Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Σε επιφυλακή το νοσοκομείο Ρεθύμνου – Εντοπίστηκε ασθενής με τον μύκητα Candida Auris

Ρέθυμνο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά την εμφάνιση του μύκητα Candida Auris σε ασθενή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Όπως έγινε γνωστό, το νοσηλευτικό ίδρυμα βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ και ακολουθεί ειδικά πρωτόκολλα, αφού ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται στις ΜΕΘ και προσβάλει ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ή ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας προκαλώντας τους σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Χαράλαμπος Μαρκάκης, σε σχέση με την εμφάνιση του μύκητα Candida Auris στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Σε δηλώσεις του στον 9,80 fm και στον Σταύρο Ρακιντζή, αφού διευκρίνισε ότι ενώ ο συγκεκριμένος μύκητας ανησυχεί τους ειδικούς, οι πολίτες δεν υπάρχει λόγος ν’ αναστατώνονται, καθώς εντοπίζεται αποκλειστικά εντός νοσοκομειακών μονάδων.

Ο κ. Μαρκάκης αναφερόμενος στην ύπαρξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είπε   μεταξύ άλλων: «Ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουμε με τους ασθενείς πού νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι η ύπαρξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και η παρουσία πολυανθεκτικών μικροβίων. Εκτός από τους μύκητες, που πάντα υπήρχαν στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα μικρόβια, που κάποιες φορές είναι και ο λόγος που καταλήγουν οι ασθενείς».

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα μικρόβια αυτά υπήρχαν και υπάρχουν στις εντατικές μονάδες. Ειδικά τώρα με τον Covid οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και κάθονται πάρα πολύ καιρό στη ΜΕΘ, μετατρέπονται σε «πρόσφορο έδαφος» για να αναπτυχθεί αυτός ο μύκητας ο οποίος προσβάλλει κυρίως ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Μιλώντας ο ίδιος για τον Candida Auris τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του, που είδε αυτό το στέλεχος το οποίο ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα, από την οποία καθημερινά εμφανίζονται στελέχη. Ο μύκητας είναι σπάνιος, αλλά αν βρεθεί στον κατάλληλο χώρο με ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος. Το ανησυχητικό με το συγκεκριμένο μύκητα είναι ότι είναι πολύ ανθεκτικός και δεν τον πιάνουν τα αντιμυκητιακά φάρμακα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκάκης: «Ο μύκητας συνδέεται με μακροχρόνια ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και παίρνουν πολλά αντιβιοτικά. Γι’ αυτό συνδέεται και με τους ασθενείς Covid, καθώς περνούν πολύ καιρό στην ΜΕΘ και παίρνουν αντιβιοτικά. Τώρα με τον Covid τα αντιβιοτικά στη μονάδα αυξήθηκαν πάρα πολύ και οι ασθενείς με κορονοϊό χρειάζεται να μείνουν στις ΜΕΘ τουλάχιστον ένα με δύο μήνες».

Ωστόσο, ο Candida Auris που προσέβαλε έναν υπερήλικα ασθενή της ΜΕΘ στο Ρέθυμνο, αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά. Ο ασθενής συνεχίζει να είναι στην εντατική αλλά η υγεία του πάει προς το καλύτερο.

Ο κ. Μαρκάκης ωστόσο δεν έκρυψε ότι ο εντοπισμός του νέου στελέχους τον ανησύχησε. «Ανησυχήσαμε πάρα πολύ όταν είδαμε το καινούργιο στέλεχος ήταν κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αν επικρατήσει θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν ο μύκητας αρχίσει να ενδημεί θα έχουμε μεγάλη θνητότητα σε ασθενείς που μπαίνουν στην εντατική.» Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Ρέθυμνο υπογράμμισε επίσης: «Όταν ο μύκητας φτάνει στο σημείο να μπει στο αίμα τότε η κατάσταση είναι πολύ βαριά».

Κλείνοντας, ο ίδιος ανέφερε ότι ο γιατρός της εντατικής από ασθενή σε ασθενή αλλάζει όλα τα στοιχεία όπως γάντια μάσκες κτλ, ενώ ότι όταν αποχωρεί ασθενής, το κρεβάτι απολυμαίνεται με αντιμικροβιακά και χλώριο και καθαρίζεται μέχρι και η τελευταία του βίδα».

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον μύκητα

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΟΔΥ σχετικά με τον μύκητα Candida Auris που εντοπίζεται αποκλειστικά εντός νοσοκομειακών μονάδων. Μεταξύ άλλων εξήγησε τι ακριβώς είναι ο συγκεκριμένος μύκητας, αλλά και κατά πόσο επικίνδυνος ενδέχεται να είναι στους ασθενείς.

Στην ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως «Η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον)», ενώ επισημαίνει πως «έχει ήδη ξεκινήσει καταγραφή των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Τι είναι ο Candida Auris

Ο Candida Auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία και οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).

Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του Νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν τω συνόλω, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η επιτήρηση για Candida Auris στα νοσοκομεία της χώρας

Ο ΕΟΔΥ ως ο αρμόδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας, έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida Auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων. Η διερεύνηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida Auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατο ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας (1665/07-04-2022), οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι λοιμώξεις από Candida Auris, αποτελούν υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Ρέθυμνο – Αστυνομική επιχείρηση στην ενδοχώρα με πυροτεχνουργό και κλειδαρά – Τι έψαχναν

Πηγή: rethemnosnews

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ