Διαφήμιση

Ρέθυμνο

Αναζητούν λύσεις για να φοιτούν στα σχολεία τα τετράχρονα του Ρεθύμνου

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση
Η απουσία ικανού αριθμού κτιριακών υποδομών σε συνδυασμό με τον αυξημένο μαθητικό πληθυσμό καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή του νόμου, που αφορά στην υποχρεωτική ένταξη των τετράχρονων στα δημόσια Νηπιαγωγεία για την πόλη του Ρεθύμνου. Ο Δήμος Ρεθύμνου που επικαλείται αδυναμία λόγω της ήδη βεβαρημένης κατάστασης από άποψη αριθμού παιδιών που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και εντάσσεται στην κατηγορία των δήμων της χώρας που καλούνται μέσα στην επόμενη τριετία να έχουν βρει λύσεις για να μπορούν όλα τα τετράχρονα παιδιά να φοιτούν στα σχολεία, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Ήδη πριν ενάμιση μήνα πραγματοποιήθηκε σχετική με το θέμα σύσκεψη στο Ρέθυμνο παρουσία του περιφερειακού διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργου Τερζάκη, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνης, Στάθη Κοντογιάννη και του υπεύθυνου για θέματα Παιδείας του μητροπολιτικού Δήμου, Γιώργου Γεωργαλή, όπου ο τελευταίος τόνισε ότι τα σχολικά κτίρια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Ωστόσο μέχρι και τις 14 Απρίλιου, δηλαδή σε δέκα ημέρες θα πρέπει να σταλούν εγγράφως από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού τα αναλυτικά στοιχεία των σχολείων όλων των δήμων που διαθέτουν τις υποδομές για να υποδεχτούν τα τετράχρονα παιδιά ήδη από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στους περιφερειακούς δήμους του νομού η εφαρμογή του νόμου θα γίνει κανονικά, αφού τα σχολικά κτίρια φαίνεται πως επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Στάθης Κοντογιαννης, ανέφερε:
«Πριν 1,5 μήνα είχε γίνει μια συνάντηση στην οποία είχαν κληθεί και οι υπεύθυνοι των τμημάτων παιδείας των δήμων του νομού και είχε τεθεί το θέμα. Είχε αναφερθεί τότε ότι το υπουργείο Παιδείας κάνει μια έρευνα για να το ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά σε όσους δήμους έχουν τις κτιριακές υποδομές η ένταξη των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία, μέτρο το οποίο θα ξεκινήσει επομένως πιλοτικά σε όλη την Ελλάδα. Προς το παρόν το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία του να συγκεντρώνει στοιχεία δηλαδή, ποιοι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να το στηρίξουν την επόμενη χρονιά και ποιοι θα μπορέσουν μέσα στην επόμενη τριετία. Γιατί σε βάθος τριετίας θα πρέπει να αποτελέσει γενικότητα όσον αφορά σε όλη την Ελλάδα. Με λίγα λόγια, μετά από τρία χρόνια σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργήσει η προσχολική ως υποχρεωτική εκπαίδευση. Από εκεί και μετά, οι υπεύθυνοι παιδείας των δήμων διαβεβαίωσαν τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης ότι στους υπόλοιπους δήμους του νομού δεν συντρέχει λόγος μη απορρόφησης των προνήπιων στις ήδη υπάρχουσες κτιριακές υποδομές. Εκεί που προέκυψε θέμα είναι στον Δήμο Ρεθύμνης. Πράγματι, δεν υπάρχει δυνατότητα οπότε μένει να ξανασυναντηθούμε με τον κ. Γεωργαλή για να δούμε ότι πράγματι δεν μπορεί να λειτουργήσει από την επόμενη σχολική χρονιά η προσχολική αγωγή, αν όχι σε όλο τον Δήμο, ενδεχομένως στα στενά όρια της πόλης. Τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσω ξανά με το κ. Γεωργαλή για να δούμε επακριβώς σε ποιες περιοχές δεν μπορεί να λειτουργήσει η προσχολική αγωγή. Στους περιφερειακούς δήμους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Από 01.01.2018 θα απορροφήσουν τα νέα προνήπια και θα λειτουργήσουν υποχρεωτικά την προσχολική αγωγή. Στον Δήμο Ρεθύμνου δεν υπάρχουν κτιριακές υποδομές. Μετά την επικοινωνία με τον κ. Γεωργαλή, θα ενημερώσω τον κ. Περιφερειακό, ο οποίος σε επίπεδο Κρήτης μαζεύει όλα τα στοιχεία και θα τα μεταβιβάσει στο Υπουργείο. Από την επόμενη εβδομάδα πρέπει να διευκρινίσουμε που μπορούν και που δεν μπορούν να υπάρξουν προνήπια».
 
Σύσκεψη τριμελούς επιτροπής για αναζήτηση στέγης
Εν τω μεταξύ, με δεδομένο ότι μέσα σε τρία χρόνια, όπως προβλέπει ο νόμος, ο Δήμος Ρεθύμνης θα πρέπει να συμμορφωθεί με το νόμο, έχει συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη, τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Στάθη Κοντογιάννη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Στέλιο Ορφανουδάκη, η οποία θα κληθεί με βάση τα στοιχεία των εγγράφων των νηπίων να καταγράψει τις ανάγκες που προκύπτουν προκειμένου στην συνέχεια να αποφασίσει τρόπους εξεύρεσης της αναγκαίας σχολικής στέγης στην πόλη του Ρεθύμνου, ώστε να φιλοξενηθούν το 2021 τα προνήπια στα Νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για θέματα Παιδείας του Δήμου, Γιώργο Γεωργαλή, αυτό μπορεί να γίνει είτε με την αναζήτηση οικοπέδων για αγορά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή σχολικών μονάδων είτε με μίσθωση κτιρίων. Ειδικότερα, ο κ. Γεωργαλής ανέφερε: «Φέτος τα σχολεία της πόλης δεν μπορούν να δεχτούν τα προνήπια, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και οι υπάρχουσες δεν επαρκούν. Η τριμελής επιτροπή που έχει συσταθεί θα εξετάσει τα σημερινά δεδομένα και αφού καταγράψει τις ανάγκες θα αποφασίσει τι δομές χρειάζεται να γίνουν εντός πόλεως. Υπάρχουν δυο τρόποι για να καλύψουμε τις ανάγκες, η μια λύση είναι ο διαγωνισμός μίσθωσης κτιρίων περίπου 150 – 200 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. για να παίζουν τα παιδιά ή διαφορετικά θα πρέπει να αγοράσουμε οικόπεδα και να δούμε τι πρόγραμμα χρηματοδότησης θα ανοίξει για να κατασκευαστούν νέα σχολεία. Υπάρχει περιθώριο τριών ετών να προετοιμαστούμε, μέχρι τότε τα προνήπια θα απορροφηθούν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη ο προγραμματισμός για τα προνήπια θα γίνει ήδη από τον Ιούνιο, καθώς το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές και μετά ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν θα ζητηθεί το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό από το υπουργείο.
«Εμείς κάνουμε ένα προγραμματισμό βάσει των εγγραφών του Ιουνίου και έπειτα του Σεπτεμβρίου και ζητάμε το εκπαιδευτικό προσωπικό που χρειαζόμαστε. Αν το μαθητικό δυναμικό αυξηθεί, φυσικά και θα χρειαστούμε περισσότερο εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι εγγραφές των προ-νηπίων θα γίνονται από 1η -20η Μαΐου. Επομένως τέλος Μαΐου θα έχουμε κατά προσέγγιση μια συνολική εικόνα. Τα παλαιότερα χρόνια, τα Νηπιαγωγεία του Ρεθύμνου ασφυκτιούσαν και τα προνήπια πήγαιναν στους παιδικούς του Δήμου. Οπότε φαντάζομαι ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και φέτος, με βάσει δηλαδή τον περσινό αριθμό των προνηπίων θα λειτουργήσουμε, έχοντας κάποιες μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις» τόνισε.
Ασφυκτική η κατάσταση στα Δημοτικά του Ατσιποπούλου
Εν τω μεταξύ, ασφυκτική από άποψη μαθητών χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα δυο δημοτικά σχολεία του Ατσιποπούλου, καθώς τα 67 νήπια της περιοχής δεν μπορούν να απορροφηθούν στο σύνολό τους. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ατσιπόπουλο λειτουργούν τέσσερα νηπιαγωγεία και αποφοιτούν 67 νήπια, τα οποία θα πρέπει να εγγραφούν στην πρώτη δημοτικού. Το 1ο Δημοτικό δεν μπορεί να δεχτεί πάνω από 25 παιδιά. Το ίδιο συμβαίνει και με το 2οΔημοτικό. Επομένως απομένουν γύρω στα 17 νήπια, τα οποία θα πρέπει να βρουν άλλη σχολική στέγη. «Σε κάθε περίπτωση, έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση και καταλήξαμε στο εξής: να επιληφθεί μια επιτροπή που θα οριστεί από τον περιφερειακό διευθυντή αρχής γενομένης από φέτος, η οποία θα διευθετήσει τα θέματα των εγγραφών της πρώτης τάξης του Δημοτικού, όπου υπάρχει πρόβλημα. Η επιτροπή αποτελείται από έναν σχολικό σύμβουλο, ένα διευθυντή ή προϊστάμενο σχολείου και από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων που έχουμε εδώ, την κ. Μαντά. Αυτή η επιτροπή δεν θα επιληφθεί μονάχα για το θέμα του Ατσιποπούλου αλλά και οπουδήποτε αλλού υπάρχει πρόβλημα με τις εγγραφές»
Ο κ. Γεωργαλής διαβεβαίωσε ότι το Σεπτέμβριο του 2019 το 2ο Δημοτικό Σχολείο στο Ατσιπόπουλο θα είναι έτοιμο».
Ρτης Ελπίδας Αριστείδου
Πηγή: rethnea.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version