Ρέθυμνο
Μιλήσαμε με την Κρητικιά συγγραφέα της «Θυσίας», ενός καταπληκτικού μυθιστορήματος με φόντο την Κρήτη!
Δώσαμε ραντεβού νωρίς το μεσημέρι, σε κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Είχε ρίξει ψιλόβροχο και ο πολύς κόσμος είχε φύγει. Ζεστή χειραψία και καλωσόρισμα. Κάτσαμε κάτω από έναν Πλάτανο, στο ομώνυμο σημείο της πόλης.
-Γράφει η Μαριάννα Τζιράκη για το Daynight.gr-
Αν και πιεσμένη με την περιοδεία των παρουσιάσεων του βιβλίου της, η συγγραφέας Άννα Γαλανού, ξέκλεψε χρόνο και μας χάρισε μια όμορφη συζήτηση που, μάλλον σαν ταξίδι έμοιαζε. Ταξίδι στην Κρήτη του 1550. Το νέο «καμάρι» της συγγραφέως και των εκδόσεων Διόπτρα, Η Θυσία, αποτελεί το πρώτο βιβλίο από την τριλογία «Οι δρόμοι της καταιγίδας» που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο μέλλον.
Η κουβέντα μας άρχισε με αφορμή την πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει στο πίσω μέρος του βιβλίου, η οποία, όπως μας αποκάλυψε η συγγραφέας, της πήρε δύο χρόνια προκειμένου να την ερευνήσει σωστά και να μελετήσει τα ιστορικά γεγονότα. Άρχισε να μιλά με πολύ πάθος για όσα συνέβησαν κυρίως την περίοδο της Ενετοκρατίας καθώς, όπως είπε: «Δεν είναι όλα όπως τα βλέπουμε τώρα, με τα εντυπωσιακά φρούρια και τα Ενετικά κτήρια. Οι Κρήτες ήταν σκλάβοι τους και υπέφεραν για αιώνες κάτω από τον ζυγό τους.»
Με κύρια βάση της λοιπόν την Ιστορία και τις μαρτυρίες αφενός και την φαντασία της αφετέρου, η Άννα Γαλανού, έπλασε την Ρούσσα, την πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματός της. Μια αρχοντοπούλα η οποία, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας εκτοπίζεται από τους Ενετούς καθώς ο πατέρας της επαναστάτησε και δεν θέλησε να υποταχτεί. Η Ρούσσα φεύγει με μια γαλέρα για την εξορία, η οποία όμως πέφτει στα χέρια Οθωμανών κουρσάρων. Η τύχη της, την οδηγεί στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης μαζί με άλλες γυναίκες που ήταν μαζί της. Αγοράζεται σαν δούλα σ’ ένα καραβανσαράι της Αδριανούπολης, όπου οι συνθήκες διαβίωσής της είναι άθλιες. Εκεί, ένας όμορφος Θρακιώτης, ο Σεκίρ, την σώζει και έτσι προκύπτει ένας φλογερός έρωτας που εκτυλίσσεται μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος.
Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του βιβλίου, όπως και πολλών άλλων της συγγραφέως, είναι οι περιγραφές οι οποίες, μεταφέρουν τον αναγνώστη σε αλλοτινούς καιρούς. Η πλοκή κινείται από το 1550-1570, ενώ ο αναγνώστης συναντά στις σελίδες ευγενείς, σκλάβους, πασάδες, δούκες, έρωτες, πάθη, ίντριγκες, αλήθειες, ψέματα, σωματέμπορους, αλογάρηδες, πειρατές!
Η συζήτηση μας στην συνέχεια πήγε στα αγαπημένα βιβλία και τους συγγραφείς που η ίδια λατρεύει να χάνεται. Ξεχώρισε τον Καραγάτση, την Ρέα Γαλανάκη, τον Καββαδία ενώ αγαπά απεριόριστα τον Νίκο Καζαντζάκη.
Και μιλώντας για Καζαντζάκη, ως Κρητικιά η συγγραφέας, από τα Πεζά Ηρακλείου, ζητήσαμε να μάθουμε ποιες είναι οι αγαπημένες της εικόνες από το νησί. «Το νυχτολούλουδο και η μυρωδιά του… η ρακή και οι νύχτες με αστέρια, όχι με φεγγάρι».
Χάνδακας – Κωνσταντινούπολη – Αδριανούπολη – Ρέθυμνο – Χάνδακας. Εμείς «ταξιδέψαμε» διπλά, έχοντας την ευκαιρία όχι μόνο να διαβάσουμε το βιβλίο αλλά και να ακούσουμε για την πορεία της δημιουργίας του. Τότε, με την κουβέντα μας… κάτω από τον Πλάτανο του Ρεθύμνου.
Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ:
Facebook: https://www.facebook.com/dioptrapublishing
Ιστοσελίδα: www.dioptra.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.