Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Έτοιμη η εφαρμογή με τα τοπωνύμια του Ρεθύμνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Μία πρωτότυπη και πραγματικά εξαιρετική διαδικτυακή εφαρμογή ετοίμασαν και έχουν ήδη βγάλει στον «αέρα» ο Δήμος Ρεθύμνου και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας.Η εφαρμογή αφορά την καταγραφή και παρουσίαση των τοπωνυμίων του Ρεθύμνου κατά τη Βενετοκρατία, την Τουρκοκρατία και τους Σύγχρονους χρόνους, και περιλαμβάνει συνοικίες, τοπωνύμια και μνημεία, όλων των εποχών του Ρεθύμνου, καλύπτοντας γεωγραφικά την περιοχή από τον Ατσιπουλιανό μέχρι τον Πλατανιά ποταμό.

Η παρουσίαση της εφαρμογής θα πραγματοποιηθεί σήμερα 12 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, στο Σπίτι του Πολιτισμού στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν οι συντελεστές του έργου:
Θεόδωρος Πελαντάκης, Φιλόλογος – Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, Φιλόλογος-Θεολόγος-Συγγραφέας – Νίκος Ε. Σταγάκης, Πολιτικός Μηχανικός-ενεργός πολίτης – Νίκος Γ. Δασκαλάκης, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., καθώς και οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση και την ηλεκτρονική φιλοξενία της εφαρμογής από το Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος, Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας: Δρ. Απόστολος Σαρρής, Διευθυντής Ερευνών-Αναπληρωτής Δ/ντης ΙΜΣ – Άγγελος Χλιαουτάκης, Μηχανικός Η/Υ – Άρης Κυδωνάκης, Μηχανικός λογισμικού.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εφαρμογή βρίσκεται ήδη αναρτημένη στις ιστοσελίδες Δήμου Ρεθύμνου (www.rethymno.gr) και «Ψηφιακή Κρήτη» (digitalcrete.ims.forth.gr), καθώς και απευθείας στον ιστότοπο historicalcrete.ims.forth.gr.

Ένας εκ των βασικών συντελεστών, ο φιλόλογος, θεολόγος και συγγραφέας, Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, ο οποίος από χρόνια οραματιζόταν αυτήν την εργασία, μιλάει μέσα από την ίδια την εφαρμογή για την προσπάθεια και η Κρητική Επιθεώρηση καταγράφει: «Το παρόν «Τοπωνυμικό της πόλης του Ρεθύμνου μετά των οικισμών αυτής (τέως Δήμου Ρεθύμνου)» βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη. Φιλοδοξεί, πάντως, ότι έχει περιλάβει όλες, κατά το δυνατόν, τις συνοικίες της πόλης από τη Βενετοκρατία, Τουρκοκρατία μέχρι και σήμερα. Φιλοδοξεί, επίσης, να περιλάβει τοπωνύμια και τοπωνυμικές θέσεις, κατά το ίδιο διάστημα, αγροτικών περιοχών της πόλης του Ρεθύμνου, πριν, δηλαδή, ακόμα, αυτές οικοδομηθούν και αστικοποιηθούν (όπως του Μασταμπά, του Κουμπέ, της Καλλιθέας, των Περιβολίων κ.λπ.), που σήμερα παραμένουν παντελώς άγνωστα και εντοπίζονται μόνο σε παλαιά συμβόλαια ιδιοκτησιών των εν λόγω περιοχών. Τέλος, το παρόν «Τοπωνυμικό» φιλοδοξεί να περιλάβει τοπωνύμια και των λοιπών οικισμών της πόλης, μετά των αγροτικών τους περιοχών, που περιλαμβάνονται στα όρια του «τέως Δήμου Ρεθύμνου».

Οπότε, συγκεντρωτικά, οι συνοικίες και τα τοπωνύμια της παρούσας καταγραφής αναφέρονται:
α) στην κυρίως πόλη του Ρεθύμνου μετά των συνοικιών της (Καλλιθέας και Μασταμπά), κατά τη Βενετοκρατία, την Τουρκοκρατία και τη Σύγχρονη εποχή και
β) στους οικισμούς τού «τέως Δήμου Ρεθύμνου»: Αγία Ειρήνη, Άγιο Μάρκο, Ανώγεια (Ρεθύμνου), Γάλλο, Γιαννούδι, Καστελλάκια, Κουμπέ, Αλμπάνη Μετόχι, Μεγάλο Μετόχι (Ρισβάν), Μικρό Μετόχι (Ιρφάν), Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Περιβόλια, Πλατανιά και Τρία Μοναστήρια.

Διευκρινίζουμε ότι – εκ των παραπάνω περιοχών- η παρούσα πρώτη ηλεκτρονική δημοσίευση του «Τοπωνυμικού» τού τέως Δήμου Ρεθύμνου έχει (προς το παρόν) επιμελώς περιλάβει μόνο τον κυρίως αστικό χώρο της πόλης του Ρεθύμνου (από το Ατσιπουλιανό ρέμα, δυτικά, μέχρι και τον Πλατανιά ποταμό, ανατολικά και τη νέα Εθνική Οδό προς τα νότια). Ό,τι τοπωνύμια έχουν ήδη καταχωριστεί, πέραν των παραπάνω ορίων, δεν είναι ακόμα πλήρη (για παράδειγμα από τα τοπωνύμια του Γάλλου εικονίζονται πολύ λιγότερα από τα μισά, ενώ απουσιάζουν αρκετοί οικισμοί τού τέως Δήμου Ρεθύμνου, όπως το Ξηρό Χωριό, του Αλμπάνη το Μετόχι κ.λπ)».

 

 

Πηγή: goodnet

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ