Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Τι ισχύει τελικά με τα κινητά των παιδιών στο σχολείο – Δύο διευθυντές απαντούν στο Daynight.gr

κινητά σχολεία
Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Εμείς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν δεσμοφύλακες, δηλαδή συνέχεια να είμαστε πάνω από το κεφάλι των παιδιών»

Οι πιο πολλοί από εσάς πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι από το νέο σχολικό έτος δεν θα μπορεί το παιδί σας να έχει το κινητό τηλέφωνο έξω από την σχολική τσάντα, καθώς επίσης και ότι προβλέπεται μονοήμερη αποβολή στους μαθητές που το έχουν σε εμφανές σημείο.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή κατά τη διάρκεια της προσέλευσης ή αποχώρησης ότι ο/η μαθητής/τρια μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί με οποιοδήποτε τρόπο εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, τότε ο Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ζητά άμεσα από τον/τη μαθητή/τρια να απενεργοποιήσει τη συσκευή και να την παραδώσει, καλώντας τους γονείς του.

Γράφει ο Παντελής Σπυριδάκης για το Daynight.gr

Σε λίγες ημέρες το σχολικό κουδούνι χτυπάει και στο Ρέθυμνο και η αναστάτωση είναι μεγάλη. Τόσο για τους καθηγητές Γυμνασίου και του Λυκείου, όσο και για τους γονείς που δεν ξέρουν τι θα γίνει τελικά άμα τα παιδιά ανοίξουν τα κινητά τους στα σχολεία. Για το θέμα αυτό, απάντησε στο Daynight.gr  ο Μιχάλης Φωτάκης Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.

-Ποια είναι η εικόνα που επικρατεί στο δικό σας Γυμνάσιο συγκεκριμένα μέχρι τώρα;

Το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουμε την οδηγία, κάτι το οποίο βέβαια και τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλο βαθμό το κάναμε.

– Θα παίρνετε στις τάξεις τα κινητά στο ξεκίνημα του μαθήματος και θα τα μαζεύετε;

Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν διάθεση να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τα παιδιά. Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να καταλάβουν τα παιδιά ότι το κινητό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ούτε την ώρα του μαθήματος ούτε στο διάλειμμα, αλλά θα πρέπει να μένει στην τσάντα.

-Στις περιπτώσεις των παιδιών που θα συνεχίζουν να το βγάζουν έξω μαζί τους και να μην συμμορφώνονται, τι θα ισχύσει;

Ακόμα και οι ζωηροί μαθητές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα υπάρχουν περιθώρια. Από την άλλη κι εμείς θα πρέπει να τους εξηγήσουμε μερικά πράγματα. Οι ποινές θα υπάρχουν από την αρχή. Αλλά θα έχουν διαβάθμιση.

-Αριθμητικά το δικό σας το σχολείο πόσους μαθητές έχει;

-Γύρω στους 350 μαθητές και 40 – 45 εκπαιδευτικούς.

-Και στο Ρέθυμνο υπάρχει ιστορικό με τα παιδιά που τραβούν βίντεο μέσα στο σχολείο και το ανεβάζουν στο Tik Tok;

Εχουμε περιστατικά ακόμα και μέσα στα σχολεία που η χρήση κινητών δημιουργεί πρόβλημα. Το σημαντικότερο είναι η προσέγγιση που θα γίνει στα παιδιά και να μπορέσουν να καταλάβουν πόσο κακό τους κάνει αυτή η παράλογη χρήση. Ακόμα πιο έντονο φαίνεται να είναι το πρόβλημα στα Λύκεια, όπου η συνήθεια των μαθητών να έχουν διαρκώς στα χέρια το κινητό τους… περιπλέκει περισσότερο την εφαρμογή του μέτρου.

Και αυτό μας το αναλύει από την δική του πλευρά ο Μιχάλης Λαμπαθάκης, Διευθυντής του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου

-Στο δικό σας το Λύκειο πόσοι συνολικά μαθητές υπάρχουν και πόσοι καθηγητές

Έχουμε περίπου 350 μαθητές και 30 με 40 καθηγητές.

– Στην προετοιμασία για το άνοιγμα, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;

Τα κινητά τηλέφωνα είναι μια δύσκολη πραγματικότητα στα Λύκεια. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στο κομμάτι μεταξύ των μαθητών. Αυτό που θέλουμε είναι να μην υπάρχουν βιντεοσκοπήσεις και καταστάσεις που δεν έχουν σεβασμό στην χρήση του.

-Οι καθηγητές του δικού σας Λυκείου εκφράζουν ενστάσεις ή δεύτερες σκέψεις;

Εμείς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν δεσμοφύλακες, δηλαδή συνέχεια να είμαστε πάνω από το κεφάλι των παιδιών και να τους πιέζουμε με την ποινή. Πρέπει να καταλάβουν οι μαθητές ότι τα κινητά τηλέφωνα θα μένουν στην τσάντα, για να μπορεί το μάθημα να γίνεται χωρίς διασπάσεις.

Ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου, Μιχάλης Λαμπαθάκης

– Θεωρείτε ότι θα εφαρμοστεί τελικά ή μπορεί αυτό να προκαλέσει και γονεϊκές παρεμβάσεις;

Το κατά πόσο θα εφαρμοστεί αυτό εξαρτάται από τον κάθε Σύλλογο των Καθηγητών και την αποφασιστικότητα που έχει για να διασώσει την κοινότητα του και να την κάνει να λειτουργεί με όμορφο τρόπο.

– Κι εάν παρόλα αυτά υπάρξουν μαθητές που θα επιμείνουν κόντρα στον καινούργιο κανόνα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το κινητό;

Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση – όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις – τότε ναι δυστυχώς θα εφαρμόσουμε την ποινή… Εάν το παιδί χρησιμοποιεί το κινητό με λάθος τρόπο, θα αναγκαστούμε να το πάρουμε από τα χέρια του και να ενημερώσουμε τους γονείς του.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ