Μα καλά; Τι είναι αυτό που κάνει το Ρεθυμνιώτικο κρασί να το θέλουν όλοι και να παρουσιάζει τόση ραγδαία ζήτηση στην αγορά;
Ο Στέλιος Κλάδος μεγάλωσε μέσα στο οινοποιείο από μικρό παιδάκι, 10 χρονών. Αυτό βρίσκεται στην περιοχή της Σκεπαστής, όπου το κλίμα και το υπέδαφος παρέχουν μια πολυμορφία στο οινικό αποτέλεσμα που εμφιαλώνεται.
Βέβαια ο Στέλιος ως χημικός από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Οινολογία και Marketing» στο Πανεπιστήμιο της Πιατσέντζα και εμπειρία από την περίοδο που εργάστηκε σε οινοποιεία στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας, δεν σταματά να… ψάχνει αυτό το κάτι που κάνει το Ρεθυμνιώτικο κρασί να το λατρεύουν άπαντες και να παρουσιάζει ραγδαία ζήτηση στην αγορά!
Η ιστορία πρώτα από όλα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αν υπάρχει μια ιστορία πίσω από μια πόλη όπως είναι το Ρέθυμνο που φτιάχνει κρασί, τότε η φήμη προχωρά από στόμα σε στόμα με ταχύτητα: “Γνωρίζουμε ότι στο Μοναστηράκι στο Αμάρι γινόταν παραγωγή κρασιού πριν χιλιάδες χρόνια. Σαν Κρήτη έχουμε 11 πιστοποιημένες γηγενείς ποικιλίες. Σαν Ρέθυμνο έχουμε το Βιδιανό, λευκή ποικιλία. Άλλα ο πιο σοβαρός παράγοντας είναι η ιδιαίτερη μορφολογία που έχει το Ρέθυμνο: δηλαδή οι αμπελώνες που είναι κοντά στην θάλασσα, οι αμπελώνες ανάμεσα σε λόφους και οι αμπελώνες πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο, κοντά στα βουνά. Όταν αυτό στο τέλος γίνεται ένα χαρμάνι πριν εμφιαλωθεί το κρασί, παίρνουμε ένα αποτέλεσμα πιο πολύπλοκο”, αναφέρει ο ίδιος στο Daynight.gr.
Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες, ο Στέλιος Κλάδος μάς εξηγεί ποιες είναι οι πιο περιζήτητες.
“Οι ποικιλίες μας, που είναι οι πιο διαδεδομένες, είναι οι ντόπιες όπως το Βιδιανό, το Μοσχάτο Σπίνας, το Κοτσιφάλι, το Λιάτικο και το Ασύρτικο. Εμείς συμμετέχουμε σε εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Πριν μερικές εβδομάδες ήμασταν στην Αθήνα στην έκθεση ΟΙΝΟΤΙΚΑ, που διοργανώνεται από τους οινοποιούς της Κρήτης. Κι έχουμε και παρουσία σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, είτε άμεση είτε έμμεση μέσω των αντιπροσώπων μας.”
Στο ερώτημα ποια είναι τα στοιχεία που μέσα από την δική του εμπειρία έχει διαπιστώσει ότι καθιστούν το κρασί του Ρεθύμνου ασυναγώνιστο, η απάντηση είναι άμεση:
“Η χωρική οινοποίηση αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο που κάνει το Ρεθυμνιώτικο κρασί να ξεχωρίζει. Κάθε σπίτι έχει ένα αμπέλι. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και τα πιο κρίσιμα στοιχεία :
- Γνώση- εμπειρία- σκληρή δουλειά
- Τα πολλά ταξίδια σε οινοπαραγωγικές χώρες και η γευστική δοκιμή οίνων από τον υπόλοιπο κόσμο
- Υπομονή γιατί ξεκινάμε τον Γενάρη τα κλαδέματα, τρύγο τον Σεπτέμβρη και μπορεί να περάσουν και δυο και τρία χρόνια για να βγάλουμε τα κρασιά στην αγορά
- Στο οινοποιείο μας μέσα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και υγρασίες έτσι ώστε τα κρασιά να βρουν το κατάλληλο περιβάλλον και να ωριμάσουν για να δείξουν όλο τον πλούτο, που μπορούν να προσφέρουν.
Εξάλλου ο οινοτουρισμός που κάνουμε βοηθάει πάρα πολύ, γιατί δεχόμαστε χιλιάδες επισκέψεις στο οινοποιείο μας κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε σε άμεση επαφή και να γνωρίζουν όλοι από κοντά τον τρόπο που παράγονται τα κρασιά μας.”
Η πληροφορία ότι ένα Ρεθυμνιώτικο οινοποιείο εξάγει σε 9 χώρες αυτόματα αποδεικνύει την πραγματικότητα για την ποιότητα του ρεθυμνιώτικου κρασιού αλλά και για το πόσο «μετράει» στην διεθνή αγορά που το ζητάει. Ο Στέλιος Κλάδος επισημαίνει: “Η περίοδος των γιορτών είναι πολύ καλή όσον αφορά τις εξαγωγές. Εμείς εξάγουμε σε 9 χώρες: Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλνδία, Νορβηγία, ΗΠΑ και Καναδά. Το 2018 μάλιστα το Ρέθυμνο έγινε η Πανευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του Κρασιού. Αυτό δεν το έχει καταφέρει καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας, ούτε οι πιο ονομαστές για την παραγωγή του, όπως είναι η Σαντορίνη”
Τέλος, ο Στέλιος Κλάδος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος του κρασιού έχει και μια ανθρώπινη πλευρά που κουβαλά ιστορίες, μαρτυρίες και μνήμες. Αυτό του προσδίδει αξία ανεκτίμητη: “Όταν ξεκίνησε το οινοποιείο το 1997, εγώ ήμουν 10 χρονών. Κι επειδή ήταν κάτω από το σπίτι μας, εγώ ήμουν μέσα σε καθημερινή βάση. Και σιγά σιγά αυτό έγινε βίωμα! Γιατί το κρασί ανέκαθεν ήταν πάντα μια παρέα, μια κοινωνικοποίηση!”
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ1 ημέρα πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Γιατί η πόλη του Ρεθύμνου έχει γεμίσει με δεκάδες μικρά καφέ;