Διαφήμιση

Ρέθυμνο

Η φτώχεια «γονατίζει» δεκάδες οικογένειες στο Ρέθυμνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Στοιχεία που σοκάρουν από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία λόγω της συνεχούς αύξησης του κόστους διαβίωσης. Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται σε όλα τα επίπεδα διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό περιβάλλον φτώχειας αφού πολλές οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους.

Την «έκρηξη» των οικονομικών προβλημάτων σε πολλές οικογένειες έρχεται να καταμαρτυρήσει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνου κ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, η οποία σε καθημερινή βάση έρχεται σε επαφή με συμπολίτες μας, στα σπίτια των οποίων υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, με πολίτες που πλέον αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς, με οικογένειες που ψάχνουν για να καλύψουν με μικρό κόστος τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους, με ανθρώπους που ζητούν να ενταχθούν στα συσσίτια ή στο κοινωνικό παντοπωλείο, αφού στερούνται ακόμα και το καθημερινό φαγητό τους!

Το χειρότερο, όμως, είναι η καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Θύματα, κυρίως, παιδιά και γυναίκες, όπως τονίζει η κ. Ελευθεριάδου – Γκίκα, αναφερόμαστε πλέον σε μεγάλο αριθμό εισαγγελικών παρεμβάσεων διερεύνησης τέτοιου είδους καταγγελιών.

Γίνεται, λοιπόν, λόγος για «έκρηξη φτώχειας» με πολλές δυσμενείς κοινωνικές προεκτάσεις, αφού σε πολλά νοικοκυριά ακόμα και αν δουλεύουν περισσότερα του ενός άτομα, οι μισθοί δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες ενός σπιτιού. Και τούτο, όσο και αν δεν γίνεται κραυγαλέα γνωστό, αποτελεί μια αλήθεια, η οποία ήδη φτάνει σε όλους τους δήμους με κοινωνικές υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι στις οποίες γίνονται δέκτες και μάρτυρες ολοένα και περισσότερων αιτημάτων συμπαράστασης.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Αντιδήμαρχος, δήλωσε στο «Ρέθεμνος», ότι «Το πρόβλημα είναι πραγματικά πολύ έντονο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα εχουμε πολλές αιτήσεις επανασύνδεσης κομμένου ρεύματος. Επειδή τις υπογράφω προσωπικά, το ξέρω από πρώτο χέρι. Επίσης, έχουμε αύξηση και στις αιτήσεις για το συσσίτιο και το κοινωνικό παντοπωλείο. Παράλληλα έχουμε πολλά αιτήματα για τα ΚΔΑΠ και τους Παιδικούς Σταθμούς. Υπάρχουν τόσες πολλές αιτήσεις και για το καλοκαίρι, για να απασχολήσουμε τα παιδιά, αλλά και για τη νέα σχολική χρονιά. Σκεφτείτε στην πόλη, υπάρχουν 250 αιτήσεις. Αυτό λέει πολλά».

Συνεχίζοντας πάνω στο κρίσιμο ζήτημα των αυξημένων αιτημάτων από γονείς για να αξιοποιηθούν οι οικονομικά πιο συμφέρουσες δομές των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, η κ. Αντιδήμαρχος, τόνισε τα εξής: «Η αποδοχή ενός αιτήματος για ένα ΚΔΑΠ γίνεται με την χρήση voucher, όπως και στους παιδικούς σταθμούς. Υπάρχουν δε, δυνατότητες για υποτροφίες, για τις οποίες, όμως, είναι πάρα πολύ αυστηρά τα εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή μια οικογένεια με πολύ μικρό εισόδημα είναι δωρεάν. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι οι γονείς έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη να βρούνε διεξόδους στα παιδιά, που να μπορούν να είναι χωρίς έξοδα. Δηλαδή να κάνουν και παραδοσιακούς χορούς, να κάνουν και τις γυμναστικές τους, να κάνουν το κάτι παραπάνω, τα εικαστικά, μουσική. Αυτό δείχνει πάρα πολλά.

Όπως επίσης και ότι έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις για τους παιδικούς, πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής, παρότι κάναμε κάποιες κινήσεις, δηλαδή τα «Δελφινάκια» στην Παλιά Πόλη, μετατράπηκαν εξ ολοκλήρου σε βρεφικό τμήμα, ενώ ήταν νηπιακό γιατί υπάρχει ανάγκη σε φύλαξη βρεφών. Παρότι αυξήσαμε πολύ στα Μισίρια, τη δυναμικότητα των βρεφών, παρότι είμαστε στα σκαριά και μέχρι το Σεπτέμβρη θα ανοίξει και καινούριος παιδικός στον Άγιο Ανδρέα που και εκεί θα πάρουμε βρέφη. Παρόλα αυτά οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες. Δηλαδή, πάρα πολλά παιδάκια θα μείνουν απέξω.

Και αυτό τι δείχνει; Ότι οι γονείς δεν έχουν λεφτά να κυνηγήσουν να πάνε στους ιδιωτικούς σταθμούς.» Η ίδια συμπλήρωσε, ότι «Σίγουρα, το ότι έχουμε προχωρήσει σε σοβαρή αναβάθμιση των υποδομών μας στους δημοτικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μας και το γεγονός, ότι κάναμε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, με τα παιδαγωγικά τμήματα και στο εξής μπαίνουν εκεί να κάνουνε καινοτομίες τα παιδαγωγικά τμήματα με ασκούμενους φοιτητές και προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, ανεβάζουμε θέλω να πω, το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών. Και αυτό ήταν σίγουρα ένα κίνητρο για τους γονείς να προτιμήσουν τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Παρόλα αυτά ποτέ δεν είχαμε τόσες αιτήσεις.»

Η ενδοοικογενειακή βία

Εκείνο, όμως, που προκαλεί πιο έντονη ανησυχία είναι η αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι γίνονται θύματα μέσα σε καταπιεσμένες οικονομικά οικογένειες. Χαρακτηριστικά η κ. Ελευθεριάδου, είπε: «έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις από τον εισαγγελέα για εισαγγελικές έρευνες που δείχνουν έξαρση της βίας ενδοοικογενειακά κυρίως εις βάρος τέκνων. Όλα αυτά είναι δείγματα. Αυτές οι κοινωνικές ακρότητες δείχνουν πάντα ένα υπόβαθρο οικονομικής δυσκολίας. Τότε εμφανίζονται αυτά».

Η ίδια συνέχισε, λέγοντας, ότι «Έχουμε πολλές καταγγελίες και εισαγγελικές παραγγελίες. Πρόσφατα είχαμε για ένα παιδί, του οποίου ο γονιός ήταν υπό επιτήρηση. Ζήτησε ο εισαγγελέας να υπάρχει κοινωνική έρευνα, κάποιος ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός να έχει την εποπτεία, να πηγαίνει και να ελέγχει. Είχαμε καταγγελία πρόσφατα για κακοποίηση ηλικιωμένου. Έγινε κοινωνική έρευνα. Ο εισαγγελέας δηλαδή το εντέλει, γιατί αλλιώς δεν μπορείς να μπεις στο ξένο σπίτι, και πηγαίνει ομάδα κοινωνικών επιστημόνων, κατά βάση κοινωνικοί λειτουργοί και αν χρειαστεί ψυχολόγοι, και κάνουνε έρευνα. Άμα ισχύει, καταγράφουμε ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης, βλέπουμε τα γιατί και ανάλογα βοηθάμε. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι οι ηλικιωμένοι είναι το ίδιο ευάλωτοι με τα παιδιά. Και πάρα πολλές καταγγελίες έχουμε λάβει για βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, που αφορά ηλικιωμένους. Βεβαίως, υπάρχουν πάντα και τώρα πιο πολλά κρούσματα βίας σε βάρος γυναικών. Είναι πολλές οι γυναίκες που έρχονται στις υπηρεσίες μας για βοήθεια. Κυρίως στο Κέντρο Συμβουλευτικής.»

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ρεθύμνου κ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, θεωρεί, ότι η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι στο πλευρό του πολίτη. Μάλιστα δηλώνει πως δεν την προβληματίζει η αύξηση των αναγκών, καθώς και από την πλευρά των κοινωνικών υπηρεσιών γίνεται συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Χαρακτηριστικά τόνισε, ότι «Για αυτό είμαστε εδώ, και εγώ προσωπικά για αυτό ανέλαβα την κοινωνική πολιτική. Θεωρώ ότι έχει ρόλο η αυτοδιοίκηση στο να λύνει τα κοινωνικά ζητήματα.»

Καταλήγοντας και σχολιάζοντας όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται σε κοινωνικό επίπεδο λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, η κ. Αντιδήμαρχος τόνισε τα εξής: «Στην πραγματικότητα, το κεντρικό κράτος είναι υπεύθυνο. Κατ’ αρχήν θεωρώ, ότι ήταν μια τελείως λάθος διαχείριση αυτή με την «ρήτρα αναπροσαρμογής», διότι έχει φέρει ανθρώπους στα όρια της απελπισίας, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός. Από εκεί και πέρα, επειδή τα οικονομικά μας σαν χώρα είναι πάρα πολύ πενιχρά, και το ξέρουμε όλοι, νομίζω ότι αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή, επειδή δίνεται έμφαση από το καινούριο ΕΣΠΑ στην κοινωνική πολιτική, έχει άξονες πολλούς κοινωνικών δράσεων και παροχών, να επισπεύσουμε τις διαδικασίες να φτάσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ στα χέρια μας.

Εμείς έχουμε πάρα πολλές προσπάθειες να κάνουμε, περιμένουμε δηλαδή με αγωνία να μας έρθουν οι άξονες. Παραδείγματος χάρη, είναι πάρα πολλές οι μανούλες που θέλουν να δουλέψουν και δεν έχουν που να αφήσουν το παιδί. Θα θέλαμε να φτιάξουμε ένα πολύ μεγάλο, πολυδύναμο βρεφικό σταθμό, να μπορούμε να παίρνουμε τα παιδιά ακόμα και από 6 μηνών. Στο Ρέθυμνο δεν έχουμε συνολικά ανεργία αν σκεφτείς ότι το καλοκαίρι ο κόσμος βρίσκει δουλειά οπωσδήποτε κάπου. Θα μπορούσαμε λοιπόν να υποστηρίξουμε την οικογένεια και τότε τα οικονομικά προβλήματα θα ήταν μικρότερα ή έστω θα έμπαινε στο σπίτι ένα εισόδημα. Σας λέω ένα παράδειγμα. Όπως επίσης υπάρχει μεγάλη ανάγκη αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο να δημιουργηθεί μια δομή υποστήριξης ψυχολογικής του παιδιού. Είναι πολύ μεγάλη η αναμονή. Δηλαδή δεν αρκεί αυτή η δομή που έχει το νοσοκομείο φτιάξει με μια παιδοψυχίατρο. Χρειάζεται ή κάτι αντίστοιχο, αν μας το επιτρέψουν ή κάτι συμπληρωματικό.

Πάντως έχουμε τεράστιο πρόβλημα και συμπεριφοράς, και μαθησιακών δυσκολιών βαριών, και αυτισμού. Όλα αυτά τα παιδιά περιμένουν μήνες να αξιολογηθούν από έναν αναπτυξιολόγο, έναν παιδοψυχίατρο, έναν παιδοψυχολόγο. Αυτές είναι ουσιαστικές ανάγκες αυτή τη στιγμή. Υπάρχει και μεγάλη ανάγκη αυτά τα πράγματα να γίνονται δωρεάν είτε με χαμηλό κόστος. Και σε όλα αυτά, στρέφουμε το ενδιαφέρον μας.»

Πηγή: rethemnosnews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version