Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

ΡΕΘΥΜΝΟ: Πώς θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος πλημμύρας στην πόλη μας;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Το 3ο συμμετοχικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με σκοπό να γίνει σωστή διαχείριση των πλημμυρικών κινδύνων με την ενεργή συμμετοχή των αρμόδιων φορέων για ένα από κοινού ένα σχέδιο δράσης διαχείρισης πλημμυρικού στο Ρέθυμνο.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη

Το Εργαστήριο Υδρολογίας & Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση που αποτελεί συνέχεια των δύο προηγούμενων συμμετοχικών εργαστηρίων του ερευνητικού έργου PEARL.


Το ερευνητικό έργο έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2014 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2017. Εκπρόσωποι των δομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας συμμετείχαν ενεργά «Προετοιμάζοντας τις παράκτιες κοινωνίες για την έγκαιρη αντιμετώπιση ακραίων υδρο-μετεωρολογικών φαινομένων» στο Ρέθυμνο.

Στην εκδήλωση έγινε επίδειξη των τεχνολογικών εργαλείων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιου του έργου Pearl, αλλά και των δυνατοτήτων χρήσης τους από την τοπική αυτοδιοίκηση και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου για την περιοχή μελέτης του Ρεθύμνου.

Τα εργαλεία αφορούν ένα καινοτόμο μεθοδολογικό πλαίσιο για την καλύτερη κατανόηση όλων των μηχανισμών πλημμύρας, καθώς και η χρήση προσομοιώσεων της πλημμύρας συμπεριλαμβάνοντας υδρολογικές και υδραυλικές αναλύσεις καθώς και αναλύσεις φαινομένων κυματικής αναρρίχησης και υπερπήδησης.

Στις δηλώσεις του ο Χρήστος Μακρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανέφερε ότι: “Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετέχει εδώ και κάποια χρόνια στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά την προστασία πόλεων κοντά στη θάλασσα από πλημμύρες τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα όσα έγιναν στο Ρέθυμνο, που μπορώ να πω ότι ήταν η καλύτερη περίπτωση του προγράμματος γιατί ασχολήθηκε και το Πολυτεχνείο αλλά και ο κόσμος του Ρεθύμνου που μας βοήθησε σε πληροφορίες και δεδομένα και κάναμε πάρα πολύ δουλειά για την ανάλυση του πλημμυρικού κινδύνου και τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου. Έχουμε αναπτύξει διάφορα πράγματα για το Ρέθυμνο. Ένα πολύ σημαντικό που κάναμε είναι ότι χρησιμοποιήσαμε εξελιγμένα μοντέλα προσομοίωσης για να δούμε πως εξελίσσεται ο πλημμυρικός κίνδυνος στον χρόνο κάτω από διάφορα σενάρια, ποιες περιοχές είναι ευαίσθητες σε πλημμύρες, τι θα γινόταν αν άλλαζε το κλίμα, αν θα τροποποιεί το πρόβλημα το πλημμυρικό ή όχι, αν είναι επαρκής η πλημμυρική προστασία και τα μέτρα ως έχουν, αν θα άλλαζαν οι κλιματικές συνθήκες.
Εν τω μεταξύ εξελίσσεται η αστικοποίηση και εξετάζουμε και αυτό το σενάριο. Έχουμε προσομοιώσει την υπάρχουσα υποδομή και έχουμε προσομοιώσει και στοιχεία της προστασίας του Ρεθύμνου, όπως το δίκτυο όμβριων, το οποίο έχουμε εντάξει στους υπολογισμούς μας. Άρα, οι αναλύσεις και τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων αφορούν όλο το Ρέθυμνο και δημιουργούμε χάρτες πλημμυρικού κινδύνου πολύ πιο αναλυτικούς από αυτούς που φτιάχνει η πολιτεία για τις πλημμύρες. Εμείς κάναμε δουλειά στοχευμένη και ξέρουμε πως η πόλη θα αντιμετωπίζει τα πλημμυρικά επεισόδια και οι φορείς μπορούν να δουν που θα εστιάσουν τις δράσεις τους, καθώς όλο το υλικό είναι διαθέσιμο και μάλιστα μέσα από εργαλεία που έχουμε αναπτύξει θα μπορούν οι φορείς να τα δουν να τα συζητήσουν μεταξύ τους και να αναλάβουν δράση”.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στους πλυμμηρικούς κινδύνους σχολιάζοντας ότι: “Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυστυχώς είναι σε έξαρση πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της συμπεριφοράς του ανθρώπου προς το περιβάλλον. Το Ρέθυμνο αντιμετωπίζει θέμα στα ανατολικά προάστεια και έχει να κάνει περισσότερο με τη μορφολογία των περιοχών αυτών. Η υπόλοιπη πόλη εκτός της παλιάς πόλης, που υπάρχουν διάφορα τοπικά θέματα, δεν διατρέχει κινδύνους“.

Παράλληλα, τονίζει ότι: “Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν διατρέχουμε ιδιαίτερους κινδύνους διότι αυτή την περίοδο καθημερινά μας απασχολεί στην επικαιρότητα, ενώ το γεγονός των ακραίων καιρικών φαινομένων δημιουργούν προβλήματα σε περιουσίες και ενίοτε σε ανθρώπινες ζωές. Με τη βοήθεια των εργαστηρίων θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Η αλήθεια όμως είναι, ότι η επενέργεια του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον είναι πολλές φορές καταστροφική και δεν σεβόμαστε τα ρέματα, τους ποταμούς και τη λογική της φύσης. Αυτό είναι κάτι που θα το πληρώσουμε και που έρχεται ως κίνδυνος, γιαυτό ακριβώς το λόγο μέσα από αυτές τις εμπειρίες και την επιστημονική έρευνα θα μπορούμε να φτιάξουμε τον οπλισμό της πόλης και του Δήμου μας για τα επόμενα στάδια που λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι και πολλές φορές απρόβλεπτα”.

Παρόλα τα προβλήματα που φαίνεται να προκύπτουν κατά διαστήματα σε κάποιες περιοχές του Ρεθύμνου ο Χρήστος Μακρόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο Ρέθυμνο γενικώς. Το κομμάτι που σχετίζεται με την απορροή όμβριων έχει αντιμετωπιστεί. Ωστόσο εξελίσσονται νέες γειτονιές, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα διότι η πόλη εξελίσσεται, άρα εξελίσσεται ο κίνδυνος και το κλίμα αλλάζει και πρέπει να συνεχίζουμε να προστατευόμαστε. Επίσης χρειάζεται μια ευαισθητοποίηση του κόσμου. Στο Ρέθυμνο  υπάρχει αλλά πρέπει να συνεχιστεί για να διατηρήσουμε τα έργα που υπάρχουν. Με άλλα λόγια να καθαρίζουμε τα ρέματα, να είμαστε σίγουροι ότι τα δίκτυα απορροής είναι καθαρά και όλα αυτά πρέπει να γίνουν συνείδηση σε όλους”.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ