Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Ο εμίρης του Άμπου Ντάμπι «διασώζει» ενδημικά φυτά του Ψηλορείτη!

φυτά
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Έργο για τη διατήρηση του μοναδικού πληθυσμού του φυτού Horstrissea dolinicola στην κεντρική Κρήτη το οποίο βρίσκεται και ενδημεί σε μία μικρή και πολύ συγκεκριμένη περιοχή στην τοποθεσία «Πετραδολάκια» του Δήμου Ανωγείων στον Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 1500 μέτρων, ξεκινάει εκ νέου, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στα Χανιά με χρηματοδότηση του από το Ταμείο του Πρίγκιπα του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι.

Το Horstrissea dolinicola είναι ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως κρισίμως απειλούμενο σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της φύσης IUCN και θεωρείται επίσης ένα από τα 50 πιο απειλούμενα φυτά στα νησιά της Μεσογείου. Το είδος θεωρείται σημαντικό και μοναδικό καθώς είναι ένα από τα λίγα ενδημικά είδη της χλωρίδας της Ελλάδας. Η Μεσογειακή Μονάδα Διατήρησης Φυτών (MPCU) του MAICh συνέβαλε στη μελέτη και συντήρηση του φυτού από το 2000. Οι σπόροι του φυτού αποθηκεύονται στην Τράπεζα Σπόρων του MAICh και έχει μελετηθεί η αναπαραγωγική βιολογία του. Η Μονάδα του ΜΑΙΧ το MPCU εφάρμοσε δράσεις διατήρησης για την ενίσχυση του πληθυσμού στο φυσικό του περιβάλλον στο πλαίσιο του έργου CARE-MEDIFLORA, χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα MAVA (2016-2019).

 

 

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια του έργου με δράσεις προστασίας του Horstrissea dolinicola, το Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών Mohamed bin Zayed (MbZ) αποδεχόμενο πρόταση της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ ενέκρινε χρηματοδότηση, προκειμένου να συνεχιστούν οι δράσεις διατήρησής του φυτού έως το 2022. Πρόκειται για το Ταμείο του Πρίγκιπα του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι Mohamed bin Zayed των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις σε έργα για την προστασία των πιο απειλούμενων ειδών στον κόσμο. Το Ταμείο χαρακτηρίζεται ως μια καινοτόμος φιλανθρωπία των Ηνωμένων Πολιτειών Αραβικά Εμιράτα που παρέχουν μικρές επιχορηγήσεις. https://www.speciesconservation.org/

Στις προσπάθειες διάσωσης του συγκεκριμένου φυτού, έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς στο Ρέθυμνο, τη Δημοτική Αρχή και τους τοπικούς βοσκούς, στα ορεινά του Ψηλορείτη και στα Ανώγεια, οι οποίοι συμφώνησαν όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ότι αυτό το μοναδικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής πρέπει να προστατευτεί και να οριοθετηθούν και οργανωθούν με βάση τις προσπάθειες προστασίας και διάσωσης του φυτού, κάποιες μονάδες ζωϊκού κεφαλαίου. Παράλληλα υπάρχει ήδη συνεργασία και με τη διεύθυνση δασών Ρεθύμνου, η οποία, με το ΜΑΑΙΧ θα συνεχισθεί σύμφωνα με το έργο και τη νέα χρηματοδότηση από το Ταμείο Διατήρησης Ειδών Mohamed bin Zayed μέχρι και το 2022.

Στους στόχους του έργου διατήρησης και προστασίας του συγκεκριμένου φυτού εντάσσονται: “Η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική του πληθυσμού, δηλαδή πώς και γιατί το μέγεθος του πληθυσμού αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε δράση διατήρησης και μπορούν να συλλεχθούν μέσω μακροχρόνιας παρακολούθησης του πληθυσμού. Η βελτίωση της γνώσης σχετικά με το μέγεθος του πληθυσμού και τη γεωγραφική κατανομή. Αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό ενός προγράμματος διατήρησης ειδών και τη διαχείριση τοποθεσιών. Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξαφάνισης των φυτών μέσω δράσεων αύξησης του μεγέθους του πληθυσμού, για παράδειγμα με τη φύτευση νέων ατόμων καθώς κι η μελέτη των επιπτώσεων της βόσκησης στο μέγεθος του πληθυσμού, καθώς είναι απαραίτητο για τυχόν αποφάσεις διαχείρισης που σχετίζονται με γεωργικές δραστηριότητες στην περιοχή”.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ