Ρέθυμνο
ΡΕΘΥΜΝΟ: Μπήκαμε στο θρυλικό μαγαζί του Παπαλεξάκη που φτιάχνει λύρες! | ΦΩΤΟ
*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.com.gr
Στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην οδό Δημακοπούλου κάθε επισκέπτης παρατηρεί ένα ξεχωριστό μαγαζί που τραβάει την προσοχή του. Όσο μικρό κι αν είναι, η παραδοσιακή κρητική μελωδία που βγαίνει από το οργανοποιείο της οικογένειας Παπαλεξάκη γίνεται το αγαπημένο άκουσμα των περαστικών ντόπιων, αλλά και των ξένων που κάνουν περιήγηση στην πόλη. Ένα παραδοσιακό επάγγελμα που δεν θα σβήσει ποτέ στον τόπο μας στο πέρασμα των χρόνων.
Βρέθηκα στο κατάστημα και θαμπώθηκα από τις λύρες που έχουν παρασκευαστεί με μεράκι και εμπειρία πρώτα από τον Γιώργο Παπαλεξάκη κι έπειτα από τους γιους του Νίκο και Γιώργο που με αγάπη συνεχίζουν αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα.
Η ιστορία της οικογένειας Παπαλεξάκη
Ο κύριος Γιώργος σαν πρωτομάστορας και με 40 χρόνια εμπειρίας στην παρασκευή κρητικών παραδοσιακών μουσικών οργάνων, μού έδωσε μια γεύση από το πως παρασκευάζεται μια λύρα, η οποία άλλωστε δείχνει να έχει γίνει η καλύτερη… διαφήμιση για την οικογένεια Παπαλεξάκη. Μη ξεχνάμε πως δική τους ήταν η λύρα που συνόδευσε την παρουσία της Έλενας Παπαρίζου στην Eurovision και της χάρισε την πρωτιά με το τραγούδι “My Number One”, ενώ μια άλλη μια κοσμοπολίτικη λύρα τους, έχει φτάσει να στολίζει το σπίτι του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα!
Επιπλέον, πολλοί παλιοί και νέοι τραγουδοποιοί και οργανοπαίχτες έχουν τιμήσει και τιμηθεί από την οικογένεια Παπαλεξάκη δημιουργώντας μουσική που αφήνει ιστορία, όπως ο μπάρμπα-Γιάννης Μαρκογιαννάκης (Μαρκογιάννης) που δυστυχώς έφυγε πρόσφατα, ο Ροδάμανθος, οι Ψαραντώνηδες, ο Σηφογιωργάκης και άλλοι πολλοί, πάντοτε με το λαϊκό σύμβολο της πέρδικας να συντροφεύει τις λύρες τους. Αρκετοί είναι αυτοί που αρέσκονται απλώς σε μια επίσκεψη στο οργανοποιείο, άσημοι και διάσημοι όπως ο κύριος Αλέξης Κωστάλας που επισκέπτεται συχνά την πόλη.
Κάθε καλλιτέχνης όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπαλεξάκης έχει το δικό του στυλ στα όργανα που δημιουργεί, όπως φυσικά και το δικό του σχέδιο που τον χαρακτηρίζει ως δημιουργό του οργάνου.
Η οικογένεια Παπαλεξάκη έχει διαλέξει την πέρδικα ως δικό της σύμβολο στις λύρες, διότι κελαηδάει στην πραγματικότητα, πέρα από το ότι το σχήμα της έχει ταιριάξει απόλυτα στο σχήμα της λύρας.
Ο Γιώργος Παπαλεξάκης δείχνει στο φακό μας το πώς ξεκινάει το αρχικό στάδιο μιας λύρας: από το σκάφος, το καπάκι έως και τη γραβάτα – γλώσσα με τα στολίσματα της!
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ένα κομμάτι ξύλο θέλει πολλή υπομονή για να πάρει σιγά σιγά μορφή με ειδικό ξύσιμο και τεχνική και πολλά στάδια μέχρι την τελειοποίησή του.
Ο τεχνίτης έχει πολύ καλή γνώστη στο πως θα φτιάξει ακριβώς το σκάφος και το καπάκι πριν κλείσουν για να πάρουν την τελική μορφή, μιας και αν κλείσουν δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αλλαγές.
Στο τέλος το σημαντικότερο είναι να δοκιμαστεί ο ήχος. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόλαυση του δημιουργού: να δοκιμάσει το όργανο που έφτιαξε με τόση υπομονή και μεράκι!
*Μπείτε στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Γιατί η πόλη του Ρεθύμνου έχει γεμίσει με δεκάδες μικρά καφέ;