Ρέθυμνο
«Η Τήνος της Κρήτης»: Εκατοντάδες πιστοί θα ανέβουν και φέτος με τα πόδια στην Παναγιά Μυριοκεφάλων! | BINTEO
Tο μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία των Μυριοκεφάλων εορτάζεται αύριο, Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου, στα νοτιοδυτικά του Νομού Ρεθύμνης και οι πιστοί χριστιανοί για την καθιερωμένη πεζοπορία-προσκύνημα, είναι ήδη εκατοντάδες!
Το σπουδαίο πανηγύρι ξεχωρίζει όχι μόνο για τις όμορφες, παραδοσιακές εικόνες που συναντάει κανείς στο χωριό Μυριοκέφαλα, αλλά κυρίως για την συγκινητική προσπάθεια αμέτρητων πιστών που από την προηγούμενη ημέρα και φυσικά ανήμερα πεζοπορούν από τις γύρω περιοχές μέχρι εκεί.
Οι ομάδες πεζών που ακολουθούν τον εθνικό δρόμο προς την Επισκοπή μένουν αφοσιωμένοι στον στόχο τους παρά την κούραση, υποστηρίζουν έμπρακτα το ξεχωριστό αυτό έθιμο και βεβαίως εκφράζουν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την βαθιά τους πίστη στην Παναγία.
Όπως και αν το εκλάβει κάποιος, είναι ένα θέαμα που συγκινεί και δικαιολογημένα έχει προσδώσει στην ιερά μονή Μυριοκεφάλων τον χαρακτηρισμό η «Τήνος της Κρήτης».
Η ιερά μονή λοιπόν με την τεράστια ιστορία, η οποία φθάνει μέχρι τις αρχές του 11ου αιώνα, στις 8 Σεπτεμβρίου πανηγυρίζει και μαζί της όλη η γύρω περιοχή. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, αφοσιωμένοι πιστοί και άλλοι που δεν έχουν ταχτική εκκλησιαστική ζωή, όλοι ακολουθούν τον δρόμο της Παναγίας και αναμένουν την πολύτιμη βοήθεια της στις καθημερινές δυσκολίες.
Τέλος, είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι επισκέπτες από το Ρέθυμνο, τα Χανιά ακόμη και το Ηράκλειο που πήγαν με Ι.Χ. για πρώτη φορά στο Πανηγύρι, αλλά τις επόμενες χρονιές έδωσαν υπόσχεση να διανύσουν την απόσταση με πεζοπορία. Σε πείσμα των δυσκολιών και για χάρη της πίστης και του προσωπικού κινήτρου, έγιναν και εκείνοι πεζοπόροι-προσκυνητές της Παναγιάς των Μυριοκεφάλων!
Μην χάσετε την ευκαιρία και ανηφορίστε προς το γραφικό, ορεινό χωριό Μυριοκέφαλα. Είμαστε σίγουροι πως θα ζήσετε πολύ όμορφες στιγμές ευλάβειας, παράδοσης και βεβαίως διασκέδασης με κρητική μουσική και εκλεκτά ντόπια εδέσματα!
Δείτε το βίντεο από προγενέστερη ανάβαση της συντάκτριας του Daynight.gr, Μαριάννας Τζιράκη, στα Μυριοκέφαλα:
Λίγα λόγια για την Παναγία στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου
Τα Μυριοκέφαλα βρίσκονται 33 χλμ νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, στις παρυφές του όρους Κρυονερίτης. Χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρα προσφέρει μια μοναδική θέα προς τη μεγάλη κοιλάδα της Ασή Γωνιάς.
Τα Μυριοκέφαλα κατοικούνταν από το 10ο αιώνα μ. Χ. Για το όνομα του χωριού ακούγονται δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρεται στις σφαγές των Χριστιανών επί Τουρκοκρατίας, «όταν οι Τούρκοι έκοψαν τα κεφάλια πολλών Χριστιανών, μύρια κεφάλια…».
Η άλλη εκδοχή έχει σχέση με τη μορφολογία του εδάφους που περιβάλλει το χωριό. Αναρίθμητα «κεφάλια», δηλαδή λόφοι και κορφές.
Η περιοχή εδώ μαζί με την επαρχία Σφακίων παρέμεινε απρόσβλητη από την αραβική, φραγκική και τουρκική επίδραση. Ιδιαίτερα την εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν σημείο συνάντησης των επαναστατών.
Η ιστορία της Μονής
Ο Ιερός ναός της Παναγίας των Μυριοκεφάλων βρίσκεται μέσα στο χωριό και είναι μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες του νομού Ρεθύμνης. Πρόκειται για το καθολικό της άλλοτε – μη σωζόμενης σήμερα – μονής Μυριοκεφάλων, που έχτισε στις αρχές του 11ου αιώνα ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος ή Ερημίτης. Ο λόγιος μοναχός έδρασε στην περιοχή της δυτικής Κρήτης κατά τα τέλη του 10ου και το πρώτο μισό του 11ου αιώνα. Μάλιστα το χωριό έχει μια πηγή, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση δημιουργήθηκε από το χέρι του όταν ακούμπησε το έδαφος και άρχισε ν’ αναβλύζει νερό από τα πέντε σημεία που άγγιξαν τα δάκτυλά του. Το νερό αυτό θεωρείται αγίασμα.
Ο μοναχός ίδρυσε συνολικά εννέα μονές στην περιοχή των σημερινών νομών Ρεθύμνου και Χανίων. Το σπουδαιότερο από τα ιδρύματα του, που αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά προσκυνήματα της Κρήτης, είναι η Μονή της Παναγίας στα Μυριοκέφαλα, στην οποία μετά το θάνατό του αφιέρωσε όλα τα άλλα ιδρύματά του. Σε επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, γύρω στα 1030 φρόντισε για την εξασφάλιση αυτοκρατορικών και πατριαρχικών προνομίων και έφερε κατά την επιστροφή του στην Κρήτη εικόνες χειρόγραφα και άλλα πολυτελή κειμήλια.
Το μοναστήρι που λειτουργούσε σε όλη τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας και της τουρκοκρατίας ατόνησε από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Αναδείχθηκε σε σημαντικό προσκύνημα τόσο από την ιερότητα του χώρου όσο και από την ευλάβεια των χριστιανών στη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Αντιφωνήτριας.
Η εικόνα της Παναγίας Αντιφωνήτριας
Η παράδοση αναφέρει ότι μια μέρα ο Ιωάννης ο Ξένος περνούσε από την περιοχή και ένας τεράστιος ακανθώδης θάμνος του έκλεινε τον δρόμο. Για να μπορέσει να περάσει έβαλε φωτιά για να τον κάψει, αλλά μέσα από τις φλόγες άκουσε μια φωνή «Εδώ Είμαι!». Έσβησε τη φωτιά και βρήκε την κρυμμένη εικόνα της Παναγίας.
Στο σημείο αυτό ο Ιωάννης ίδρυσε την μονή της Παναγίας, την οποία ονόμασε Αντιφωνήτρια. Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι αυτή η εικόνα είναι που φυλάσσεται στη μονή σήμερα, αν κι έχει διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη εικόνα έχει φιλοτεχνηθεί πολύ αργότερα, τον 18ο αιώνα.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.