Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Υπέροχο ουράνιο τόξο στόλισε το λιμάνι του Ρεθύμνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπορεί να καθυστέρησαν οι βροχές φέτος το χειμώνα στο Ρέθυμνο, όμως αποζημιωθήκαμε με το αγαπημένο σε όλους, φαινόμενο του ουράνιου τόξου. Το όμορφο αυτό αποτέλεσμα της βροχής και του ηλιακού φωτός αποτελεί για τους περισσότερους μια εικόνα αισιοδοξίας στη θέα του. Έτσι, για όσους δεν κατάφεραν να το απολαύσουν ζωντανά, υπάρχει η ευκαιρία και διαδικτυακά!

*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Το ουράνιο τόξο πέρα από μια όμορφη εικόνα έχει και κάποιους συμβολισμούς εδώ στο νησί, σύμφωνα με μια παλιά δοξασία των αγροτών της Κρήτης. Οι παλαιότεροι άνθρωποι στο Ρέθυμνο, συνδύαζαν το κάθε χρώμα της ίριδας (από όσα κατάφερναν να διακρίνουν κάθε φορά), με τα αντίστοιχα σε χρωματισμό αγνά υλικά που παρήγαναν στον τόπο.

Τα βασικά χρώματα της Ίριδας που στο σύνολό τους είναι 7 σχηματίζουν το ουράνιο τόξο. Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα είναι το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το ιώδες , το πράσινο, το βιολετί και το πορτοκαλί.

Έτσι, το κόκκινο χρώμα στην Κρήτη, οι γηραιότεροι το συνδύαζαν με το κόκκινο κρασί που παράγεται στο νησί από μούστο. Το πορτοκαλί με το κίτρινο θυμίζει το σταφύλι και το στάρι, ενώ το πράσινο, συμβολίζει την ελιά και κατ’ επέκταση το λάδι. Το μπλέ, το ιώδες (λουλακί, μπλε-μοβ) και τέλος το βιολετί (μοβ) σχετίζει με το μούστο.

Σε γενικές γραμμές, αξίζει να σχολιαστεί ότι οι Έλληνες φιλόσοφοι ξεκίνησαν να παρατηρούν την εξήγηση αυτού του φαινομένου, από τον Αναξιμένη, 578 χρόνια π.Χ., αφού ήταν αυτός που συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν υλικό αντικείμενο που κρέμεται από τον ουρανό, αλλά πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο. Μετέπειτα ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της ανάκλασης όσο και εκείνο της διάθλασης, χωρίς να καταφέρει να το αποδώσει σωστά. Αυτά τα στοιχεία έδωσαν τροφή σε ενασχολούμενος λόγιους και φιλόσοφους που σταδιακά άρχισαν να εξηγούν και να συνειδητοποιούν το φαινόμενο μέχρι που ο Καρτέσιος, τον 18ο  αιώνα, έδωσε μια ικανοποιητική εξήγηση.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει ένας ακόμη γνωστός ευρωπαϊκός μύθος, που αξίζει να γίνει μια αναφορά, αφού μιλάμε για τη μαγεία που μας προσφέρει αυτή η οφθαλμαπάτη. Ο μύθος αναφέρεται σε ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι στη βάση του ουράνιου τόξου και περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί. Φυσικά είναι απόλυτα κατανοητό ότι πρόκειται για μύθο και δεν μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα, όμως παρ’ όλα αυτά δίνει πνοή για να ονειρευόμαστε κάθε φορά που αντικρίζουμε αυτό το υπέροχο θέαμα.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ