Ρέθυμνο
Τι κρύβεται πίσω από τα τούνελ του Πλακιά; | ΒΙΝΤΕΟ
Η ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου είναι γεμάτη από εντυπωσιακά τοπία μεσογειακής ομορφιάς, μαγευτικές παραλίες και πολλά ιστορικά αξιοθέατα που μας “ταξιδεύουν” στο σπουδαίο παρελθόν της Κρήτης. Το φρούριο της Φορτέτζας, η Ιερά Μονή Αρκαδίου, η Μονή Πρεβέλης και άλλα είναι τα πιο γνωστά που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Ωστόσο, υπάρχουν αμέτρητα άλλα μέρη στον Νομό Ρεθύμνης που έχουν την δική τους ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα. Ένα τέτοιο σημείο που είναι σαφώς λιγότερο γνωστό είναι τα εντυπωσιακά τούνελ του Πλακιά.
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Στις νότιες ακτές του Νομού και στο ανατολικό άκρο της διάσημης παραλίας του Πλακιά, βρίσκονται εδώ και πολλές δεκαετίες εντυπωσιακά τούνελ που σκαμμένα λίγα μέτρα πάνω από την θάλασσα γεμίζουν με μυστήριο όσους επισκέπτες φθάσουν μέχρι εκεί και θελήσουν να δουν από κοντά το ιδιαίτερο τοπίο που συνθέτουν.
Αν και η σειρά των τούνελ στέκει για δεκαετίες ολόκληρες στην συγκεκριμένη περιοχή, είναι γεγονός πως οι πληροφορίες για την ιστορία τους είναι λιγοστές καθώς δεν υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία και οι μνήμες των ανθρώπων της περιοχής σταδιακά χάνονται όπως είναι φυσικό. Την θέση των στοιχείων παίρνουν μύθοι και τοπικές ιστορίες που “μπλέκονται” με την πραγματική ιστορία.
* Ο αρχαιολόγος Ευάγγελος Χαριτόπουλος ωστόσο με τον συντηρητή αρχαιοτήτων, Πολύκαρπο Τζίκα, έψαξαν περαιτέρω το θέμα και μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες.
Αρχικά ο κ Τζίκας διερεύνησε την ύπαρξη των λιγνιτωρυχείων στην περιοχή και τα συσχέτισε με την παρουσία του σιδηροδρομικού δικτύου και έπειτα μαζί με τον κ Χαριτόπουλο πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα για την όδευση του δικτύου και την καταγραφή υποδομών και αρχιτεκτονικών κατασκευών.
Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και παρουσίασαν στο 12ο Κρητολογικό Συνέδριο, στη διάρκεια του 19ου και το πρώτο μισού του 20ου αιώνα λειτούργησαν στην ευρύτερη περιοχή του Πλακιά λιγνιτωρυχεία.
Για τη μεταφορά του λιγνίτη προς τη θάλασσα κατασκευάστηκε βιομηχανική σιδηροδρομική γραμμή, τύπου ντεκοβίλ, μήκους περί τα 2.500 μέτρα, από το πεδινό τμήμα, ανατολικά του Πλακιά, προς το βραχώδες νοτιοανατολικό τμήμα του όρμου του Πλακιά, που προσφέρονταν για προσόρμιση πλοίων.
Η γραμμή κατασκευάστηκε και λειτούργησε κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα κι ακόμα διασώζονται τμήματα της, εκβραχισμοί και ξερολιθικά τοιχία, καθώς και λιθόκτιστα γεφυράκια, βάθρα από μεταλλικές γέφυρες φόρτωσης στη θάλασσα και δύο μικρές σήραγγες.
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα βιομηχανικής αρχαιολογίας της, εν πολλοίς άγνωστης αν και πρόσφατης, τοπικής ιστορίας της Κρήτης για το οποίο η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται.
Ωστόσο εκείνο που προέχει είναι το συγκεκριμένο έργο να διασωθεί και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα μελέτης και ανάδειξης, δεδομένου του ότι βρίσκεται σε τουριστική περιοχή.
Δείτε το βίντεο από την περιήγηση στα ιστορικά τούνελ του Πλακιά:
Σήμερα ελλείψει συντήρησης των κατασκευών και σήμανσης, βλέπουμε καταρρεύσεις σε σημεία της όδευσης της γραμμής, στο παραθαλάσσιο τμήμα της, ενώ η είσοδος στις σήραγγες και η διάσχιση τους είναι επικίνδυνη, αν υπολογίσει κανείς πως στην κατάληξη του το δεύτερο τούνελ οδηγεί στο κενό…
Έχει ενδιαφέρον όμως να παραθέσουμε και τις πληροφορίες που βρήκαμε, και αφορούν στο τούνελ του Πλακιά, στη γερμανική Wikipedia.
Εκεί αναφέρεται πως ένας Γερμανός επιχειρηματίας λειτουργούσε τη σιδηροδρομική γραμμή, μεταξύ Πλακιά και Λευκογείων και διακινούσε λιγνίτη ενώ υπήρχε κι ένα όχημα μεταφοράς μέσω των βουνών, δηλαδή μέσω του τούνελ, για να μπορεί να παραληφθεί το προϊόν από τα πλοία, επειδή τα νερά στην υπόλοιπη περιοχή του Πλακιά ήταν ρηχά και δεν μπορούσε να δέσει πλοίο.
Ωστόσο ο λιγνίτης αυτός ήταν τόσο κακής ποιότητας που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ατμόπλοια κι έτσι η επιχείρηση έκλεισε το 1930. Το ορυχείο απ’ όπου αντλούνταν ο λιγνίτης έκλεισε επίσης με τσιμέντο επειδή έπεσε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ένα παιδάκι μέσα και πνίγηκε.
Κατά μια άλλη εκδοχή ωστόσο το ορυχείο παγιδεύτηκε με εκρηκτικά και καταστράφηκε από τους ντόπιους στις αρχές του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να μην χρησιμοποιήσουν το λιγνίτη του οι Γερμανοί .
Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί, προστίθεται στη γερμανική Wikipedia, μεγάλωσαν κι άλλο το τούνελ και έκαναν ένα δεύτερο και μεγαλύτερο άνοιγμα στο βουνό ώστε να μπορούν τα υποβρύχια τους να τροφοδοτούνται από εκείνο το σημείο με νερό, φαγητό και τορπίλες
* Πηγή ιστορικών πληροφοριών: Ελένη Βασιλάκη | e-storieskritis.gr
-
ΚΡΉΤΗ12 ώρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ