Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Σημαντική ανακάλυψη στην Κρήτη: Οι θεωρίες που κυκλοφορούν για το νέο αρχαιολογικό εύρυμα

Δημοσιεύτηκε

στις

κρήτη αρχαιολογια
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη στον λόφο Παπούρα στο Καστέλλι.

Οι πρώτες πληροφορίες είναι λιγοστές αλλά κάνουν λόγο για τόπο λατρείας του Ήλιου ή του Δία. Για την ανασκαφή το Υπουργείο Πολιτισμού και η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος και δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία  από την ανασκαφή, αν και η αποκάλυψη του οικοδομήματος πήρε αρκετό καιρό για να φτάσει στο σημερινό σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες μας.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων δεν λείπουν οι πληροφορίες, με κάθε επιφύλαξη φυσικά, σύμφωνα με τις οποίες το αρχαίο οικοδόμημα παραπέμπει είτε σε ταφικό εύρημα, είτε σε οχυρό μινωικό οικισμό είτε σε αρχαία φρυκτωρία του γνωστού επικοινωνιακού συστήματος μετάδοσης μηνυμάτων με φωτιές της αρχαιότητα, καθώς η περιοχή είναι γνωστό ότι διέθετε φρυκτωρίες.

Πάντως, λόγω της διαμέτρου του κυκλικού κτιστού οικοδομήματος που φτάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 60 μέτρα, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης μορφής του, είναι χωρίς αμφιβολία κάτι πολύ σημαντικό που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Εξάλλου είναι πιθανό η σημερινή επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην περιοχή του αεροδρομίου να σχετίζεται  με το εύρημα και δεν αποκλείεται να προκύψουν ανακοινώσεις. Είναι γνωστό ότι η υπουργός βρίσκεται από χθες σε περιοδεία στην Κρήτη, με πολλούς να θεωρούν ότι βρίσκεται στο νησί για να επιθεωρήσει την πορεία της ανασκαφής.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί επίσης είναι ότι το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο, σύμφωνα με τις πηγές μας, έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον ξένων αρχαιολόγων, θα πρέπει να προστατευτεί με μεγάλη προσοχή και να αναδειχθεί όπως του αξίζει έως ότου ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα, καθώς βρίσκεται σε περιοχή που εκτελούνται εκτεταμένες εργασίες για την κατασκευή του αεροδρομίου.

Τόπος λατρείας του Ήλιου ή του Δία

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Cretapost, πρόκειται για έναν κυκλικό πυραμιδωτό χώρο που χρονολογείται –με μεγάλη επιφύλαξη- περίπου στο 2000 π.Χ. Βρίσκεται στον λόφο Παπούρα στο Καστέλλι υπόσχεται να φωτίσει νέα κεφάλαια της μινωικής ιστορίας. Η κατασκευή αυτή φέρει έντονα στοιχεία παλαιοανακτορικής εποχής και φαίνεται να σχετίζεται με τη λατρεία του Ήλιου. Το εύρημα αυτό είναι μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά όχι και στον κόσμο. Παρόμοιες κατασκευές υπάρχουν στη Λατινική Αμερική, όπου επίσης λατρευόταν ο Ήλιος ως θεότητα. Αυτό δείχνει τη διασυνοριακή εξάπλωση των πολιτιστικών πρακτικών και των θρησκευτικών πεποιθήσεων σε αρχαίες εποχές.

Το εύρημα αναμένεται να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση της λατρείας του Ήλιου και των θρησκευτικών πρακτικών της περιοχής κατά την προϊστορία στη Μινωική Κρήτη.

Το neakriti πάντως δίνει μια διαφορετική εκδοχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του λοιπόν, η κατασκευή που βρέθηκε στον λόφο Παπούρα στο Καστέλι, που αποτελείται από έκκεντρους κύκλους, είναι μέρος ιερού που θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο στη λατρεία του Δία!

Ήδη ο αρχαιολογικός κόσμος κάνει λόγο για το Ομφάλιο Πεδίο, που κατά τη μυθολογία, όταν η Ρέα μετέφερε από το σπήλαιο της Δίκτης στο σπήλαιο της Ίδης τον νεογέννητο Δία, σε ένα σημείο της Πεδιάδας πέφτει ο ομφαλός του. Στο σημείο που έπεσε ο ομφαλός του νεογέννητου πατέρα των Θεών χτίζεται ένα ιερό και αποτελεί το λεγόμενο κατά τη μυθολογία Ομφάλιο Πεδίο. Πιστεύεται, λοιπόν, σήμερα κατά μια εκδοχή ότι ο ομφαλός του Δία έπεσε στον λόφο Παπούρα και εκεί χτίστηκε ένα ιερό, το οποίο σήμερα αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια των αρχαιολόγων.

Εμείς αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για να μάθουμε περισσότερα για αυτό το πραγματικά εκπληκτικό αρχαιολογικό εύρυμα.

 

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ