Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο οργανώνει ιστορικούς περιπάτους και παρουσίαση βιβλίου

Ρέθυμνο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρουσίαση βιβλίου και ιστορικοί περίπατοι οργανώνονται στο Ρέθυμνο.

Δείτε αναλυτικά:

Ιστορικός περίπατος σε αναγεννησιακά μνημεία της ρεθεμνιώτικης υπαίθρου

Η Κρητική Αναγέννηση δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος μόνο τις πόλεις της Κρήτης αλλά και στην ύπαιθρό της. Στο Ρέθυμνο, όπου διατηρείται σημαντικός αριθμός μνημείων της περιόδου αυτής, το φαινόμενο παρατηρείται περισσότερο στο δυτικό τμήμα του νομού. Με τις «Ημέρες Ρεθύμνου 2023» θα έχουμε την ευκαιρία ν’ αναζητήσουμε στον Άγιο Κωνσταντίνο τα υπολείμματα του μεγάρου Μπαρότσι. Στον Άγιο Γεώργιο θ’ αναζητήσουμε τον αναγεννησιακό ναό του Προφήτη Ηλία.

Στα Ρούστικα θ’ «ανακαλύψουμε» την κρήνη στην περιοχή Μπουτσουνάρια και θα επισκεφθούμε τη Μονή Προφήτη Ηλία, με το αναγεννησιακό θύρωμα και καμπαναριό της, το «Σεράγιο» και τον ναό της Παναγίας στο Λιβάδι, με την δυτικότροπη απεικόνιση της Αγίας Τριάδας. Στο Μούντρος θα συναντήσουμε το εντυπωσιακό θύρωμα με το ρητό από την Αινειάδα του Βιργιλίου και το μέγαρο στο οποίο ανήκε και θα περιηγηθούμε στο βενετσιάνικο τμήμα του οικισμού.

Στην Αργυρούπολη θα επισκεφθούμε το εκεί πεσιμιστικό θύρωμα (λατινικό επίγραμμα «Όλα σ’ αυτόν τον κόσμο είναι καπνός και στάχτη»), τα υπολείμματα του μεγάρου στο οποίο ανήκε καθώς και ό,τι απέμεινε από τον εκεί Πύργο. Για να κερδίσουμε χρόνο θα κρατάμε μαζί το φαγητό μας, το οποίο θα μοιραστούμε σ’ όποιο σημείο του περιπάτου κρίνουμε ως πιο πρόσφορο.

Αφετηρία: πλατεία Συνατσάκη (πάρκινγκ λαϊκής αγορά Δευτέρας)
Ημερομηνία: Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρες: αναχώρηση 9.00, επιστροφή 17.00
Μέσον μετακίνησης: ιδιωτικά αυτοκίνητα
Εφόδια: νερό, φαγητό, καπέλο, καλή υπόδηση
Εμψυχωτής: Χάρης Στρατιδάκης

Ιστορικός περίπατος στο αναγεννησιακό Ρέθυμνο και παρουσίαση βιβλίου
Ποιος είπε ότι η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι μεσαιωνική, όπως για παράδειγμα εκείνες των Χανίων και της Ρόδου; Θα τον διαψεύσουμε στην ξενάγηση που διοργανώνουμε με τις «Ημέρες Ρεθύμνου» στις ρούγες, στα καντούνια και στις γρότες της, προκειμένου ν’ ανακαλύψουμε θυρώματα και των πέντε αναγεννησιακών ρυθμών, περίτεχνες κρήνες και υδρορροές με κρουνούς λεοντοκεφαλών, παράθυρα και φουρούσια με ανθέμια και άκανθες, εντυπωσιακά μέγαρα, εικονοστάσια δρόμων, θολωτά περάσματα, καπνοδόχους ύφους S. Serlio και λίθινους αναγεννησιακούς ερωτιδείς (putti).
Στην παρουσίαση του βιβλίου που θ’ ακολουθήσει, η οποία θα πραγματοποιηθεί με διαλογικό τρόπο και προβολή εικόνων, θα διαπιστώσουμε ότι το Ρέθυμνο και η ενδοχώρα του πρόλαβε να περάσει όχι μόνο τις πύλες της Αναγέννησης και του μανιερισμού αλλά δειλά κι εκείνες του μπαρόκ, κι αυτό όχι μόνο στην αρχιτεκτονική και στη γλυπτική αλλά και στη λογοτεχνία, στο θέατρο και στη ζωγραφική. Κατάφερε έτσι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κρήτη, επιβεβαιώνοντας το γνωστό μέχρι σήμερα «Ρεθεμνιώτες για τα γράμματα».

Ξενάγηση
Αφετηρία: πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη
Κατάληξη: πλάτωμα έναντι Αγίου Φραγκίσκου
Ημερομηνία: Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ώρες 18.00 – 19.00
Μέσον μετακίνησης: πόδια
Εμψυχωτής: Χάρης Στρατιδάκης

 

Παρουσίαση βιβλίου

Χώρος: πλάτωμα έναντι Αγίου Φραγκίσκου
Ημερομηνία: Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ώρα 19.30
Κείμενο διαλογικό-προβολή διαφανειών: Χάρης Στρατιδάκης
Επιμελητής έκδοσης-παρουσιαστής: Θωμάς Κρεβετζάκης
Αφήγηση αποσπασμάτων «Φιλονικίας Ρεθύμνου και Χάνδακα»: Γιώργος Ξενικάκης, Κοραλία Παλιεράκη
Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί αποτελεί έκδοση του Δήμου Ρεθύμνης η οποία δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο. Κατά την εκδήλωση θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων σε προσιτή τιμή και οι εισπράξεις θα διατεθούν για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου «Αγάπη».

Περίπατος στην εκπαιδευτική ιστορία του Δυτικού Ρεθύμνου

Μετά το Σχολείο της κυρίας Αμαλίας (2018), την εκπαιδευτική ιστορία του Ρεθύμνου (2019 και 2020), την ιστορία του Αγίου Βασιλείου (2021) κι εκείνη του Αμαρίου (2022), σειρά έχει φέτος η περιήγηση στην εκπαιδευτική ιστορία του Δυτικού Ρεθύμνου.

Θα γνωρίσουμε κατά σειρά την ιστορία της εκπαίδευσης της Αργυρούπολης (αλληλοδιδακτικό αρρένων και παρθεναγωγείο, γυμνάσιο – σήμερα ΕΚΦΕ), του Ζουριδιού (πρωτοβάθμιο σχολείο με δύο διδακτήρια και σχολαρχείο), του Αγίου Κωνσταντίνου (πρωτοβάθμιο με διδακτήριο του έτους 1875), των Ρουστίκων (πρωτοβάθμιο με διδακτήριο του 1875 και τη μοναδική στην Κρήτη συλλογή γαλλικού εποπτικού υλικού), των Φραντζεσκιανών Μετοχιών (πρωτοβάθμιο με διδακτήριο και Σπίτι της Δασκάλας του έτους 1864) και του Πρινέ (πρωτοβάθμιο με διδακτήρια των ετών 1870 και 1954).

Στα Ρούστικα θα πραγματοποιήσουμε και την καθιερωμένη προβολή εικόνων, με στοιχεία για την εκπαιδευτική ιστορία και των άλλων οικισμών του δυτικού Ρεθύμνου (Ατσιπόπουλο, Κάστελλος, Πάνω και Κάτω Βαλσαμόνερο, Πάνω και Κάτω Μαλάκι, Σαϊτούρες, Μυριοκέφαλα, Μαρουλού, Κάτω Πόρος, Βιλανδρέδο, Βελονάδο, Αρολίθι, Επισκοπή, Αρχοντική και Καρωτή). Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών.

Αφετηρία: Πλατεία Συνατσάκη (πάρκινγκ λαϊκής αγοράς Δευτέρας)
Ημερομηνία: Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ώρα 9.00 π.μ.
Μέσον μετακίνησης: ιδιωτικά αυτοκίνητα
Εφόδια: νερό, προσφάι, καπέλο
Εμψυχωτής: Χάρης Στρατιδάκης
Προβολή: ώρα 13.00, παλιό Δημοτικό Σχολείο Ρουστίκων
Επιστροφή στο Ρέθυμνο:  17.00

Ανδρών και γυναικών επιφανών:
ιστορικός περίπατος στο παλιό κοιμητήριο του Ρεθύμνου

Έναν ασυνήθιστο περίπατο θα πραγματοποιήσουμε με τις «Ημέρες Ρεθύμνου», σ’ ένα ανοιχτό μουσείο αλλά και τοπόσημο της πόλης, το παλιό κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου. Θα μάθουμε για την ηλικία του, που ξεπερνά τους τρεις αιώνες, και θα γνωρίσουμε την ιστορία της Μονής που είχε προϋπάρξει στον χώρο, το όνομα της οποίας «Παναγία Μεσαμπελίτισσα» ακούγεται μέχρι σήμερα. Θα διαπιστώσουμε ότι το τρίκλιτο καθολικό της έχει αρχίσει να ανακαλύπτεται από την αρχαιολογική υπηρεσία με ανασκαφή του δαπέδου του υπάρχοντος ναού.

Θα συνεχίσουμε στη συνέχεια το περίπατό μας στους τάφους, από τους οποίους θα σταθούμε σε ορισμένους. Θα επιλέξουμε τάφους με αξιοσημείωτο γλυπτικό διάκοσμο, επιτύμβιες πλάκες, στήλες με γλυπτική επίστεψη και προτομές (Μανουσάκη, Μαρουλιανού, Σαριδάκη, Δερμιτζάκη, Μακρυγιαννάκη κ.ά.), αλλά και τάφους δίπατους (Κοκονά, Αντωνακάκη κ.ά.), τάφους προσώπων ιστορικού ενδιαφέροντος (Ρώσων αξιωματικών και στρατιωτών, Κοβάλσκι), τάφους επιφανών Ρεθεμνιωτών (Ζαχαρίου, Γερακάρη, Πετυχάκηδων, Χατζηγρηγόρηδων, Μοάτσων κ.ά.), τάφους με συγκινητικά επιγράμματα (Σκουλούδη κ.ά.) και τάφους Ρεθεμνιωτών που άξιζαν καλύτερη τύχη από εκείνη που τους επιφυλάχτηκε από τους επιγόνους (γιατροί Ρολόγης και Σαουνάτσος).

Πρόκειται για έναν περίπατο, στον οποίο η ιστορία συναντιέται με τη μνήμη και την τέχνη, σ’ έναν τόπο γαλήνης και ηρεμίας. Για να διατηρηθεί, θα πάρει μέρος μικρός αριθμός περιπατητών, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 6974026196. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος ο περίπατος θα επαναληφθεί.

Αφετηρία: βορεινή είσοδος Κοιμητηρίου
Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, ώρα 17.00
Μέσον μετακίνησης: πόδια
Εμψυχωτής: Χάρης Στρατιδάκης

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ