Ρέθυμνο
Ο «Ρεθεμνιώτης» το σκέφτεται: Να βάλει το σπίτι στο Airbnb ή να ψάξει φοιτητή;
Οι μισθώσεις κατοικιών μέσω Airbnb καταγράφουν αλματώδη αύξηση όχι μόνο στο Ρεθυμνάκι μας αλλά σε όλη τη χώρα. Αλλά και στον πλανήτη να πούμε δεν πέφτουμε έξω. Όλο και περισσότεροι εκτιμούν πως η ενοικίαση ενός σπιτιού σε τουρίστες είναι προτιμότερη από τη μακροχρόνια μίσθωση.
Ειδικά σε τουριστικές περιοχές, πολλοί φεύγουν από τα σπίτια τους, το καλοκαίρι, άλλοι νοικιάζουν εξοχικά αλλά και σπίτια σε χωριά μερικών δεκάδων κατοίκων.
Γράφει «Ο Ρεθεμνιώτης» για το Daynight.gr
Την ίδια ώρα η αναζήτηση στέγης για φοιτητές αλλά και οικογένειες που αναζητούν σπίτια κοντά στα 100 τετραγωνικά είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Τελικά είναι καλή επένδυση η ενοικίαση μέσω Airbnb και τι πρέπει να λογαριάσει κάποιος πριν αποφασίσει; Σίγουρα η απάντηση δεν δίνεται εύκολα με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.
Αρχικά κάποιος θα πρέπει να υπολογίσει την απώλεια των εσόδων από τη μακροχρόνια μίσθωση και την εξοικονόμηση χρημάτων από νερό, ηλεκτρικό και internet, αφού πλέον δεν μπορείς να νοικιάσεις ένα σπίτι σε τουρισμό αν δεν παρέχεις τα βασικά.
Σε περιοχές όπου τα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση έχουν εξαφανιστεί τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί. Βλέπετε ο νόμος προσφοράς και ζήτησης είναι αμείλικτος.
Μετά θα πρέπει να σκεφτεί πού βρίσκεται το ακίνητο. Αν η θάλασσα είναι εύκολα προσβάσιμη, αν υπάρχουν αξιοθέατα κοντά, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καφετέρειες κ.α. Αν είναι σε βολική περιοχή θα πρέπει να δει την τιμή. Μία απλή ματιά σε γειτονικά ακίνητα μέσω γνωστών ιστοσελίδων θα του δώσει ένα εύρος τιμής που θα πρέπει να ανταγωνιστεί.
Πόσες μέρες θα νοικιάζει το ακίνητο; Ας βάλει χαμηλά για αρχή το σπίτι αφού μεγάλες μονάδες στοχεύουν σε 100 διανυκτερεύσεις και πάνω και οι μικρότερες κοντά σε αυτό το νούμερο.
Μία γκαρσονιέρα που νοικιάζεται σε φοιτητή προς 300 ευρώ, έχει ετήσιο έσοδο 3.600 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης έχει επίσης όφελος το νερό που το πληρώνει ο φοιτητής και το ρεύμα, ενώ αποφεύγει και το internet, δεν έχει να πληρώσει ουσιαστικά τίποτα πλην το φόρο. Άρα γλιτώνει τουλάχιστον 300 ευρώ το χρόνο με τα οποία μάλλον πληρώνει το φόρο ή είναι κοντά.
Αν τώρα νοικιάσει το δωμάτιο στον τουρισμό θα πρέπει να προσμετρήσει στην τιμή που θα χρεώσει: Το ρεύμα, το νερό το internet, την καθαριότητα που περιλαμβάνει από πλύσιμο σεντονιών έως απορρυπαντικά. Επιπλέον έχει εργατοώρες, για να περιμένει τον πελάτη, για την καθαριότητα κ.α.
Αυτές οι εργατοώρες πρέπει να πληρωθούν και να συνυπολογίσει ο υποψήφιος ότι μπορεί να χάσει και κάποιες μέρες από τον προσωπικό χρόνο που έχει να ξεσκάσει (μπάνια στη θάλασσα, βόλτες κ.τ.) Γιατί υπάρχει η περίπτωση ο πελάτης να σου πει πως θα έρθει το πρωί και να έρθει το απόγευμα.
Τα ξενοδοχεία τα έχουν λύσει αυτά τα θέματα γι΄αυτό και δε νοικιάζουν ένα δωμάτιο αλλά πολλά.
Άρα θα πρέπει να έχει έσοδα τουλάχιστον 4.200 ευρώ για να μην έχει ζημιά σε σύγκριση με το αν νοίκιαζε σε φοιτητή.
Αν πάει για 90 μέρες η τιμή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 ευρώ.
Επομένως, ζυγίστε καλά τα δεδομένα πριν αποφασίσετε…
Την καλημέρα μας!
Διαβάστε εδώ περισσότερες σκέψεις από τον Ρεθεμνιώτη
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε