Διαφήμιση

Ρέθυμνο

«Μάχη γιγάντων» για το θρόνο του Ρεθύμνου – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Η διαδοχή στο θρόνο του Ρεθύμνου είναι πλέον το κυρίαρχο εκκλησιαστικό ζήτημα που απασχολεί τους κληρικούς και το ποίμνιο της τοπικής εκκλησίας μετά την προαγωγή του έως πρότινος Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο οποίος από την περασμένη Τρίτη είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Και ενώ οι διαδικασίες για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης βρίσκονται σε εξέλιξη και η ενθρόνιση του θα γίνει έως τον προσεχή Φεβρουάριο, η τοπική κοινωνία μπαίνει σε διαδικασία αναμονής έως ότου ο νέος Αρχιεπίσκοπος καλέσει την πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για την πλήρωση της κενής θέσης του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, προβλέπει να μην μένει σε χηρεία μια επισκοπική επαρχία παραπάνω από 40 ημέρες. Ωστόσο, και στο παρελθόν έχουμε δει να καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις, κυρίως, όταν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της επιλογής ενός νέου Μητροπολίτη.

Το Ρέθυμνο καμαρώνει και βροντοφωνάζει σύσσωμο: «ΆΞΙΟΣ!»

Τέτοιο παράδειγμα έχουμε όταν ο θρόνος του Ρεθύμνου έμεινε κενός από το 1968 – οπότε παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος Αποστολάκης – έως το 1970, οπότε μετά από έντονο παρασκήνιο εξελέγη ο Μητροπολίτης Τίτος Συλιγαρδάκης. Πιο πρόσφατα για την εκλογή του Ρεθύμνης Ανθίμου το 1996, προηγήθηκαν δέκα μήνες σφοδρών συγκρούσεων και έντονων αντιπαραθέσεων που είχαν φτάσει να αποτελούν σχεδόν καθημερινό θέμα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών λόγω του διχασμού που υπήρχε στους Κρήτες ιεράρχες για το ποιος έπρεπε να είναι ο διάδοχος του Μακαριστού Θεοδώρου Τζεδάκη.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το Ρέθυμνο έως το Πάσχα θα έχει νέο ποιμενάρχη. Εφόσον, υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην επιλογή του προσώπου, ενδεχομένως να έχουμε καθυστερήσεις. Το να «πάει το παιχνίδι στις καθυστερήσεις» είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο…

Ποιος θα είναι ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Πολλά σενάρια είχαν συζητηθεί στο παρασκήνιο για το ζήτημα της διαδοχής του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στον τοπικό θρόνο και αφού εκείνος κατασταθεί στο Ηράκλειο. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει να εξελίσσεται στην πράξη η πρώτη εκδοχή εξελίξεων, που ήθελε να μην εκλέγεται στο Τριπρόσωπο ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάνου κ. Ανδρέας, να εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ακολούθως να εκλέγεται διάδοχος του Ευγενίου στο Ρέθυμνο ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος Ξενάκης.

Βεβαίως, στην πορεία των εξελίξεων, το όνομα του Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού Λιονάκη, κυριάρχησε στα «εκκλησιαστικά πηγαδάκια» και φαίνεται πως αυτό έχει ιδιαίτερη βάση και εδράζεται σε γερά θεμέλια.

Οι δύο Επίσκοποι βρίσκονται στο προσκήνιο της επικείμενης εκλογής αν και δεν λείπουν οι φωνές που λένε πως ίσως είναι μια ευκαιρία να εκλεγεί ένας νέος Αρχιμανδρίτης του Ρεθύμνου, με τα βλέμματα να πέφτουν στον επιστάτη της Μονής Αγίου Παύλου Γάλλου π. Άνθιμο Μαντζουράνη και στον Ηγούμενο της Μονής Αττάλης – Μπαλί π. Παρθένιο Καλυβιανάκη, ο οποίος και το 2010 είχε εκλέγει στο Τριπρόσωπο για την διαδοχή του Μακαριστού Ανθίμου. Εάν εκλεγεί Αρχιμανδρίτης, ο Παρθένιος Καλυβιανάκης είναι η προσωπικότητα που στις καρδιές του κόσμου, κυριαρχεί ως επικρατέστερος όλων.

Το προφίλ των δύο επισκόπων

Ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, διακρίνεται για την ευρυμάθεια του, γίνεται αμέσως συμπαθής στον κόσμο, είναι ιδιαίτερα μορφωμένος και έχει προσφέρει πολλές και καλές υπηρεσίες στην λειτουργία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης αλλά και της Αρχιεπισκοπής στο Ηράκλειο. Ο κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου στις 3 Νοεμβρίου 1979. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον Ιανουάριο του 2005 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Μακάριο, σημερινό Μητροπολίτη Γορτύνης & Αρκαδίας, και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσού Ευγένιο, νεοεκλεγέντα σήμερα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας Της Επαρχιακής Συνόδου Της Εκκλησίας Της Κρήτης, αφού πρώτα είχε υπηρετήσει τη σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως.

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Ως επίσκοπος βοηθά τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης στα ποιμαντικά και λειτουργικά του καθήκοντα, ενώ παραμένει Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου.

Ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός Λιονάκης επίσης έχει ιδιαίτερα φιλολαϊκό προφίλ και στα Χανιά τον αγαπούν πολύ. Θεωρείται εργατικός και τον διακρίνουν οργανωτικά χαρίσματα και αρχοντιά. Ως Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο αναστηλωτικό έργο που προκαλεί θαυμασμό.

Ο κατά κόσμον Νικόλαος Λιονάκης γεννήθηκε στο χωριό Πλατανιάς Χανίων στις 7 Ιανουαρίου 1979. Σπούδασε τη Θεολογία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης και ακολούθως στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Το 2007 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγιάς Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος. Το 2011 διορίστηκε Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκωρώνου. Στις 15 Δεκεμβρίου 2019 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος της Κωνσταντινούπολης τιτουλάριος Επίσκοπος Δορυλαίου, Βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Συνεχίζει να είναι Πρωτοσυγκελεύων στην Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου καθώς και Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων Χανίων.

Στον κατάλογο των υποψηφίων

Ο κατάλογος των Αρχιμανδριτών προς Αρχιερατία στην Εκκλησία της Κρήτης είναι μακρύς και περιλαμβάνει δεκάδες ονόματα. Στον κατάλογο αυτό από το Ρέθυμνο είναι εγγεγραμμένοι, άρα και εν δυνάμει υποψήφιοι, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων π. Αθανάσιος Καραχάλιος καθώς και οι Αρχιμανδρίτες της ίδιας Μητροπόλεως πατέρες Φιλόθεος Κουκουναράς και Αγαθάγγελος Κουμής. Από την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εγγεγραμμένοι προς Αρχιερατία είναι οι Αρχιμανδρίτες π. Παρθένιος Καλυβιανάκης, Ηγούμενος της Ι.Μ. Αττάλης – Μπαλί, ο π. Μύρων Καλαϊτζής πρώην Ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου και ο π. Άνθιμος Ματζουράνης πρώην Πρωτοσύγκελος και Επιστάτης στο Μετόχι Αγίου Παύλου  της Μονής Αρκαδίου στου Γάλλου.

Στο μεταξύ και από άλλους νομούς υπάρχουν Αρχιμανδρίτες, οι οποίοι φαίνεται πως ενδιαφέρονται για τον τοπικό θρόνο. Το όνομα του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Μεθόδιου Βερνιδάκη δεν πρέπει να αγνοείται όπως και άλλων εν δυνάμει υποψηφίων, όπως ο Ηγούμενος της Μονής Επανωσήφη Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου και ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Τίτος Ταμπακάκης.

Βεβαίως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης έχει την διακριτική ευχέρεια, πριν την εκλογή νέου Μητροπολίτη να ανοίξει την διαδικασία νέων εγγραφών στον εν λόγω κατάλογο, για τον οποίο οι προϋποθέσεις εγγραφής είναι ο υποψήφιος να έχει πτυχίο θεολογίας ή Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής τουλάχιστον από 5ετίας και να είναι κληρικός της Εκκλησίας της Κρήτης τουλάχιστον για δέκα χρόνια. Εννοείται δε, πως πρέπει να έχει συμπληρώσει ηλικία 35 ετών.

Πάντα δε, θα πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε Επίσκοπος ή Μητροπολίτης του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι δυνατόν να δηλώσει υποψήφιος για μια κενή θέση Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Κρήτης.

Πηγή: Μανούδος Κλάδος | rethemnosnews
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version