Διαφήμιση

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Η “λίμνη του κροκόδειλου” και το μοναδικό φαράγγι του Αγίου Αντωνίου | ΦΩΤΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στην καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου και στο φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στην λίμνη των Ποταμών που σχηματίζεται από το φράγμα του Αμαρίου, κατέγραψε μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα ο Παύλος Μπουζάκης

Ανάμεσα στον επιβλητικό Ψηλορείτη και το όρος Κέδρος απλώνεται μια κατάρρυτη και κατάφυτη κοιλάδα, έξω από τις τουριστικές οδούς. Στο γλυκό, γαλήνιο Αμάρι διασώζεται ανθεκτική κι αλώβητη η αυθεντική κρητική «ψυχή».

Εδώ βρίσκεται μια νεαρή σε ηλικία τεχνητή λίμνη, που κατασκευάστηκε μόλις το 2009, όταν εγκαινιάστηκε και το ομώνυμο φράγμα. Η λίμνη βρίσκεται στην εύφορη κοιλάδα του Αμαρίου και συμπληρώνει αρμονικά το τοπίο.Μέσα από μια καταπληκτική διαδρομή με το καταπράσινο τοπίο περνάμε μια παλιά, ψηλή γέφυρα που «στεφανώνει» το φαράγγι και φτάνουμε στο νέο φράγμα των Ποταμών και την τεχνητή λίμνη. Γύρω από την λίμνη έχει δημιουργηθεί ένα νέο οδικό δίκτυο το οποίο δεν έχει καταγραφεί ακόμα σε πολλούς χάρτες και ίσως δεν έχει αποκτήσει ακόμη την κατάλληλη σήμανση σε μερικά σημεία. Οπότε οδηγάμε αργά και προσεκτικά.

Μπροστά μας απλώνεται ένα εξόχως γραφικό τοπίο και κάπως ασυνήθιστο για την Κρήτη: οι βουνοκορφές και οι πλαγιές του Ψηλορείτη και του Κέδρου να καθρεφτίζονται στα νερά μιας λίμνης, μιας μεγάλης λίμνης στην Κρήτη! Πιο μεγάλη από τη λίμνη του Κουρνά.

Το φράγμα των Ποταμών είναι ένα σπουδαίο τεχνικό έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009. Τα συναρπαστικά τοπία που βλέπουμε δημιουργήθηκαν όταν πλημμύρισε η κοιλάδα των Ποταμών και δημιουργήθηκε η μεγάλη τεχνητή λίμνη.

Το φράγμα βρίσκεται στην βόρεια είσοδο της κοιλάδας του Αμαρίου και συγκεντρώνει νερά μεγάλων χειμάρρων που πηγάζουν από τον Κέδρο, τον Ψηλορείτη και το Βρύσινα (όλα τους βουνά!).

Υπάρχει μια σχεδόν κυκλική διαδρομή που θα σας χαρίσει εικόνες πανέμορφες, καθώς η πυκνή βλάστηση κατηφορίζει και χάνεται μες στο βαθύ νερό και οι βουνοκορφές καθρεφτίζονται στην ήσυχη επιφάνεια της λίμνης μέσα από την οποία ξεπηδούν συχνά οι κορυφές των μεγάλων δέντρων του δάσους που κατακλύστηκε. Κάπου εδώ ζούσε και ο διάσημος κροκόδειλος της Κρήτης…

Τον Ιούλιο του 2014, το φράγμα ήρθε στο προσκήνιο, όταν δύο πυροσβέστες εντόπισαν κροκόδειλο μήκους 2μ, που προφανώς απελευθέρωσε κάποιος ασυνείδητος που τον είχε στο σπίτι του. Για την απομάκρυνσή του κινητοποιήθηκαν διάφοροι φορείς, που δεν κατάφεραν να τον πιάσουν ποτέ. Ωστόσο, ο κροκόδειλος Σήφης, όπως τον ονόμασαν, απεβίωσε το Μάρτιο του 2015 μετά από ένα πολύ κρύο χειμώνα.

Η τελική μας “αποστολή”, το Φαράγγι της Πατσού ή του Αγίου Αντωνίου.
Άγρια ομορφιά και καταπράσινο περιβάλλον-αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου. Μία ιδανική εξόρμηση για όμορφες αναμνήσεις από τη μοναδική φύση της Κρήτης.

Το φαράγγι της Πατσού είναι μια τέλεια διαδρομή, ικανή να ερεθίσει το νου, την καρδιά και το σώμα λόγω των αρχαιολογικών έλξεων που εντάσσονται σε ένα υπέροχο φυσικό φόντο, και λόγω της συνεχούς πρόκλησης που θέτει στον πεζοπόρο που θέλει να το κατακτήσει.
Διασχίζοντας την λίμνη κυκλικά, μια ένδειξη προαναγγέλλει το “Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου” και τα “Ερείπια του Αγίου Αντωνίου”. Παρκάρουμε σε ένα πλάτωμα κάτω από τη σκιά μιας βελανιδιάς. Μια ογκώδης ξύλινη κατασκευή αναγγέλλει την είσοδο στο φαράγγι, μια απλή καγκελόπορτα μας κατευθύνει σε ένα μονοπάτι που ανηφορίζει ελαφρά προστατευμένο από μια ξύλινη περίφραξη.

Η υποβλητικότητα του χώρου ανακαλεί ορισμένες ρομαντικές γκραβούρες γερμανών ζωγράφων του χίλια οκτακόσια: μια ανοικτή ευρύχωρη πλαγιά, κατάφυτη από έξοχα φυλλώδη πλατάνια που καταλήγει στα γαργαριστά νερά μιας ρεματιάς. Πρόσφατα δημιουργήθηκαν αναβαθμίδες με παγκάκια για να απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες το πανόραμα, ενώ στις περιοχές για πικ-νικ, ξύλινα τραπέζια και ένα αυτοσχέδιο μπάρμπεκιου βρίσκονται κοντά σε μια παλιά πηγή δίπλα στο ρεύμα του ποταμού. Πιο ψηλά σκαμμένη κάτω από το γκρεμό, βρίσκεται μια τεράστια σπηλιά που φιλοξενεί την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και δίπλα, σε μια βραχώδη προεξοχή, υπήρχε ο βωμός του παγανιστικού ιερού.

Η εκκλησούλα είναι καρφωμένη κάτω από τον βράχο και πριν από την είσοδο, στοιβαγμένες σε μια γωνιά βρίσκονται μερικές πατερίτσες και άλλα τάματα, μεταλλικές πλάκες που αναπαριστούν μέλη του ανθρώπινου σώματος, ένα μπράτσο, μια γάμπα, ένα κεφάλι. Στο εσωτερικό του, ένας και μοναδικός χώρος μαυρισμένος από τον καπνό των κεριών, δίπλα στις εικόνες του Αγίου, υπάρχουν απλά χαρτάκια, όπου όχι μόνο στα ελληνικά, είναι γραμμένες παρακλήσεις για να παρασχεθεί ή χάρη ή ευχαριστίες από εκείνους που την έλαβαν.

Σε όλο το φαράγγι κυριαρχεί μια μόνιμη δροσιά, αφού τα μεγάλα πλατάνια και η πλούσια βλάστηση επιτρέπουν σε ελάχιστες ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν στο εσωτερικό του φαραγγιού!

Η διέλευση του φαραγγιού διαρκεί περίπου μια ώρα. Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τα σπάνια είδη φυτών, την πλούσια βλάστηση και τις αναβλύζουσες πηγές που θα συναντήσει κατά το μήκος του φαραγγιού και ως την έξοδο του, στο φράγμα των ποταμών.

Το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου αποτελεί μία όαση και ένα μέρος που ομορφαίνει το νομό του Ρεθύμνου και όλη την Κρήτη!

 Πηγή: zarpanews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version