Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Επισκεφθήκαμε την αρχαία Ελεύθερνα, έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς στο νομό Ρεθύμνου! | ΦΩΤΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο νομός Ρεθύμνου κρύβει μεγάλους θησαυρούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να επισκεφθεί κάποιος. Ένας από αυτούς τους θησαυρούς και ίσως από τους σημαντικότερους, είναι η αρχαία Ελεύθερνα στις βορειοδυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 380 μέτρα περίπου.

Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.gr

Τα ερείπια που σώζονται στην αρχαία Ελεύθερνα είναι από διάφορες ιστορικές περιόδους και αποκαλύφθηκαν έπειτα από συστηματικές ανασκαφές. Σύμφωνα με πρωτομινωϊκά και υστερομινωϊκά κεραμικά και υπολείμματα οικοδομημάτων, φαίνεται ότι η περιοχή κατοικείται ήδη από το 2.000 π.Χ..

Η μεγάλη ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής πόλης, όπως και τα πρώτα μεγάλα έργα σημειώνονται κατά τον 7ο και 8ο αιώνα π.Χ.. Στη δυτική πλευρά του υψώματος, για όποιον καταφέρει να επισκεφθεί την περιοχή, θα συναντήσει λαξευτές υπόγειες δεξαμενές με μεγάλες διαστάσεις που υποδηλώνουν μάλιστα και το μέγεθος της αρχαίας πόλης.

Το όνομα της πόλης, σύμφωνα με την παράδοση, προέρχεται από τον Ελευθερέα, έναν από τους Κουρήτες ή από το επίθετο της Δήμητρος Ελευθούς. Η αρχαία Ελεύθερνα υπήρξε μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης, καθώς αυτό αποκαλύπτουν τα σημερινά ανασκαφικά δεδομένα. Υπήρξε μια πόλη πρωτεύουσα των γεωμετρικών αρχαϊκών χρόνων που ανήκε στην εποχή της διάδοσης και καταγραφής των ομηρικών επών.

Μια ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο ήταν το 1929 από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή υπό τη διεύθυνση του H. Payne, όμως είχε μικρή χρονική διάρκεια. Οι συστηματικές ανασκαφικές έρευνες ουσιαστικά ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1985 στην περιοχή των σύγχρονων χωριών Ελεύθερνα και Αρχαία Ελεύθερνα και έφεραν στο φως σπουδαία τμήματα της αρχαίας πόλης.

Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε ένα λόφο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο συγκλίνοντες χείμαρρους. Στη θέση «Ορθή Πέτρα» που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του λόφου, ο καθηγητής, Νίκος Σταμπολίδης, έχει αποκαλύψει τη νεκρόπολη των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, καθώς και ελληνιστικά και ρωμαϊκά κτίρια που οικοδομήθηκαν πάνω στα προγενέστερα.

Στη θέση «Πυργί» που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, ο καθηγητής, Αθανάσιος Καλπαξής, ανέσκαψε τον πυρήνα του οικισμού. Στη θέση «Κατσίβελος» που συναντάει κάποιος στην ανατολική πλευρά του λόφου, ο καθηγητής, Πέτρος Θέμελης, έφερε στο φως μέρος του οικισμού που περιλαμβάνει ελληνιστικούς τοίχους, ρωμαϊκά κτήρια, λουτρά καθώς και παλαιοχριστιανική βασιλική με ψηφιδωτό διάκοσμο.

Την περιοχή της Ελεύθερνας αξίζει να επισκεφθεί κάθε επισκέπτης και ντόπιος για να ανακαλύψει από κοντά το φυσικό κάλος και την ιστορία της. Ο τόπος είναι πλούσιος σε βλάστηση με τοπίο που μαγεύει τον κάθε επισκέπτη.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ