Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Αναστάτωση σε χωριό της Κρήτης: Σεισμός με βουητό και κατολίσθηση βράχων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Ένας σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε συνδυασμό με δυνατό βουητό, κατολίσθηση βράχων και καπνό από σκόνη, προκάλεσε αναστάτωση στην Ασή Γωνιά Χανίων.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός μεγέθους 3, 1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11.15 14 χλμ ΑΒΑ της Χώρας Σφακίων, είχε εστιακό βάθος 3,5 χλμ.

Στην περιοχή, όπου προκλήθηκε η κατολίσθηση των βράχων μετέβησαν ο αντιδήμαρχος του δήμου Αποκορώνου κ. Γυπαράκης και δύο στελέχη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που μελέτησαν όλα τα στοιχεία του φαινομένου, το οποίο, όπως δήλωσε στο zarpanews.grτο μέλος του τοπικού συμβουλίου, Γιώργος Σμπυράκης επαναλαμβάνεται όλο το χειμώνα στο χωρίο. Παρά την ανησυχία ωστόσο που προκάλεσε, δεν κινδύνευσαν ούτε κάτοικοι, αλλά ούτε και σπίτια.

“Έγινε ένας τοπικός σεισμός στο χωρίο που συνδυάστηκε με κατολίσθηση δυο μεγάλων βράχων, φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συχνά το χειμώνα” υποστήριξε το μέλος της πολιτικής προστασίας του Δήμου και συνέχισε: “Ήρθαν άνθρωποι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, τους έδειξα το σημείο. Ακούστηκε ένας δυνατός κρότος, που σύμφωνα με περιγραφές των κατοίκων του χωριού ήταν σα να έγινε κάποια υπόγεια έκρηξη, ενώ υπήρχε και πολύ σκόνη.

Οι βράχοι έφυγαν από πολύ ψηλά, αλλά το ευτύχημα είναι ότι οι πέτρες που είναι από τον καιρό και τον ήλιο φθαρμένες, στην κάθετη πτώση τους διαμελίστηκαν, σε μικρότερα κομμάτια. Συνήθως όμως, όπως και τώρα, οι πέτρες δεν πλησιάζουν κοντά στα σπίτια” τόνισε ο κ. Σμπυράκης, που επεσήμανε στο zarpanews.gr ότι “αν δεν σταματούσαν οι πέτρες ενδεχομένων να είχαμε θύματα”.

Σύμφωνα πάντως με την άποψη των γεωλόγων, επειδή πάνω στα βουνά συγκεντρώνεται πολύ νερό και δε φεύγει με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στη γη και να δημιουργούνται κάτι σαν “σπήλαια”. Εκεί  έχουμε το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων και κάποιες φορές, λόγω της ποσότητας των νερών έχουμε κάποιες εκρήξεις, με αποτέλεσμα τον κρότο που ακούγεται έξω και τη θραύση βράχων. Οι γεωλόγοι μάλιστα ζήτησαν να βρεθεί η περιοδικότητα του φαινομένου, ώστε να μελετηθεί πιο διεξοδικά και να βρεθούνε  περισσότερα στοιχεία, για αυτό το γεωλογικό φαινόμενο.

Πηγή: zarpanews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version