Ο πλούτος του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου | ΦΩΤΟ
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Δημοσιεύτηκε
6 έτη πριν
στις
Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του Ρεθύμνου βρίσκεται στη Παλιά Πόλη και στεγάζεται στη κατοικία της οικογένειας Clodio, αρχοντικό της βυζαντινής περιόδου. Διαθέτει 6 αίθουσες εκθεμάτων, 2 στο ισόγειο και 4 στον πρώτο όροφο. Αρχικά, προσφέρει μια σύντομη ενημέρωση στους επισκέπτες του σχετικά με το ιστορικό παρελθόν του νησιού, καλύπτοντας όλες τις ιστορικές περιόδους. Η πρώτη αίθουσα του ισογείου περιλαμβάνει νομίσματα από την αρχαιότητα έως και τα νεότερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ρωμαϊκής περιόδου, της βυζαντινής και της ενετοκρατίας.
Παραθέτει πληροφορίες για τις σημαντικότερες πολιτικές φιγούρες του τόπου. Τη πρωτοκαθεδρία ανάμεσά τους έχει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος σημάδεψε γενικότερα την ιστορία της Ελλάδας. Ακόμα, περιέχει τη κρητική σημαία της ελληνικής επανάστασης, αλλά και του Μετοχίου ξεχωριστά που αποτέλεσε λάβαρο στην επανάσταση του 1897 για τους ντόπιους. Δε θα μπορούσε, βέβαια, να μη γίνει αναφορά στο Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το Νομό Ρεθύμνου. Τη προσοχή των επισκεπτών σίγουρα θα τραβήξουν οι παραδοσιακές στολές του νησιού. Άξια θαυμασμού είναι η δεύτερη αίθουσα του ίδιου ορόφου. Φιλοξενεί έναν αναπαραστατικό χώρο της αγοράς του προηγούμενου αιώνα. Ο τρόπος που είναι δομημένη η αίθουσα με τις παλιές πόρτες και τα εργαλεία των χειρονακτών μας μεταφέρουν στα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Εκεί, οι μεγάλοι ανακαλούν μνήμες από τα νεανικά τους χρόνια και οι νέοι μορφώνονται όσον αφορά το πρόσφατο παρελθόν. Προβάλει επαγγέλματα που σήμερα έχουν εκλείψει λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και της μηχανικής. Κάποια από αυτά είναι του σαγματοποιού, του χαλκουργού και του υποδηματοποιού.
Το καφενείο είναι χώρος κοινωνικότητας και πληροφόρησης εδώ και αρκετούς αιώνες. Αν και σήμερα έχει χάσει τη παραδοσιακή σημασία του, σε κάποια μικρά χωριά ενδέχεται κάποιος να συναντήσει το γραφικό καφενείο στη πλατεία του χωριού. Το χαρακτηριστικότερο, ίσως, επάγγελμα των προηγούμενων δεκαετιών είναι αυτό του μαχαιροποιού, μιας και η Κρήτη φημίζεται για τα μαχαίρια με τις ανάγλυφες μαντινάδες. Στον πρώτο όροφο μπορεί κανείς να δει περισσότερο αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κυρίως χειροποίητα. Τα υφαντά και τα κεντητά σε συνδυασμό με τον αργαλειό που κοσμεί τη κεντρική αίθουσα είναι δείγματα της αρχοντιάς και της νοικοκυροσύνης των γυναικών εκείνης της περιόδου. Μέχρι σήμερα στα παραδοσιακά σπίτια της Κρήτης αυτά στολίζουν τα έπιπλά τους. Στην ίδια αίθουσα υπάρχει μια μεγάλη συλλογή από ρολόγια τοποθετημένα μέσα σε μπαούλα με βυζαντινά ανάγλυφα.
Επίσης, σημαντικά είναι τα πήλινα αγγεία, σε διάφορα μεγέθη, που χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες. Τα χειροποίητα καλάθια που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι κάτοικοι της υπαίθρου δεν παραλείπονται. Ενδείξεις υπάρχουν πως οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου ασχολούνταν με τη παραγωγή μεταξιού. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου είναι η μακέτα του νερόμυλου, καθώς και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία του. Συνεισέφεραν μεγάλη αρωγή στο επάγγελμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου.
Οι νερόμυλοι σήμερα είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε έχουν αναπαλαιωθεί και αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο. Εκτός από τα πλούσια εκθέματα που διαθέτει, προσφέρει κατά τη χειμερινή περίοδο εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε τα μικρά παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους και τη παράδοση. Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της πόλης είναι ένας χώρος καλά οργανωμένος που επιτρέπει στον επισκέπτη να μεταφερθεί στο κλίμα και τον τρόπο ζωής του 20ου αιώνα.
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.