Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Σε ποια περιοχή του Ρεθύμνου υπάρχει 10% μαθητική διαρροή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Σοβαρό πρόβλημα αναδεικνύεται η σχολική διαρροή μαθητών στην Κρήτη, με το πρόβλημα να είναι υπαρκτό και να δημιουργεί πρόσφορες συνθήκες αναλφαβητισμού ή και ακόμα αδυναμίας κατανόησης γραπτού κειμένου ή προφορικού λόγου.

Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως έντονο στο Ρέθυμνο και πιο συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή του Μυλοποτάμου, όπου παρατηρείται 1 σχεδόν στα 10 παιδιά να μην προχωράει παραπάνω από την Α’ Γυμνασίου, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα σε ορεινές περιοχές του νομού. Επίσης, χρονίζον πρόβλημα παραμένει και η μετακίνηση των Ρομά από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα, πράγμα που δημιουργεί συνθήκες ελλιπούς προσαρμοστικότητας και ενσωμάτωσης με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύνολο.

Ειδικότερα, η σχολική διαρροή αποτελεί μια παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Σχολική διαρροή σημαίνει πως ο μαθητής και η μαθήτρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις, είτε για μαθησιακούς είτε για κοινωνικούς είτε για οικονομικούς λόγους, με άμεση συνέπεια να αποχωρούν από το εκπαιδευτικό σύστημα. Η σχολική διαρροή είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για τη δημιουργία συνθηκών αναλφαβητισμού. Όταν το άτομο αποχωρεί από το εκπαιδευτικό σύστημα, σταδιακά αποδυναμώνονται τα εκπαιδευτικά εφόδια που ενδεχομένως έχει αποκτήσει, όπως η κριτική σκέψη και η ικανότητα ευχέρειας προφορικού λόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr πραγματοποίησε ένα ρεπορτάζ-έρευνα, με σκοπό να αποτυπώσει μέσα από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Κρήτης το πρόβλημα της σχολικής διαρροής, που είναι μείζον για τα εκπαιδευτικά δρώμενα. Το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος βρίσκεται στον νομό Ρεθύμνου και στον νομό Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα, στο Ρέθυμνο υπάρχει μεγάλο ζήτημα όσον αφορά στη σχολική διαρροή στο μαθητικό δυναμικό του ορεινού Μυλοποτάμου, με άμεση συνέπεια 1 στα 10 σχεδόν παιδιά να μην ολοκληρώνουν το γυμνάσιο. Αυτό υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο. Υπάρχουν μαθητές Ρομά που μετακινούνται συνεχώς και υπάρχει στην πόλη του Ρεθύμνου σχολική διαρροή. Φαίνεται όμως πως η μεγάλη εκτόξευση της σχολικής διαρροής γίνεται στην Α’ Γυμνασίου, καθώς βλέπουμε μεγάλη αναλογία των μαθητών να μην τελειώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Σχεδόν 1 στους 10 μαθητές δεν ολοκληρώνει την τυπική και υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Τι πρέπει να γίνει; 

Σε αυτό το ερώτημα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Εμεί ως Σύλλογος έχουμε θίξει τα ζητήματα αυτά και θεωρούμε πως η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις. Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξουν δύο παρεμβάσεις: Αφενός να υπάρχει αντίκρισμα στις θέσεις που δίνονται σε περιοχές όπως τον ορεινό Μυλοπόταμο, δηλαδή η Πολιτεία να δώσει τα κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να εργαστούν εκεί και αφετέρου να στελεχώνονται οι θέσεις εκπαιδευτικών. Στις ορεινές περιοχές, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Δεν αφορά την Κρήτη. Αφορά συνολικά τη χώρα. Θα πρέπει νωρίτερα να επανδρώνονται οι στελεχώσεις των εκπαιδευτικών».

«Στο Ρέθυμνο η σχολική διαρροή υπάρχει στα ορεινά του Μυλοποτάμου. Επίσης, υπάρχει διαρροή με τους Ρομά. Τελειώνουν το δημοτικό σχολείο ή πηγαίνουν στο σχολείο μέχρι τα 14 και έπειτα σταματάνε», είπε από την πλευρά του ο Χρήστος Ανεσιάδης, ο οποίος είναι γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν μαθητές που δεν ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση. Πολλοί μαθητές δεν πηγαίνουν να τελειώσουν το λύκειο», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, Στέλιος Ορφανουδάκης.

Στο Ηράκλειο

Σοβαρά προβλήματα σχολικής διαρροής υπάρχουν και στον νομό Ηρακλείου, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στις ορεινές περιοχές. Ένα μεγάλο μέρος μαθητών αναγκάζεται να αποσυρθεί από τον χώρο της εκπαίδευσης, με άμεση συνέπεια τα εκπαιδευτικά προβλήματα να εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο neakriti

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version