναι άλλα.»

Το θέμα των υποδομών

«Σίγουρα είναι θετικός ο απολογισμός της φετινής τουριστικής σεζόν αλλά χτυπάνε και κάποια καμπανάκια» δήλωσε στο «Ρέθεμνος» ο κ. Βαμιεδάκης, ο οποίος έβαλε και από την πλευρά του το ζήτημα των υποδομών της Κρήτης. Συγκεκριμένα δήλωσε: « Από τη στιγμή που αυξάνεται ο ρυθμός των αφίξεων και υπάρχει μια επενδυτική δυναμική, πρέπει να δούμε πως θα αυξήσουμε και άλλο τις αφίξεις χωρίς, όμως, να επιβαρύνουμε την τοπική κοινωνία, την τοπική αγορά. Άρα λοιπόν μπαίνει ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα υποδομών, δηλαδή π.χ το αεροδρόμιο ηρακλείου δεν μπορεί να σηκώσει άλλες αφίξεις, άρα αυτό είναι ένας προβληματισμός, οπότε πρέπει να δούμε πως θα υποστηριχθεί και θα αναπτυχθεί περισσότερο το αεροδρόμιο των Χανίων, αυτό αφορά το Ρέθυμνο κυρίως,άρα είναι μονόδρομος γιατί το αεροδρόμιο Ηρακλείου σε επίπεδο αφίξεων έχει πιάσει ταβάνι, άρα μέχρι να φτιαχτεί το νέο αεροδρόμιο η όποια δυνατότητα αφίξεων είναι μόνο από τα Χανιά. Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο είναι κάτι το οποίο πραγματικά, όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος έρχεται θα χρειαστεί επιπλέον υποδομές, θα χρειαστεί δρόμους, νερό, βιολογικούς, λιμάνια, άρα σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε και να περιμένουμε να έρθουν περισσότερες αφίξεις, έσοδα, χωρίς το κράτος και ο δημόσιος φορέας να επενδύσει σε υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τον κόσμο που θα έρθει, γιατί μετά θα έχουμε ένα παράδοξο να έρχεται κόσμος, να μένει δυσαρεστημένος και να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα που δεν το θέλει κανείς μας».

«Δεν τίθεται θέμα υπερτουρισμού για την Κρήτη»

Ο Μιχάλης Βαμιεδάκης είναι ακόμα ένας τουριστικός παράγοντας του νησιού που θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα υπερτουρισμού για την Κρήτη. Ερωτηθείς από την εφημερίδα μας δήλωσε: «Η δική μου θέση την οποία έχω καταθέσει και δημόσια είναι ότι η Κρήτη μπορεί να υποδεχθεί διπλάσιο αλλά και τριπλάσιο αριθμό τουριστών, άρα η συζήτηση περί υπερτουρισμού, ίσως αφορά κάποια πολύ περιορισμένα νησιά στην Ελλάδα, όπως π.χ Σαντορίνη, αλλά η Κρήτη δεν έχει κανένα τέτοιο θέμα. Η Κρήτη είναι 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει ατελείωτες περιοχές οι οποίες ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί, ακόμα δεν έχουν αναδειχθεί, άρα σίγουρα το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να προβληματίσει κάποιον στη Κρήτη, είναι ο υπερτουρισμός. Αυτό που ανέφερα προηγουμένως είναι η έλλειψη υποδομών, άρα αν δεν φτιάξουμε δρόμους αν δεν έχουμε σωστή ύδρευση, σωστούς βιολογικούς , αποχετεύσεις, σωστά λιμάνια, μαρίνες κλπ, τότε σίγουρα θα πάμε σε μια φάση κορεσμού. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να έχουμε κορεσμό λόγω έλλειψης υποδομών και να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί σωστά ο επισκέπτης που θα έρθει και εντελώς διαφορετικά να μιλάμε ότι έχουμε εξαντλήσει τις υποδομές, έχουμε φτάσει στο μάξιμουμ των υποδομών που μπορούμε σαν Κράτος να παράσχουμε και παρόλα αυτά δεν μπορούμε να καλύψουμε. Το λέω και το εννοώ και μπορώ να το τεκμηριώσω ότι μπορεί να δεχτεί διπλάσιο και τριπλάσιο κόσμο αρκεί να γίνουν σωστές υποδομές από το δημόσιο τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας θεωρώ κάνει σωστή τη δουλειά του σε αυτό».

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ