Ρέθυμνο
Δράσεις ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια και τη βιώσιμη κινητικότητα στο Ρέθυμνο
Με έμφαση στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων ξεκίνησαν οι δράσεις ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια και τη βιώσιμη κινητικότητα στο Ρέθυμνο, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Civitas Destinations και της Παγκόσμιας Ημέρας Οδικής Ασφάλειας και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 11 Μαΐου.
Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 2018 διοργανώνονται από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνης, σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, το εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και το σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τις δράσεις υποστηρίζουν το Τμήμα Παιδείας και το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνης.
Η εβδομάδα οδικής ασφάλειας στα σχολεία έχει ως κύριο στόχο οι μαθητές του Ρεθύμνου να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφαλών μετακινήσεων, καθώς και για τις εναλλακτικές -οικολογικές μορφές μετακίνησης. Eπιπλέον, οι ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν από τους Εθελοντές Σαμαρείτες για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Δημαρχείο Ρεθύμνου οι διοργανωτές, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της εβδομάδας και οι στοχεύσεις των δράσεων σε μια πόλη όπως το Ρέθυμνο, που δίνει έμφαση στη βιώσιμη κινητικότητα και την αλλαγή της ευρύτερης κουλτούρας σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση πεζών και οχημάτων.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, Γιώργος Γεωργαλής επεσήμανε πως στην εβδομάδα δράσεων συμμετέχουν 20 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με προγραμματισμένες επισκέψεις στους χώρους υλοποίησης των δράσεων. Πρόκειται για πάνω από 1500 μαθητές οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και μέσα από τη βιωματική μάθηση και διασκεδαστικές δράσεις θα μπορέσουν να μάθουν για τα θέματα οδικής ασφάλειας.
Άλλωστε όπως τόνισε ο κος Γεωργαλής: «Ο Δήμος Ρεθύμνης τα τελευταία χρόνια ασχολείται πάρα πολύ με τη βιώσιμη κινητικότητα. Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτόν τον τομέα και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Είμαστε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε χαρούμενοι γιατί θα ξεκινήσει η ενημέρωση των μαθητών, μια δράση από τις πολλές που κάνει το Πολυτεχνείο σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο προγραμματισμός και το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει πάρα πολλά στους μαθητές μας».
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κος Θεοχάρης Τσούτσος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιείται στο Ρέθυμνο σε σχέση με τη βιώσιμη κινητικότητα αλλά και τη σημασία που έχει η αλλαγή συμπεριφοράς στο σκέλος της μετακίνησης, ώστε η νέα γενιά πολιτών να μπορέσει να μεταφέρει το μήνυμα της «επόμενης ημέρας». Ο ίδιος μεταξύ άλλων επεσήμανε:
«Σε συνέχεια των δραστηριοτήτων που έχουμε υλοποιήσει με επιτυχία με το Δήμο Ρεθύμνης, στοχεύουμε αυτή τη φορά στην αλλαγή της συμπεριφοράς και βεβαίως θα ξεκινήσουμε από τις μικρές ηλικίες, παιδιά του δημοτικού και του Γυμνασίου. Έχουμε κινητοποιήσει αρκετούς εθελοντές. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων όλο αυτό το διάστημα και ελπίζω οι Ρεθυμνιώτες να αγκαλιάσουν το γεγονός όπως το αγκάλιασαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές με τους οποίους συνεργαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα. Είναι από τις δραστηριότητες που θα μας καταδείξουν αν πρέπει να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. Η αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων μέσα στην πόλη για τη βιώσιμη μετακίνηση είναι μια μακροπρόθεσμη υπόθεση που πρέπει να τη δούμε μέρα με την ημέρα και βάση τη νέα γενιά και τα πρώτα δείγματα που έχουμε είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρα».
«ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ»
Τα τροχαία ατυχήματα που μαστίζουν την Κρήτη, αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα για το νησί ενώ στις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων αλλά και των τραγικών περιστατικών στα οποία συχνά καταλήγουν, περιλαμβάνονται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
Αναφερόμενος, στην οδική ασφάλεια και στη δράση «Οδηγώ με ασφάλεια το μέλλον μου», ο Αστυνόμος Β’ , Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνου Λευτέρης Σταγάκης, ανέφερε πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας, στο τμήμα της εδαφικής αρμοδιότητας του Τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνου, ελπιδοφόρο είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Ο κος Σταγάκης επεσήμανε την ανάγκη προώθησης υγειών προτύπων οδικής συμπεριφοράς στα παιδιά, πεδίο όπου στοχεύει η ΕΛ.ΑΣ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων. Όπως ανέφερε ο κος Σταγάκης μιλώντας για τη δράση: «Πρόκειται για βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί από τη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, απευθύνονται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και διεξάγεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις πόλεις της Κρήτης. Στόχος της δράσης είναι η προώθηση υγιών προτύπων οδικής συμπεριφοράς από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών. Η Ελληνική Αστυνομία με τις δράσεις αυτές αναδεικνύει τόσο την ιδιαίτερη ευαισθητοποίησή της για το κοινωνικό φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων όσο και ότι αυτό αποτελεί για εκείνη πρωτίστως ζήτημα παιδείας και δευτερεύοντος πεδίο καταστολής».
ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΩΝ
Η βιώσιμη κινητικότητα πέρα από τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης εντός του αστικού ιστού έχει ως αφετηρία, όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ρεθύμνης κος Μίνως Αλεφαντινός, τη βιώσιμη συνύπαρξη και τη θέσπιση κανόνων μεταξύ οχημάτων και πεζών. Πρόκειται άλλωστε για το όραμα της δημοτικής αρχής, το οποίο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να ενταχθεί σε αντίστοιχους άξονες των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών προγραμμάτων και να υλοποιήσει έργα προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κος Αλεφαντινός επεσήμανε: «Είναι πάνω από δέκα χρόνια όταν η Νέα Αντίληψη αποφάσισε μετά από πάρα πολύ σκέψη να ασχοληθεί και να υπηρετήσει τη βιώσιμη κινητικότητα. Ένας όρος που πριν από δέκα χρόνια δεν είχε μπει καθόλου στη ζωή μας. Λαμβάνοντας υπόψιν μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της πόλης, τη μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει τους θερινούς μήνες, τον παράγοντα Πανεπιστήμιο που χιλιάδες φοιτητές -κατά κανόνα πεζοί- άρχισαν να κυκλοφορούν σε αυτήν την πόλη αποφασίσαμε να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση να ασχοληθούμε με τη βιώσιμη κινητικότητα, η οποία είναι ο τρόπος που βάζει ευγενικά τους κανόνες της συνύπαρξης του οχήματος με τον πεζό. Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε αυτή τη σχέση γιατί ο ίδιος ο πεζός είναι και ο χρήστης του οχήματος. Όταν λέμε πεζός επίσης εννοούμε μικρές ή μεγάλες ομάδες ανθρώπων οι οποίοι έχουν όχι μόνο ίσα δικαιώματα με εμάς, αλλά και παραπάνω, όπως είναι οι υπερήλικες, τα ΑμεΑ, οι μητέρες με τα παιδιά τους οι οποίοι έχουν δικαίωμα και εμείς την υποχρέωση να τους προσφέρουμε μια πόλη όπου θα μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια πρωτίστως και για οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλουν να κάνουν μέσα στην πόλη».
Στην εβδομάδα δράσεων και το πρόγραμμα Civitas Destinations συμβάλλει το τμήμα προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνης που ξεκίνησε τις εργασίες τον Οκτώβριο, όπως τόνισε η εκπρόσωπος του τμήματος κα Νατάσα Θωμαδάκη.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ CIVITAS DESTINATIONS ΕΩΣ ΤΟ 2020
Όπως τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Τάσος Παπαδουράκης, αναφερόμενος στις δράσεις και τους άξονες του προγράμματος Civitas Destinations που υλοποιείται με επίκεντρο τη βιώσιμη κινητικότητα στο Ρέθυμνο: «Το πρόγραμμα Civitas Destinations έχει μπροστά του ακόμα χρόνια ολοκλήρωσης έως το 2020. Έχει πάρα πολλές δράσεις που εξελίσσονται και θα εξελιχθούν σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα».
ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
Ενδεικτικό είναι, όπως ανέφερε ο ίδιος πως χθες κατατέθηκαν οι προσφορές στο Δήμο Ρεθύμνου για το νέο ηλεκτρικό λεωφορείο που θα κινείται στους δρόμους της πόλης, ενώ σύντομα θα γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει το μεταφορικό του έργο. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα στο Δήμο Ρεθύμνου, ενώ ήδη σταθμοί φόρτισης έχουν πάρει τη θέση τους σε διάφορα σημεία της πόλης. «Δεν είναι μεγάλο το μεταφορικό έργο θα είναι όμως σημαντικό γιατί θα γίνεται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια» τόνισε ο κος Παπαδουράκης.
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Επιπλέον, οι αισθητήρες που έχει εγκαταστήσει στην πόλη του Ρεθύμνου το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο θα προσφέρει ποικίλες μετρήσεις για την μετακίνηση στο αστικό κέντρο, θα δώσουν σύντομα πολύτιμες πληροφορίες που θα αξιοποιηθούν ως «οδηγός» στο πλαίσιο του προγράμματος για τη βιώσιμη κινητικότητα και τις μελλοντικές παρεμβάσεις.
«Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι γίνεται στην πόλη μας παρά να εκτιμούμε τι γίνεται και έχουν να κάνουν ως προς το θόρυβο, την ατμόσφαιρά που αναπνέουμε, αισθητήρες κίνησης οχημάτων, πεζών, ποδηλάτων και πού θα γίνεται συνεχώς αυτό, οπότε θα ξέρει η τροχαία σε λίγο καιρό ακριβώς τι θα γίνεται ως προς την κίνηση των πεζών, των ποδηλάτων, των μηχανοκίνητων οχημάτων. Επίσης στη συνέχεια μπορούμε να μετρήσουμε τι προκύπτει από τις αποφάσεις που παίρνουμε άρα να τις διορθώσουμε» επεσήμανε ο κος Παπαδουράκης.
Από την πλευρά του ο κος Τσούτσος υπογράμμισε πως οι ποικίλες δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος γίνονται: «με μια τυπικότητα, προστασία προσωπικών δεδομένων και νομιμότητας. Αυτό που θα κάνουμε δεν θα το κάνουμε πειραματικά αλλά και τυπικά ορθά».
«ΕΞΥΠΝΟΙ» ΚΑΔΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ
Πάντως, όπως ο ίδιος εξήγησε, το επόμενο διάστημα τμηματικά θα γίνεται ολοένα και πιο εμφανές στην πόλη του Ρεθύμνου το έργο το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, πως βρίσκεται σε τροχιά η αντικατάσταση των γνωστών κάδων συλλογής τηγανελαίου, μια προσπάθεια που ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη στο Ρέθυμνο. Ωστόσο, νέο σύστημα που θα περιλαμβάνει αισθητήρες και θα δίνει έμφαση στις «αδυναμίες» που είχαν εντοπιστεί στην εφαρμογή της δράσης τα προηγούμενα χρόνια θα πάρει σύντομα τη θέση του στην πόλη.
Όπως τόνισε ο κος Τσούτσος, οι κάδοι έχουν ήδη σχεδιαστεί ενώ πλέον στο σχεδιασμό μπαίνει και η πλατφόρμα ελέγχου.
«Ετοιμάζουμε την πλατφόρμα για τον έξυπνο κάδο συλλογής ελαίων, κάδο με αισθητήρες που θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πότε θα γεμίζει, ένα πιο έξυπνο σύστημα από αυτό που είχαμε παλιά ώστε να λύσουμε προβλήματα καθαριότητας κ.ά.».
Επιπλέον, στη φάση της υλοποίησης μετά και από το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου μπαίνει στοχευμένα και το σύστημα ποδηλάτων καθώς και η τροφοδοσία, ένα ζήτημα το οποίο κάνει την πόλη, όπως τόνισε ο κος Τσούτσος, να υποφέρει επί σειρά ετών.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΡΑΣΕΙΣ:
«Οδηγώ με ασφάλεια το μέλλον μου», βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης. Τα παιδιά ρωτάνε, μαθαίνουν και εκπαιδεύονται παίζοντας. Διαδραστικά, διασκεδαστικά παιχνίδια γνώσεων και εμπειριών για ασφαλή μετακίνηση. Αίθουσα Περιηγητικής Λέσχης, Αγ. Φραγκίσκου 2, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου, από τις 10:30 έως 14:00.
«Μετά-κινούμαστε εναλλακτικά!», εργαστήρι ενημέρωσης για την οικολογική μετακίνηση, για ενήλικες, σπουδαστές, μαθητές, από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.Επιλέγουμε: Ποδήλατο, περπάτημα, συνεπιβατισμό, ηλεκτρικά οχήματα, δημόσια μέσα μεταφοράς. Κερδίζουμε: Ενέργεια, καθαρό περιβάλλον, οικονομικότερες και ταχύτερες μετακινήσεις, μία καλύτερη πόλη. Πλατεία Μικρασιατών, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου από τις 10:30 έως 14:00.
«Μπορείς να τους σώσεις! Ξέρεις πώς»; Σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, για ενήλικες, από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η ορθή και κατάλληλη παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις ατυχημάτων και η αντιμετώπιση περιπτώσεων τροχαίων ατυχημάτων, μπορούν να σώσουν ζωές. Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις σε ένα τροχαίο ατύχημα και να σώσεις κάποιον που κινδυνεύει, αρκεί να ξέρεις πως!
1η Ενότητα: Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών Διάσωσης Σάββατο 5 Μαΐου, 10.30-14.00
2η Ενότητα: Διαχείριση Τροχαίου Ατυχήματος – Αντιμετώπιση περιστατικού, Κυριακή 6 Μαΐου, 10.30-14.00.
Αίθουσα εκδηλώσεων 2ου Δημοτικού Σχολείου, είσοδος από Δημοκρατίας 1.
Κατά την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, εκτός από τις ανοικτές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαΐου περιλαμβάνονται και προγραμματισμένες εκδηλώσεις για σχολεία.
Μαθητές και μελλοντικοί οδηγοί εκπαιδεύονται να μετακινούνται υπεύθυνα και με ασφάλεια! Επιπλέον, 250 μαθητές γυμνασίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, την Τετάρτη 9 Μαΐου, εργαστήριο για την ορθή οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια από το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaΗeRS) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης.
Πηγή: goodnet.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.