Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Σε απόγνωση Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί – Περίμεναν καλύτερες τιμές και έμειναν τα λάδια απούλητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Μετά από μια χρονιά με παραγωγή στο 20% του μέσου όρου των τελευταίων 20 χρόνων στο Νομό Λασιθίου, όπου η τιμή του λαδιού έφτασε λίγο πάνω από τα 9 ευρώ το κιλό, οι παραγωγοί περιμένοντας να πιάσουν την τιμή στόχο των 10 ευρώ που είχαν βάλει για να δώσουν στους Συνεταιρισμούς και τα ελαιοτριβεία, εντολές πώλησης των μεριδίων τους, τελικά έμειναν στην αναμονή. Και αυτό γιατί η αγορά αντέδρασε αρνητικά, δεν είχε τη δύναμη να απορροφήσει σε μεγαλύτερες τιμές το λάδι, με αποτέλεσμα, να έχουν μείνει απούλητοι στην Ιεράπετρα και τη Σητεία γύρω στις 2.000 τόνοι, ενώ η τιμή παραγωγού σήμερα για μικρές ποσότητες έχει πέσει γύρω από τα 7 ευρώ περίπου.

«Στη Σητεία, μετά από μια κακή σε θέμα παραγωγής και ποιότητας χρονιά έχουν μείνει στις δεξαμενές των Ελαιουργικών Συνεταιρισμών απούλητοι πάνω από 1.200 τόνοι λαδιού γιατί οι παραγωγοί προσδοκούσαν να πάρουν για το λιγοστό εισόδημα τους πάνω από 10 ευρώ το κιλό και έδιναν εντολές στους διαχειριστές των συνεταιρισμών να κρατήσουν το λάδι τους απούλητο στις δεξαμενές. Ακόμη και τώρα που έχει πέσει η τιμή του δεν γίνονται αγοραπωλησίες και ως εκ τούτου υπάρχει μια γενικότερη νευρικότητα στις τάξεις των παραγωγών, που είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς έχουμε μπει στο μήνα Μάη και θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε από τώρα την προοπτική της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Η μεγαλύτερη ποσότητα ελαιόλαδου έχει μείνει απούλητη στις δεξαμενές του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού που αριθμεί 270 μέλη και εξυπηρετεί στο υπερσύγχρονο ελαιουργείο του γύρω στους 900 συνεργαζόμενους ελαιοπαραγωγούς

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τη νέα ελαιοκομική περίοδο. Στην παραθαλάσσια ζώνη της Σητείας που είναι πιο πρώιμη η καρπόδεση πάει καλά στους ελαιώνες που είχαν ποτιστεί νωρίς και είχαν καλλιεργηθεί, αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό ελαιώνων που δεν πάνε καλά γιατί ούτε κλαδεύτηκαν, ούτε ποτίστηκαν, ούτε λιπάνθηκαν και αυτό φαίνεται από μακριά. Ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου της Σητείας είναι σε πολύ κακή κατάσταση, κι ενώ περιμέναμε ότι μετά από μια κακή χρονιά θα ακολουθούσε η καλή με μεγάλη παραγωγή, η παρατεταμένη ανομβρία, δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης από τον Γούδουρα.

Και στην Ιεράπετρα 

Και στην Ιεράπετρα έχουν μείνει απούλητοι εκατοντάδες τόνοι ελαιόλαδου, έπειτα από μια πολύ κακή σεζόν όπου στον κάμπο και στα χωριά η παραγωγή δεν ξεπέρασε το 20% του μέσου όρου παραγωγής της τελευταίας 20ετίας. Η μεγαλύτερη ποσότητα ελαιόλαδου έχει μείνει απούλητη στις δεξαμενές του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού που αριθμεί 270 μέλη και εξυπηρετεί στο υπερσύγχρονο ελαιουργείο του γύρω στους 900 συνεργαζόμενους ελαιοπαραγωγούς.

Στην Ιεράπετρα έχουν μείνει απούλητοι εκατοντάδες τόνοι ελαιόλαδου, έπειτα από μια πολύ κακή σεζόν όπου στον κάμπο και στα χωριά η παραγωγή δεν ξεπέρασε το 20% του μέσου όρου παραγωγής της τελευταίας 20ετίας

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε στις δεξαμενές του Συνεταιρισμού μας απούλητους πάνω από 120 τόνους ελαιόλαδο καθώς οι παραγωγοί που το έχουν αφήσει στο ελαιουργείο μας ήθελαν να πάρουν μεγαλύτερη τιμή από τα 9 ευρώ που είχε φτάσει σε κάποια χρονική στιγμή. Η αγορά τους δυο τελευταίους μήνες είναι παγωμένη και θα καλέσουμε μια γενική συνέλευση των μελών μας για να αποφασίσουμε πως θα διαχειριστούμε το απόθεμα που έχουμε.

Για τη νέα ελαιοκομική περίοδο έχουμε μια καλή εικόνα στους καλλιεργημένους και περιποιημένους ελαιώνες των πρώιμων περιοχών του κάμπου στην παραθαλάσσια ζώνη, όπου η καρπόδεση έχει ξεκινήσει και πάει καλά. Στα ορεινά και ημιορεινά διαμερίσματα της Ιεράπετρας, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η καρπόδεση αλλά υπάρχει καλή ανθοφορία. Ακόμα όμως και καλή καρπόδεση να έχουμε τώρα, θα πρέπει να μην αφεθούν στην τύχη τους τα λιόφυτα. Να γίνει με σωστό και οργανωμένο τρόπο η καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη και του δάκου, από τους ίδιους τους παραγωγούς που οφείλουν να παρακολουθούν τακτικά την καλλιέργεια τους και να επεμβαίνουν επικουρικά όποτε χρειάζεται», μας είπε ο πρόεδρος του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης (γεωπόνος).

Μικρό καλάθι λόγω ξηρασίας

Η ανομβρία και η μεγάλη περίοδος ξηρασίας που διανύει η Ανατολική Κρήτη είναι το βαρόμετρο της νέας σοδειάς ελαιολάδου, που δείχνει ότι μπορεί να φτάσει το 30-40% του μέσου όρου της τελευταίας 20ετίας και αυτό θα είναι καταστροφικό για τους επαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς που κατά την προηγούμενη κακή σαιζόν, η μικρή σοδειά τους ίσα που έφτασε για τα καλλιεργητικά έξοδα.

«Η σεζόν που μας πέρασε ήταν πολύ κακή και η επόμενη δεν θα είναι πολύ καλύτερη. Αν φτάσαμε στο 20% της παραγωγής πέρυσι, φέτος θα πάμε γύρω από το 30% ποσοστό που δεν είναι αρκετό για τον επαγγελματία ελαιοπαραγωγό ο οποίος δεν έχει άλλα εισοδήματα. Δυστυχώς γυρνώντας τον κάμπο της Ιεράπετρας, βλέπω ότι το 70% των λιόφυτων δεν θα δώσουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Το περισσότερα λιόφυτα είναι απότιστα και ακαλλιέργητα μέσα σε μια μεγάλη περίοδο ανομβρίας. Από αυτά τα λιόφυτα δεν μπορεί να περιμένει κανείς να πάρει εισόδημα, ακόμα κι αν τώρα φαίνεται πως έχουν μια καλή ανθοφορία. Αυτοί οι ελαιώνες δεν θα έχουν καλή καρπόδεση. Και αν έχουν μια κάποια καρπόδεση, οι ελιές δεν θα μείνουν πάνω στα δέντρα, τα οποία δεν έχουν τη δύναμη να τις κρατήσουν. Εκτιμώ πως η φετινή παραγωγή που έρχεται στην Ιεράπετρα δεν θα ξεπεράσει τους 1200-1300 τόνους ελαιολάδου, όταν πέρυσι μετά βίας φτάσαμε στους 1.000 τόνους», μας είπε ο Μανόλης Παπαδάκης, βετεράνος ελαιουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version