Ρέθυμνο
Σε ικανοποιητικά ποσοστά συνεχίζεται η εμβολιαστική κάλυψη των Ρεθεμνιωτών
Με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς, όπως αναφέρει η ιατρική κοινότητα του Νομού, συνεχίζεται αυτή την περίοδο -έπειτα και από τις «αναταράξεις» που προκλήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν εξαιτίας της έλλειψης σκευασμάτων- ο εμβολιασμός των πολιτών στις δομές δημόσιας υγείας του Ρεθύμνου. Και μάλιστα η διαδικασία αυτή φαίνεται ως έχει γίνει πλέον συνείδηση για την πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν ή όχι στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού.
Την επισήμανση αυτή έκανε χθες μιλώντας στην εφημερίδα μας η λοιμωξιολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, αναφερόμενη στα αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που παρουσιάζονται μέχρι στιγμής.
Η κα Ιωαννίδου μίλησε επίσης και για την μεγάλη ανταπόκριση που επιδεικνύουν φέτος οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας, δηλαδή, οι εργαζόμενοι στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα λέγοντας πως σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που ο αριθμός των εργαζομένων που εμβολιάζονταν ήταν μικρότερος, φέτος το ποσοστό κυμαίνεται μέχρι στιγμής περίπου στο 50%, παρουσιάζοντας μάλιστα αυξητική τάση.
Ωστόσο, συγκρίνοντας το ποσοστό αυτό με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, υπογράμμισε ότι καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου που έπρεπε να γίνει το εμβόλιο της γρίπης το 2018, το προσωπικό του Νοσοκομείου είχε εμβολιαστεί σε ποσοστό 60%.
«Οι αριθμοί είναι αρκετά ικανοποιητικοί όχι μόνο για τους πολίτες που δείχνουν ότι δεν αμελούν πλέον να «θωρακίζουν» τον οργανισμό τους για να αντιμετωπίσουν την γρίπη, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους στις δομές δημόσιας υγείας. Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή, λίγοι πριν το «πικ» της γρίπης και παρατηρούμε ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται να έρθουν να τους συνταγογραφήσουμε το εμβόλιο και να το κάνουν όσο είναι ακόμα νωρίς.
Το ίδιο παρατηρούμε και για τους εργαζομένους του Νοσοκομείου, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να είναι «θωρακισμένοι» απέναντι στην γρίπη, δεδομένου ότι έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες ασθενείς. Κατά συνέπεια, εκτιμώ ότι φέτος μπορούμε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου να ξεπεράσουμε το 60% της εμβολιαστικής κάλυψης που σημειώθηκε πέρυσι σε ό,τι αφορά στο ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό του Ιδρύματος», σημείωσε μεταξύ άλλων η λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Σύμφωνα εξάλλου με την Ελένη Ιωαννίδου, η ιατρική κοινότητα αυτό που συστήνει είναι τον καθολικό και έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού για την πρόληψη και την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, που ευθύνεται κάθε χρόνο για τη νοσηρότητα του πληθυσμού ή ακόμα και για θανάτους.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την κοινωνία, αρκεί οι πολίτες να εμβολιαστούν έγκαιρα, δεδομένου ότι μία δόση του εμβολίου είναι αρκετή.
Η ίδια μάλιστα παρατήρησε πως η καταλληλότερη περίοδος είναι ο μήνας Νοέμβριος, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι είναι πάνω από 60 ετών, όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως αναπνευστικά προβλήματα, οι καπνιστές, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, όσοι έχουν ανοσοκαταστολή και όσοι φροντίζουν άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως βρέφη και καρκινοπαθείς καθώς και οι επαγγελματίες υγείας.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε τα εξής: «Σε γενικές γραμμές πάντως, οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν έστω και τώρα τον εμβολιασμό, διότι απαιτούνται τρεις εβδομάδες για να μπορέσει να αποκτήσει κανείς αντισώματα. Εξάλλου, η γρίπη «έρχεται» το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου οπότε το καλύτερο είναι ο εμβολιασμός να γίνει το Νοέμβριο. Μπορεί ο αριθμός όσων εμβολιάζονται τα τελευταία χρόνια να είναι μεγαλύτερος, όμως απαιτείται περαιτέρω εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Όσο περνά ο καιρός αυτό φαίνεται να γίνεται συνείδηση στον κόσμο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη γρίπη».
Αποκαταστάθηκε η διάθεση των εμβολίων στα φαρμακεία
Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε πλέον στην αγορά του Ρεθύμνου η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων, καθώς όλες οι ποσότητες που εκκρεμούσαν βάσει των παραγγελιών που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα από τους φαρμακοποιούς, έχουν ήδη παραληφθεί.
Όπως σημείωσε μάλιστα η Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ευρυδίκη Ψυχαράκη, «θεωρητικά οι ποσότητες αυτές καλύπτουν τις ανάγκες μας, βάσει της εκτίμησης που είχε γίνει με τα περυσινά δεδομένα».
Επιπλέον, η κα Ψυχαράκη σχολίασε ότι στην παρούσα χρονική περίοδο παρατηρείται μια αυξητική τάση στην ζήτηση των εμβολίων από πλευράς των πολιτών, η οποία όμως αποδίδεται εν μέρει και στην έλλειψη που υπήρξε τις προηγούμενες εβδομάδες.
«Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αυξητική τάση στην ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων, η οποία όμως έχει να κάνει και με την πρόσκαιρη έλλειψη που υπήρξε. Επίσης, οφείλεται και στο γεγονός ότι μια μερίδα των πολιτών, κατόπιν ενημέρωσης, έχει εκφράσει τώρα την επιθυμία να εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» η γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η προσωρινή έλλειψη του σκευάσματος από τα ράφια των φαρμακείων, αναστάτωσε κυρίως τις πρώτες ημέρες πολλούς ασφαλισμένους (και μη), οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να κάνουν έγκαιρα το εμβόλιό τους και εξαιτίας της έλλειψης, δεν μπορούσαν να το προμηθευτούν. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί από την πρώτη στιγμή είχαν εμφανιστεί καθησυχαστικοί σχετικά με την έξαρση της γρίπης, λέγοντας πως το χρονικό διάστημα που παρατηρείται η έξαρση της εποχικής γρίπης, είναι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
«Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι από την ημέρα που κάνει το εμβόλιο, θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο προκειμένου να αποκτήσει ο οργανισμός τα αντισώματα που χρειάζεται. Αυτό δεν γίνεται αυτόματα μόλις κάνουμε το εμβόλιο. Άρα με βάση τα στοιχεία που έχουμε, στην Κρήτη δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει κρούσμα της γρίπης πριν από τον Ιανουάριο. Σίγουρα θα δούμε άλλες ιώσεις, αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα πρόκειται για την συγκεκριμένη γρίπη που είναι κάποιες φορές θανατηφόρα ή επιφέρει σοβαρές επιπλοκές», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η κα Ψυχαράκη.
Η ίδια πάντως είχε αποδώσει το πρόβλημα της προσωρινής έλλειψης εμβολίων στην αγορά, στην καθυστέρηση που υπήρξε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως προς την έκδοση της συνταγής για τα στελέχη του ιού που θα έπρεπε να περιέχει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας την χρονιά 2018-2019 νοσηλεύτηκαν πανελλαδικά -λόγω της εποχικής γρίπης- σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 274 άτομα, ενώ έχασαν την ζωή τους 154.
Πηγή:rethnea
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.
[gs-fb-comments]