Ρέθυμνο
«Αργοπεθαίνουν» Πλακιάς και Αγία Γαλήνη…
Άκρως αποθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τα νότια του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το 90% των ξενοδοχείων και των λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων, δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν. Οι ακυρώσεις είναι πάρα πολλές! Το θέαμα από τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα είναι αποκαρδιωτικό: Ερημιά και ξεραΐλα!
Εργαζόμενοι και επαγγελματίες δεν θέλουν και δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που τους συμβαίνει. Τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας…
Το πρόβλημα είναι τεράστιο και στην εστίαση: Ποιες άραγε ταβέρνες θα καταφέρουν να ανοίξουν;
Στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα έσοδα έχουν μειωθεί από 40 έως και 60% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης ζητά – μέσω του Cretalive – περαιτέρω διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τους παραπάνω εξωτερικούς χώρους που θα πρέπει και θα μπορεί να παραχωρήσει ο Δήμος στους επαγγελματίες της εστίασης.
“Ακόμη περιμένουμε το προεδρικό διάταγμα για τις παραλίες” σημειώνει ο κ. Ταταράκης. “Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε ναυαγοσώστες και αυτό είναι ένα επιπρόσθετο, μεγάλο έξοδο για εμάς”. “Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα” παρατηρεί ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, με την ευχή “να σωθεί τουλάχιστον το 2021”.
“Μούδιασμα, ανασφάλεια και αβεβαιότητα”
Στην Αγία Γαλήνη, που είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους προορισμούς με σταθερούς και επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, επικρατεί … παγωμάρα.
“Τα μαγαζιά ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν. Περιμέναμε ότι θα είναι μία καλύτερη σεζόν εφέτος, και ήρθαν τα πάνω κάτω! Ο κόσμος είναι μουδιασμένος. Υπάρχει ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Δίνεται η αίσθηση ότι δεν θα ανοίξουν ξενοδοχεία” δηλώνει στο Cretalive ο κ. Μανώλης Φουντιδάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.
Ο ίδιος επικοινωνεί συχνά με τουρίστες από το εξωτερικό, που επισκέπτονται την περιοχή του 2-3 φορές το χρόνο.
“Λαμβάνουμε μηνύματα από ξένους. Κάποιοι Γερμανοί μού είπαν ότι μέσα Ιουλίου θα ανοίξουν οι πτήσεις τους”.
Οι εργαζόμενοι ζουν τη δική τους αγωνία. Πώς θα επιβιώσουν;
Αρκετά τοπικά καταστήματα εξακολουθούν και προετοιμάζονται, μήπως και κάτι αλλάξει στο τέλος. “Όλα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Ευχόμαστε να δουλέψουμε έστω κάποιους μήνες. Να βγάλουμε τα έξοδα της συντήρησής μας και του χειμώνα και να προετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά” προσθέτει ο κ. Φουντιδάκης.
“Ο κόσμος δεν θέλει να πιστέψει αυτό που συμβαίνει!”
Στον Πλακιά και πέριξ αυτού, τα πάντα έχουν… νεκρώσει.
“Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οι ακυρώσεις είναι πάρα πολλές. Μας έχει κυριεύσει ο φόβος και η ανασφάλεια. Οι πελάτες δεν μπορούν να έρθουν. Κι εμείς δεν ξέρουμε τι μέτρα πρέπει να παρθούν. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά, ανησυχούμε και γιε εμάς αλλά και για τους πελάτες. Αλλά και να ανοίξουν τα μαγαζιά, δεν υπάρχει κόσμος. Οι εργαζόμενοι από την άλλη ζουν με την αβεβαιότητα. Ούτε έσοδα έχουν, ούτε ένσημα συμπληρώνουν για να μπουν στο ταμείο τον χειμώνα”, λέει η κ. Μαρία Καλαϊτζιδάκη, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μύρθιου.
“Ο κόσμος δεν θέλει να πιστέψει αυτό που συμβαίνει!” επισημαίνει ο κ. Γιάννης Ξερουδάκης, πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Σελλιών.
“Όλοι είμαστε στην αναμονή. Ετοιμάζονται οι άνθρωποι και περιμένουν να ανοίξουν. Ελπίζουν να κινηθεί λίγο ο τουρισμός. Αν πάντως τραβήξει κι άλλο αυτή η κατάσταση, μετά το Σεπτέμβριο θα έρθουν πολύ δύσκολες μέρες!”.
Ο κ. Ξερουδάκης μας δίνει μια εικόνα από το (όχι και τόσο) μακρινό παρελθόν: Προ πανδημίας στον Πλακιά, πάνω από 1.000 άτομα απασχολούνταν στην οικοδομή! (σε ανακαινίσεις και κατασκευές τουριστικών επιχειρήσεων).
“Μετά σταμάτησαν όλα απότομα”… και ήρθε η ερημιά!
Ο κ. Ξερουδάκης κάνει διάφορες εικασίες: “Η σεζόν θα είναι πάρα πολύ μικρή. Ίσως να δουλέψουν μικρές επιχειρήσεις”. Κανείς – ούτε και ο ίδιος φυσικά – παίρνει όρκο για το τι θα συμβεί στο τέλος.
“Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμή μας, όλοι έμμεσα ή άμεσα από αυτόν ζούμε” συμπληρώνει.
Ναυάγιο…
Και πράγματι, με την κατάρρευση της πιο βαριάς βιομηχανίας μας, η μπάλα… παίρνει κι άλλες επαγγελματικές ομάδες που εξαρτώνται από αυτήν – γιατί όλα είναι αλυσίδα στην οικονομία!
Οι κτηνοτρόφοι κι άλλοι ενασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα, πώς θα βγάλουν τα προς το ζην, με τις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία κλειστά;
Και το προσωπικό, που έρχεται ακόμα κι από άλλες περιοχές της Ελλάδος, για να δουλέψει σεζόν στην Κρήτη, τι θα κάνει; Σκεφτείτε σε μία οικογένεια και οι σύζυγοι να εργάζονται αμφότεροι στον τουριστικό τομέα.
Τα νερά του Λιβυκού (ή του νότιου κρητικού πελάγους αν προτιμάτε) ζεσταίνουν σιγά σιγά, καθώς καλοκαιριάζει. Όμως, τα καραβάκια που πραγματοποιήσαν πλωτά δρομολόγια, από τον Πλακιά προς την παραλία του Πρέβελη ή και το Λουτρό Σφακίων, δεν μπήκαν καν… στη θάλασσα! Βούλιαξαν χωρίς να… βουλιάξουν! Ναυάγιο, κανονικό, για όλους…
Πηγή: cretalive
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.