Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Γιώργος Βενιεράκης: «Ο κλάδος της κτηνοτροφίας οδεύει προς την καταστροφή»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνάντηση με την Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου και τον Μανώλη Χνάρη, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Κρήτης, είχαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και των Κτηνοτροφικών Συλλόγων του Νομού, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας που οδεύει προς την καταστροφή. Οι εισαγωγές γάλακτος και κρέατος, η υπερφορολόγηση και το υψηλό κόστος παραγωγής, αποτελούν ένα συνδυασμό που κάνει τους κτηνοτρόφους να αναρωτιούνται, εάν θα μπορούν να συνεχίζουν να παράγουν στον πρωτογενή τομέα, υπό τέτοιες συνθήκες.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη

Αγανακτισμένος, ο Γιώργος Βενιεράκης, Πρόεδρος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, εξέφρασε τους φόβους του γύρω από τον κλάδο, ορμώμενος από την ανάγκη να προβούν σε δραστικά μέτρα για να αποτρέψουν αυτό τον όλεθρο που πλησιάζει. Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί και ο ίδιος: Ως Ελληνική κοινωνία, ως Κυβέρνηση και ως Κράτος δεν έχουμε μέλλον, ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας σε αυτό τον τόπο. Θα γίνουμε αποικία ξένων αλυσίδων και συμφερόντων, όπου κυβέρνηση ή και κράτος θα μπορεί να θυσιάσει τους πολλούς για τους λίγους. Θα εξυπηρετούνται οι πολυεθνικές και μόνο με αποτέλεσμα ο υπόλοιπος λαός να βρίσκεται στην υπηρεσία τους“.

Παράλληλα, εξήγησε την απογοήτευση που αισθάνεται σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία της Κυβέρνησης και το δεκάλογο του Βαγγέλη Αποστόλου, Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου Βενιεράκη, όσα υποσχέθηκε στον αγροτικό τομέα, όχι μόνο δεν έγιναν, αλλά πραγματοποιήθηκαν τα ακριβώς αντίθετα.

Τυροκομεία κλείνουν στην αγορά, όσο για το γάλα, δεν προτιμάται, δεδομένου ότι υπάρχουν υποκατάστατα γάλατος και τυριού, τα λεγόμενα υποπροϊόντα, που τείνουν να αντικαθιστούν τα κανονικά, για λόγους φθήνιας. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Βενιεράκης: “Όταν έρχονται στην χώρα γαλακτοκομικά προϊόντα αγνώστου προέλευσης και διατίθενται στην αγορά σε χαμηλές τιμές, επόμενο είναι ο καταναλωτής, λόγω ανέχειας, να καταφεύγει σε αυτά, μη γνωρίζοντας βέβαια, τις συνέπειες για την υγεία του, παρά μόνο την τσέπη και τις ανάγκες του, διότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επιλέξει κάτι ποιοτικά καλύτερο, όμως πιο ακριβό“.

Ο κτηνοτροφικός τομέας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου Βενιεράκη, φτάνει στην πλήρη κατάρρευση, διότι δεν υπάρχει διάθεση του παραγόμενου προϊόντος και με αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους παραγωγής. Συνεχώς γίνονται εισαγωγές προϊόντων αγνώστου προέλευσης, χωρίς να ελέγχονται και μάλιστα, αλυσίδες, χρησιμοποιούν ως εικόνα τα ντόπια αρνιά, ώστε να προσελκύσουν καταναλωτές, ενώ ουσιαστικά τους εξαπατούν με κάθε τρόπο εις βάρος των κτηνοτρόφων, αλλά και του καταναλωτή.

Κάποιες λύσεις που προτείνει ο Γιώργος Βενιεράκης, είναι κάποιο επισιτιστικό πρόγραμμα που θα έδινε ανάσα στους κτηνοτρόφους και στήριξη από τον τουριστικό τομέα, αφού θα μπορούσαν, ντόπια προϊόντα να εκτίθενται σε ξενοδοχειακές μονάδες με την προϋπόθεση να δοκιμάζουν επισκέπτες της πόλης και να αγοράζουν.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι εκ των πραγμάτων η Κρήτη έχει υψηλότερες τιμές από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, δεδομένου του κόστους μεταφοράς των προϊόντων μέσω των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Ως χώρα παράγουμε, όπως αναφέρει ο Γιώργος Βενιεράκης, ασχέτως αν κάποιοι θεωρούν πως όχι, όμως η δυσκολία βρίσκεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι: “Κανένα προϊόν στην αγορά δεν είναι αντάξιο της τιμής που πραγματικά αξίζει“.

Παρ΄ ταύτα, θα υπάρξει συνέλευση με τους Συλλόγους του Ρεθύμνου για να βρεθούν λύσεις, ενώ η Μαρία Λιονή, τόνισε ότι άμεσα θα οριστεί συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη Κρήτης, ώστε να τεθούν τα προβλήματα του κλάδου στα αρμόδια Υπουργεία και Οργανισμούς.

Παρ’ όλα αυτά ο Γιώργος Βενιεράκης, δήλωσε ότι αφότου πραγματοποιηθεί η συνέλευση των συλλόγων του Ρεθύμνου, θα προβούν σε οποιαδήποτε δράση χρειαστεί για να κερδίσει ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει στην αγορά. Συγκεκριμένα ολοκλήρωσε με τη φράση: “Ή αυτοί ή εμείς“.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και από ό, τι φαίνεται οι παραγωγοί της Κρήτης βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. Βιομηχανίες εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, ενώ η στήριξη σε ελληνικά ντόπια προϊόντων έχει αποδυναμωθεί αρκετά από τότε που η κρίση ξεκίνησε να λυγίζει τον μέσο Έλληνα.

 

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ