Ρέθυμνο
Πηγή Ρεθύμνου | Πόσα μπράβο αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι για τη φιλοζωική τους δράση; | ΦΩΤΟ
* Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.com.gr
Το Ρέθυμνο μπορεί γεωγραφικά να είναι μια μικρή πόλη, ωστόσο ως τουριστικό μέρος δείχνει να έχει αρκετές επιρροές από άλλους τόπους. Όσο περισσότερο το γνωρίζει κάποιος, τόσες καινούριες δραστηριότητες που συμβαίνουν στην πόλη ανακαλύπτει. Κάπως έτσι κι εμείς μάθαμε ότι εδώ και δέκα χρόνια πραγματοποιείται ένα παζάρι στην περιοχή της Πηγής για φιλοζωικούς σκοπούς. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως αυτό το παζάρι έχει οργανωθεί και στηρίζεται κυρίως από Άγγλους που μένουν μόνιμα στο νομό Ρεθύμνου.
Η Πηγή είναι ένα χωριό λίγο έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου εκεί στεγάζεται η αποθήκη μιας Κρητικής βιομηχανίας παγωτών. Ο εξωτερικός της χώρος παραχωρείται κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα για όλο το χρόνο, σε ανθρώπους που είναι φίλοι των ζώων και σε συνεργασία με τη φιλοζωική, για να μπορέσουν να βοηθηθούν τα αδέσποτα του Ρεθύμνου.
Πώς τα βοηθούν; Μα με τα έσοδα που προκύπτουν από το ιδιότυπο «ενοίκιο» του κάθε πάγκου, ένα ποσό δηλαδή που ανέρχεται στα 5 ευρώ. Αυτά τα έσοδα διατίθενται στους υπεύθυνους της φιλοζωικής, που στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν για να βγάλουν διαβατήρια ζώων που έχουν βρει οικογένειες στο εξωτερικό και θέλουν να τα υιοθετήσουν. Όπως επίσης και για να αγοραστούν τροφές για τα ζώα που παραμένουν εδώ.
Μίλησα με την Cristine Papadopoulou, κάτοικο της περιοχής της Πηγής εδώ και 40 χρόνια, η οποία έχει καταγωγή από το Newcastle της Αγγλίας. Είναι εκείνη που διοργάνωσε πρώτη το συγκεκριμένο flea market, συνεχίζοντας έπειτα από δέκα χρόνια να πρωτοστατεί στην προσπάθεια. Μιλώντας μαζί της, μου εξηγεί ότι μόνο στην περιοχή της ταΐζει 23 αδέσποτα. Για να μπορέσει να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί τα προσωπικά της έσοδα από τις πωλήσεις και τις κληρώσεις που κάνει στο παζάρι. Όλα τα πράγματα που διαθέτει προς πώληση είναι μεταχειρισμένα πράγματα και μη, που της φέρνουν κάτοικοι της περιοχής ή φίλοι για το συγκεκριμένο σκοπό.
Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η ιδέα, όπως αναφέρει η κα. Cristine: «Υπάρχουν πολλοί τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη, βλέπουν τα ζώα αδύνατα και άρρωστα στο δρόμο και κλαίνε. Υπάρχουν πολλές φορές που βρίσκουμε μικρά σκυλάκια στα σκουπίδια και προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε σε συνεργασία με τη φιλοζωική να βρουν οικογένεια. Κυρίως, όμως, τα στέλνουμε στο εξωτερικό. Είναι προτιμότερο να κάνουμε στείρωση στα ζώα, παρά να γεννάνε και να είναι στους δρόμους χωρίς φαγητό και νερό».
Πλέον, με τα έσοδα του παζαριού, η κα. Cristine μπορεί να πηγαίνει και στο Πάνορμο να ταΐζει αδέσποτα, ή όπου αλλού βλέπει ότι χρειάζεται και μπορεί.
Η νοοτροπία του παζαριού γενικώς, ευρύτερα γνωστό ως “flea market”, είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, αλλά και πολύ οργανωμένη, καθώς εκτός από τη συμμετοχή των πολιτών, οι καταστηματάρχες προσπαθούν να προσελκύσουν κόσμο στα μαγαζιά τους μέσα από αυτό.
Όπως μου αναφέρει ο Μάριο από την Αυστρία: «Στη χώρα μου τα καταστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους και στήνουν πάγκο έξω από το κάθε μαγαζί με όλες τις προσφορές που διαθέτουν. Τις ημέρες που τα καταστήματα είναι κλειστά, οι πολίτες στήνουν τις δικές τους προσφορές, ανενόχλητοι και σε συνεργασία μεταξύ τους».
-
ΚΡΉΤΗ24 ώρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ