Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

«Ταξιδέψτε» στο Ρέθυμνο: Ένα νοσταλγικό βίντεο της δεκαετίας του ’80

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα νοσταλγικό βίντεο από το Ρέθυμνο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 θυμίζει στους παλιούς τις περασμένες εποχές και «ταξιδεύει» τους νεότερους στη γραφική Κρητική πόλη 35 χρόνια πίσω.

Πρόκειται για ένα συλλεκτικό βίντεο – προσωπογραφία για τον Κρητικό μουσικοσυνθέτη, Μπάμπη Πραματευτάκη, με το βίντεο να πλαισιώνεται από τους ήχους της Μικτής Χορωδίας Ρεθύμνου.

«Βολτάρετε» στο ενετικό λιμάνι και την παραλία του Ρεθύμνου, «περιηγηθείτε» στην παλιά πόλη, «ξεναγηθείτε» στη Φορτέτζα και δείτε το εμπορικό λιμάνι της πόλης υπό… κατασκευή.

Μετά, «επισκεφτείτε» το Ωδείο Ρεθύμνου και παρακολουθήστε μία συναυλία, ενώ, οι παλιοί νοσταλγείστε τις αξέχαστες στιγμές εκείνες όταν οι συναυλίες μετατρέπονταν σε… γλέντι, με «πρωταγωνιστή» το μπουζούκι.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι Ρεθυμνιώτες, αυτό που τους έχει μείνει «χαραγμένο» στο νου είναι ότι σε αυτές τις συναυλίες πάντα είχε θέσεις για τα παιδιά μπροστά και όχι για τους επισήμους.

Το νοσταλγικό βίντεο είναι από την εκπομπή του Νίκου Λαγκαδινού στην ΕΡΤ και σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη, ενώ στο YouTube αναρτήθηκε από τη δημοσιογράφο Εύα Λαδιά.

Ποιος είναι ο Ρεθυμνιώτης μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης;

Ο μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης γεννήθηκε στο Σπήλι Ρεθύμνου το 1933

Το 1956 δημιούργησε στο Ρέθυμνο μια μικρή συμφωνική ορχήστρα που έδρασε με διακοπές ώς τον Αύγουστο του 1962.

Το 1962 πήγε στη Γερμανία για να ακολουθήσει σπουδές στο Πολυτεχνείο, αλλά και ανώτερες μουσικές σπουδές.

Το 1965 ανέλαβε στη Βαυαρική Ραδιοφωνία τη μουσική ώρα για τους Έλληνες της Γερμανίας.

Όσο διήρκεσε η Δικτατορία των συνταγματαρχών, φρόντισε να δημιουργήσει μια ελεύθερη γωνιά έκφρασης των Ελλήνων, γράφοντας συγχρόνως και μουσική.

Τότε συνέθεσε το «Λάκα Σούλι» (έργο του Β. Βασιλικού), ενώ με τον αείμνηστο Π. Μπακογιάννη έγραψαν τραγούδια της Αντίστασης, όπως αυτά με τον τίτλο «Χαράματα χτυπούν την πόρτα». Μετά την πτώση της Δικτατορίας επέστρεψε στην Ελλάδα

το 1976 επέστρεψε στον Ρέθυμνο και ανέλαβε τη διεύθυνση της Χορωδίας Ρεθύμνου.

Έργο γνωστό στο ευρύ κοινό είναι η «Μάχη της Κρήτης» (1976) σε μουσική δική του και σε ποίηση του Δημήτρη Αετουδάκη, την αφήγηση κάνει ο Μάνος Κατράκης και στο τραγούδι βρίσκεται ο Ψαραντώνης.

Δείτε το υπέροχο βίντεο:

Πηγή:

neakriti.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ