Ρέθυμνο
Κρήτη: Ο Αλέξανδρος κάνει τη διαφορά – Πήρε τη συνταγή των γιαγιάδων κι έφτιαξε ρόφημα με μαλοτήρα!
Ο Αλέξανδρος κάνει την διαφορά: από μια συνταγή των γιαγιάδων έφτιαξε ρόφημα με μαλοτήρα, θυμαρίσιο μέλι και φυσικό χυμό ροδιού!
Ο νεαρός Αλέξανδρος Πετρακάκης από τον Αποκόρωνα εκπλήσσει με μια ιδέα που είχε και δημιούργησε κρητική μαλοτήρα με ντόπιες γεύσεις, τις οποίες ζητάν στα χωριά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια στο ΕΠΑΛ Βρυσών όπου τότε μια παρέα μαθητών σκέφτηκαν να μετατρέψουν την παραδοσιακή συνταγή των γιαγιάδων τους, από ένα κλασικό Κρητικό αφέψημα, σε ένα γευστικό και εμπνευσμένο ρόφημα με μαλοτήρα, θυμαρίσιο μέλι και φυσικό χυμό ροδιού.
Και μπορεί τα χρόνια να πέρασαν αλλά ο Αλέξανδρος επιμένει και συνεχίζει να δημιουργεί μαλοτήρα με χυμό ρόδι και μαλοτήρα με χυμό μήλου και μέλι μέσα σε γυάλινα μπουκάλια. Οι αντιδράσεις από ντόπιους και επισκέπτες είναι πολύ ενθαρρυντικές!
Ο Αλέξανδρος Πετρακάκης εξηγεί στο Daynight.gr γιατί από όλα τα ντόπια προϊόντα της κρητικής φύσης προτίμησαν να φτιάξουν συγκεκριμένα μαλοτήρα:
“Επιλέξαμε την μαλοτήρα γιατί θέλαμε ένα καινούργιο προϊόν να δουλέψουμε για να κάνουμε κάτι καινοτόμο. Η μαλοτήρα σε βοηθάει σε αρκετά πράγματα: ειδικά το χειμώνα αν ο λαιμός σε πονάει ή ακόμα και το στομάχι σου. Οποιαδήποτε ενόχληση να έχεις το χειμώνα, πίνεις μαλοτήρα και σου περνάει.”
Όπως μας αναλύει διεξοδικότερα ο νεαρός Αλέξανδρος, όλα ξεκινούν με την συλλογή της μαλοτήρας από την φύση και μετά αρχίζουν ένα – ένα τα στάδια επεξεργασίας μέχρι την τελική της μορφή:
“Πηγαίνουν στα χωράφια που είναι η μαλοτήρα, κόβουνε όσο χρειάζεται και μετά πηγαίνουν στο εργοστάσιο. Το βάζουν να βράσει και μόλις βράσει, βάζουν μέσα το χυμό ρόδι και το μέλι που χρειάζεται και μετά εμφιαλώνεται κι είναι έτοιμο προς κατανάλωση.”
Με το πέρασμα του χρόνου ο κόσμος έχει αρχίζει να το μαθαίνει και να το εντάσσει στα αγαπημένα του ροφήματα. Οπότε – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Πετρακάκης – υπάρχουν στάνταρ μαγαζιά που προμηθεύει με το περιζήτητο κρητικό τσάι.
“Εγώ κατά κύριο λόγο προμηθεύω τα μαγαζιά στις περιοχές και τα χωριά του Αποκόρωνα. Σε κάθε μαγαζί παρουσιάζουν πλέον την ίδια ανοδική ζήτηση. Γιατί βλέπουν το καινούργιο προϊόν ότι είναι ντόπιο, τους αρέσει και το ζητάνε.”
Στην παραδοσιακή ιατρική, αυτό το φυτό που είναι και το Κρητικό τσάι του βουνού (Sideritis syriaca), γνωστό ως “μαλοτήρα“, έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από το άγχος, την πρόληψη κρυολογημάτων και την ενίσχυση της γενικότερης ευεξίας.
Έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα της μαλοτήρας μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση από τις πεπτικές διαταραχές και να βελτιώσει την υγεία του αναπνευστικού συστήματος.
Και αυτό εξηγεί και τα μηνύματα από ανθρώπους από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από την Αμερική που έχει δεχτεί ο Αλέξανδρος:
“Με έχουν πάρει από την Αθήνα και μου είχανε πει μπράβο για την ιδέα μας. Μας προέτρεψαν να την συνεχίσουμε και να μην την αφήσουμε. Εκτός Ελλάδος, ο επόμενος που με πήρε ήταν από την Αμερική, ο οποίος είχε έρθει στο χωριό και το δοκίμασε και μου είπε να επιμείνω γιατί το προϊόν είναι πολύ καλό και έχει πάρα πολύ μέλλον.”
-
ΚΡΉΤΗ11 ώρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο1 ημέρα πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ