Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Ανησυχία από τις απανωτές διαδικτυακές και τηλεφωνικές απάτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το τελευταίο διάστημα στο Ρέθυμνο το φαινόμενο της εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών είτε μέσω διαδικτύου, είτε ακόμα και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη χαθεί σημαντικά χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από ελάχιστα έως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Το φαινόμενο στο Ρέθυμνο βρίσκεται σε έξαρση κυρίως το τελευταίο εξάμηνο, με τις αστυνομικές αρχές του νομού να είναι  επί ποδός, καθώς κατά μέσο όρο δύο με τρεις πολίτες την ημέρα φαίνεται να καταφεύγουν στην αστυνομία για να καταγγείλουν περιπτώσεις εξαπάτησης και να ζητήσουν βοήθεια.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του neakriti.gr, οι δεκάδες Ρεθυμνιώτες που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν την βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. είτε εξαπατήθηκαν μέσω διαδικτύου στην προσπάθεια τους να αγοράσουν κάποια προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές, είτε έκαναν το λάθος και εμπιστεύτηκαν «απρόσωπες» και εκ του αποτελέσματος ανύπαρκτες εταιρίες, που υπόσχονταν να τους εξασφαλίσουν κέρδη.

Και στις δύο περιπτώσεις οι Ρεθυμνιώτες που έπεσαν θύματα απάτης είναι όλων των ηλικιών, από νεαρούς εφήβους που ήθελαν να αγοράσουν ένα κινητό τηλέφωνο για παράδειγμα και επαγγελματίες που πείστηκαν πως θα διπλασίαζαν το κεφάλαιο τους, έως και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Βάσει σχεδίου η δράση των απατεώνων

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι επιτήδειοι που έχουν ως στόχο να παραπλανήσουν τους πολίτες με σκοπό το κέρδος, δρουν γρήγορα και μεθοδικά βάσει σχεδίου κυρίως μέσω διαδικτύου, κάνοντας χρήση ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι φαίνεται να «συστήνονται» -κυρίως με e-mail που αποστέλλουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των πολιτών- ως επενδυτικές ή χρηματιστηριακές εταιρίες με έδρα κατά βάση κάποια χώρα του εξωτερικού, υποσχόμενοι στους ανυποψίαστους πολίτες ότι εάν τους εμπιστευτούν τα χρήματά τους, τότε σύντομα θα τα πολλαπλασιάσουν.

Σε αυτή την κατηγορία αρκετοί είναι οι Ρεθυμνιώτες που «τσίμπησαν» το «δόλωμα» και πλέον είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς όχι να αυξάνονται, αλλά να μειώνονται και στην ακόμα χειρότερη περίπτωση να αδειάζουν. 

Και σε αυτή την κατηγορία, δεκάδες είναι οι Ρεθυμνιώτες, που έπεσαν θύματα απάτης, καθώς τηλεφώνησαν και προχώρησαν σε αγορές κάποιων προϊόντων, τα οποία όμως είτε δεν παρέλαβαν ποτέ, παρά το ότι είχαν καταθέσει τα χρήματα, είτε τα προϊόντα που τους εστάλησαν η αξία τους δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού ήταν κατά πολύ μικρότερη.

Ρεθυμνιώτης «έσωσε» την τελευταία στιγμή τις αποταμιεύσεις του

Μέγιστη εντύπωση ωστόσο, έχει προκαλέσει στις αστυνομικές αρχές του Ρεθύμνου η καταγγελία ενός Ρεθυμνιώτη, ο οποίος χωρίς να κάνει το παραμικρό από όσα περιγράφονται παραπάνω, κινδύνευσε να χάσει τις αποταμιεύσεις του.

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος αυτός φέρεται να ισχυρίζεται ότι ουδέποτε τηλεφώνησε ή έστω έκανε ένα «κλικ» μέσω διαδικτύου για να αγοράσει οποιοδήποτε προϊόν και παρόλα αυτά λαχτάρισε όταν του εστάλη ένα μήνυμα από την τράπεζα που είχε τις καταθέσεις του, ενημερώνοντας τον για μια τραπεζική συναλλαγή που μόλις είχε πραγματοποιήσει.

Ο ίδιος διατηρώντας πρωτίστως την ψυχραιμία του και γνωρίζοντας καλά πως εκείνη την ημέρα δεν είχε προχωρήσει σε καμία τραπεζική συναλλαγή, κατάφερε και «μπλόκαρε» τον τραπεζικό του λογαριασμό πριν αυτός αδειάσει. 

Η υπόθεση αυτή ερευνάται ενδελεχώς από την ΕΛ.ΑΣ. στο Ρέθυμνο, ενώ ο ίδιος φέρεται να έχει συνομιλίες και με τραπεζικά στελέχη ώστε να του εξηγήσουν τι συνέβη.

Σύσταση της ΕΛ.ΑΣ. στους πολίτες

Οι αστυνομικές αρχές του Ρεθύμνου που καθημερινά γίνονται αποδέκτες τέτοιου είδους καταγγελιών, έχουν καταφέρει κάποιες από αυτές να τις εξιχνιάσουν, σε συνεργασία με αστυνομικές υπηρεσίες από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όμως συνεχώς ο αριθμός αυτών των καταγγελιών αυξάνεται.

Το μήνυμα ωστόσο που στέλνει η ΕΛ.ΑΣ. προς τους πολίτες μέσω ανακοινώσεων που κατά καιρούς δημοσιοποιεί, είναι να παραμένουν συνεχώς υποψιασμένοι και ποτέ να μην εμπιστεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα (και τα οικονομικά τους στοιχεία) σε κανένα και κυρίως σε διαδικτυακές πλατφόρμες.  

Σύμφωνα με το neakriti, στις περιπτώσεις δε που επιθυμούν να κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου, τους καλούν να ελέγχουν πρωτίστως την ύπαρξη και την αξιοπιστία της εταιρίας από την οποία θέλουν να αγοράσουν κάποιο προϊόν και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν τα χρήματά τους για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή τους.

Βεβαίως, αυτό που επισημαίνουν είναι πως σε περίπτωση που κάτι τους κινήσει υποψίες, να σπεύσουν έγκαιρα στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ώστε να προλάβουν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ