Οι εργασίες του συνεδρίου χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Μαρινάκη ως ιδιαίτερα γόνιμες και αποδοτικές σε επίπεδο ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων αλλά, κυρίως, σε επίπεδο και χάραξης ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής. Στο Forum που συμμετείχε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στις «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» (Climate – Neutral and Smart Cities) και στην ανάδειξη και εφαρμογή του μοντέλου βιώσιμης και έξυπνης αστικής κινητικότητας σε όλη την Ευρώπη.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συζήτησαν την πορεία των ενεργειών για την επίτευξη του κοινού στόχου των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων σε σχέση με τα διαδοχικά χρονοδιαγράμματα του 2030 και του 2050 ενώ εξετάστηκαν κι οι νέες τάσεις στον τομέα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ρεθύμνης στον τομέα της «έξυπνης» βιώσιμης αστικής κινητικότητας, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και το μελλοντικό προγραμματισμό του Δήμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με το cretalive, μετά τη συγκεκριμένη παρέμβαση του δημάρχου στη συζήτηση, το Ρέθυμνο διεκδίκησε το δικαίωμα να συγκαταλέγεται μεταξύ των 100 ενεργειακά φιλικών ευρωπαϊκών πόλεων. Θέση που ισχυροποίησε η παρέμβαση του Πολυτεχνείου Κρήτης, στελέχη του οποίου παρουσίασαν, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίας, το καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνης με την καταγραφή του κυκλοφοριακού φόρτου, με θερμικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία της πόλης, αναφέροντας το Ρέθυμνο ως πόλη υπόδειγμα για την περιβαλλοντική του πολιτική.