Ρέθυμνο
Πώς ο 21χρονος σκακιστής-φαινόμενο από το Ρέθυμνο αναδείχτηκε Γκραντ Μετρ!
Όταν ο Νικόλας Θεοδώρου ήταν 7 ετών (το 2007) οι γονείς του σκέφτηκαν πως εκτός από τα κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια όπως το φιδάκι και ο γκρινιάρης θα μπορούσε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στο σκάκι. Από τις πρώτες παρτίδες ο Νικόλας έκανε τη διαφορά και ο μπαμπάς του και καθηγητής πανεπιστημίου Πάνος Θεοδώρου αποφάσισε να τον γράψει αμέσως στον σκακιστικό σύλλογο Ρεθύμνου (ΣΚΟΡ).
Ηταν η περίοδος που η οικογένεια είχε μόλις μετακομίσει από την Αθήνα στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου καθώς ο μπαμπάς του που είναι καθηγητής πανεπιστημίου πήρε τη μετάθεση του. Το σκάκι ήταν περισσότερο από ένα παιχνίδι για τον προικισμένο Νικόλα Θεοδώρου καθώς σε ηλικία 21 ετών πήρε τον ισόβιο τίτλο του Γκραντ Μετρ στο παγκόσμιο σκάκι. Αυτό το έχουν πετύχει μόνο 11 Έλληνες μεταξύ αυτών οι Ανδρέας Κελίρης, Στέλιος Χαλκιάς, Στρατής Γρίβας, Βασίλης Κοτρωνιάς, Γεώργιος Μακρόπουλος.
Μαθηματικά και λογάριθμοι
Ο Θεοδώρου ξεχώρισε αμέσως για την πειθαρχημένη σκέψη του, για την στρατηγική του αλλά και για την άνεση του να χειρίζεται υψηλού επιπέδου μαθηματικά και λογαρίθμους για να αναλύει σε βάθος το παιχνίδι των αντιπάλων του. Έχοντας την τύχη να βρεθεί κοντά σε έμπειρους και καλούς προπονητές έκανε άλματα.
Οι τρεις νόρμες που τον έκαναν Γκραντ Μετρ
Τον Σεπτέμβριο του 2021 πέτυχε τρεις νόρμες και με το ΕLΟ του (ατομική βαθμολογία κάθε αθλητή που βγαίνει μέσα από μαθηματικό τύπο 9 κορυφαίων αγώνων) να έχει αγγίξει το εντυπωσιακό 2.576 βαθμούς, ο 21χρονος θεωρείται μία σκακιστική ιδιοφυΐα. Εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής με 2.850 βαθμούς ELO βρίσκεται στην κορυφή γίνεται αντιληπτό πως ο Νικόλας βρίσκεται πολύ ψηλά.
Μόνο 1.600 σε όλο τον κόσμο
Ο τίτλος του Γκραντ Μετρ είναι ένα όνειρο ζωής για 600 εκατομμύρια σκακιστές που υπολογίζεται πως ασχολούνται ενεργά με το άθλημα, όμως, μόνο 1.600 σε όλο τον κόσμο τα έχουν καταφέρει.
Η πορεία του δεν πέρασε απαρατήρητη από το πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις στις ΗΠΑ που θεωρείται η Μέκκα των σκακιστών. Του έγινε εντυπωσιακή πρόταση υποτροφίας και παρότι στις Πανελλήνιες εξετάσεις συγκέντρωσε 18.835 μπαίνοντας σε πολύ καλή σειρά στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς στο ΕΜΠ, τελικά επέλεξε να αποδεχτεί την πρόταση του Σεντ Λούις όπου παράλληλα με τις σπουδές του ως Μαθηματικός και Φυσικός έχει αφιερωθεί στο επαγγελματικό σκάκι υψηλού επιπέδου κερδίζοντας συνεχώς πόντους και τίτλους.
Στο λιμάνι των Χανίων έπαιζε με 35 αντιπάλους
Μάλιστα πριν λίγους μήνες κατέκτησε με το πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις την 1η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γρήγορου σκακιού (rapid) της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) και την 2η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πολύ γρήγορου σκακιού (Blitz) της FIDE. Σε ένα μία άλλη στιγμή που ο ίδιος έκανε επίδειξη των σκακιστικών του δυνατοτήτων διοργανώθηκε αγώνας στο παλιό λιμάνι των Χανίων όπου αντιμετώπισε ταυτόχρονα 35 δυνατούς παίκτες τους οποίους και φυσικά νίκησε.
Έτσι ξεκίνησαν όλα…
“To 2007 στο Ρέθυμνο, δύο χρόνια μετά τη μετακόμισή μας εκεί από την Αθήνα ξεκίνησε στο σκακιστικό σύλλογο Ρεθύμνου. Ήταν πολύ μεγάλη τύχη ότι δάσκαλος εκεί, όπως και στην Σκακιστική Ακαδημία Χανίων ήταν ο Κώστας Τσαρουχάς. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτειά μου στον υπέροχο κόσμο του σκακιού. Τοπικοί αγώνες, παγκρήτιοι, πανελλήνια μαθητικά πρωταθλήματα, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια, πολλές νίκες και πρωτιές, κύπελα, μετάλλια, κάμποσες πικρές στιγμές, και πολλά ερωτήματα για τη μελλοντική σχέση μου με το άθλημα. Βλέπετε, κάθε συμμετοχή σε τουρνουά κόστιζε και κοστίζει πολύ. Πόσο μάλλον αν προσθέσεις πολλά τουρνουά μέσα σε κάθε χρονιά. Εξαιρετικά κοστοβόρα είναι και η εξειδικευμένη προπονητική, μετά, π.χ., τα 2.200 με 2.300 ΕLΟ”.
“Δεν έχουμε σκακιστική κουλτούρα”
Η οικογένειά μου έκανε ό,τι μπορούσε μέχρι τη στιγμή που βρέθηκα υπότροφος φοιτητής στις ΗΠΑ, επιλέγοντας την προσφορά του St. Louis University στο Μιζούρι, σε μια πόλη που θεωρείται κάτι σαν η Μέκκα του σκακιού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα και μάλλον όχι μόνο στο σκάκι, δεν υπάρχει αντίστοιχη κουλτούρα και μέριμνα. Είναι, επίσης, εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς χορηγούς. Οι σύλλογοι κάνουν ό,τι μπορούν, η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προσπαθεί με πολύ λίγα χρήματα. Χρειάζονται όμως περισσότερα… Επιμένω στην εξειδικευμένη προπονητική και στα κλειστά τουρνουά, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα”, είπε στο ethnos.gr ο Νικόλας Θεοδώρου.
“Ο Νικόλας ξεχώριζε από μικρός”
Ο πρώτος προπονητής του Κώστας Τσαρουχάς είπε στο ethnos.gr γεμάτος καμάρι: “Ο Νικόλας ξεχώριζε από μικρός. Μάλιστα θα μπορούσε να είχε κατακτήσει τον τίτλο του Γκραντ Μετρ και σε μικρότερη ηλικία. Έχει όλο το μέλλον μπροστά του και θα μας χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις. Είμαστε υπερήφανοι για την πορεία του. Γενικά η Κρήτη έχει μεγάλη παράδοση στο σκάκι. Μην ξεχνάτε πως κάθιε χρόνο κάνουμε στην Παλαιοχώρα το μεγαλύτερο τουρνουά στην Ελλάδα με την συμμετοχή 300 αθλητών από όλο τον κόσμο. Ενισχύουμε έτσι και τον αθλητικό τουρισμό και αναδεικνύουμε τα νέα ταλέντα. Δυστυχώς όμως τα έξοδα είναι πολλά και χρειαζόμαστε βοήθειες για αναδείξουμε αυτό το υπέροχο άθλημα που έχει ρίζες 3.000 ετών και ταιριάζει με την κουλτούρα και την φιλοσοφία του Έλληνα”.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ethnos
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.